Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гробницата при Свещари – уникален паметник на тракийската култура

БНР Новини
Снимка: bulgariatravel.org

Една от най-красивите тракийски гробници в България се намира при село Свещари, община Исперих. Тя е част от историко-архитектурния резерват „Сборяново”. Гробницата е царска, в нея е погребана владетелска двойка  от тракийското племе гети. Вписана е в листата на ЮНЕСКО на световното културно наследство. Открита е за посещения през 2000 г. Екскурзоводът Елена Димитрова разказва за Радио България:

Археологическият комплекс „Сборяново“ включва  гробницата, тракийски укрепен център, некрополи, светилища, които се формират в началото на първото хилядолетие преди Христа. Но най-големият им  разцвет е в периода ІІІ-ІV век преди новата ера. А самата гробница е от началото на ІІІ век. И за времето си  е уникален паметник на тракийската култова архитектура. Уникална е заради съчетанието на архитектура, скулптура и живопис, което не се среща в другите тракийски гробници.

Името на археологическия комплекс „Сборяново“ се прочу покрай златното съкровище, открито от екипа на проф. Диана Гергова. Ето какво споделя Елена Димитрова за значението на тези разкопки:

Могилният насип на тракийската гробница
Това беше голямо откритие. То е част от голямата Свещарска могила, където бе намерено съкровището. Това е същият тракийски некропол, където е гробницата с кариатидите (женски скулптурни фигури). Т.е. те принадлежат към същата култура и обогатяват нашата представа за тракийското племе гети и тяхната култура, за живота по тези земи и за цивилизацията, която е била развита и е оставила своите следи във  времето, за да достигнат до нас.

Елена Димитрова разказва, че откритията са допринесли за популяризирането на тракийската гробница и увеличаване на посещенията. Туристите, които идват тук, споделят, че не са виждали подобно място.

Какво прави паметника неповторим?


Гробницата наистина е впечатляваща. Тя е малко по-различна от останалите гробници, първо със своята архитектура, това се вижда от пръв поглед. Има три помещения, които са покрити с отделни сводове с различна височина. Те не са подредени на една ос, подредбата е асиметрична. Гробницата изцяло е покрита от могилния насип. В нея има скулптурна украса, което не се среща в другите тракийски гробници. В гробната камера, където всъщност са погребани гетският владетел и съпругата му, има 10 женски скулптурни фигури. Те са изпълнени във висок релеф, имат оцветяване по косите и по дрехите, и всички те са различни. Същественото тук е, че има и рисувана сцена в гробната камера. Тя е свързана с хероизацията, с обожествяването на тракийския владетел. Именно това съчетание е впечатляващо.

Все още целият район тук не е проучен. Има неразкопани могили, затова тракийският град продължава да буди интереса на археолозите. Но, както споделя и Елена Димитрова, все още има какво да се желае по отношение на популяризацията и рекламата на царската гробница в Свещари.

Снимки: Шевкие Чакър и bulgariatravel.org




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

17 гробни съоръжения откриха от некропола на антична Рациария

При спасителни разкопки са открити 17 гробни съоръжения от некропола на римската колония Улпия Рациария (край с. Арчар, община Димово, област Видин), от тях пет гробници и 12 гроба в ями. Това съобщи Здравко Димитров от Националния археологически..

публикувано на 24.07.24 в 16:51

170 години от рождението на слависта и българист Константин Иречек

На 24 юли  отбелязваме 170-годишнината на родения във Виена чешки историк, славист, библиограф и почетен член на Българската академияна науките. Той е син на историка Йосиф Иречек и внук на бележития славист Павел Шафарик. Завършва история във философския..

публикувано на 24.07.24 в 11:52

Селище на куманите откриха край крепостта Ряховец в Горна Оряховица

Селище на куманите откриха това лято археолози от Историческия музей в Горна Оряховица при проучванията на средновековен некропол, източно от тракийската крепост Ряховец, предаде кореспондентката на БНР Здравка Маслянкова. Археологическият обект е..

публикувано на 21.07.24 в 11:01