Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Диригентът Славил Димитров – „Щастлив съм да работя във формация с прекрасна атмосфера“

Славил Димитров
Снимка: Софийска филхармония
В края на юни станаха ясни резултатите от конкурса за диригент на Националния филхармоничен хор „Светослав Обретенов“. Ръководството на състава бе поверено на Славил Димитров – пианист, композитор и диригент с богата творческа биография. Няколко месеца по-късно, в навечерието на сезон 2015/2016 г. музикантът и ансамбълът смело вървят по новия си общ път. За втора поредна година живописният природен парк на двореца „Врана“ стана домакин на фестивала „Сподели музиката“ (11-13.09). През втората вечер хоровата капела и симфоничният оркестър на „Софийска филхармония“ представиха класическа поп и джаз програма със солисти Камелия Тодорова и Михаил Йосифов. Публиката чу някои от хитовете на певицата с нови аранжименти за симфоничен оркестър и хор, а джаз-тромпетистът изпълни две пиеси, отново пречупени през нов поглед.

Сега, когато хоровата капела активно се подготвя за сезона, диригентът Славил Димитров вижда още по-ясно реализацията на творческите си идеи, едната от които е основаването на детски хор към формацията:

По неговото създаване се работи доста сериозно – разказа той. – Преди всичко трябва да се намери сграда където хорът да репетира, защото комплекс „България“ не може да побере осем състава. Освен това, репетиционният процес при един детски хор е много по-широк, отколкото при професионалните състави. В процес на преговори сме и вече имаме споразумения с определени институции. Надявам се, че в най-скоро време ще започнем кампанията по набиране на деца.

Според Славил Димитров основният проблем на хоровото изкуство в България е, че в часовете по музика в общообразователните училища не се пее. Там се учи теория. Неслучайно името на предмета бе променено от „пеене“, както беше навремето, на „музика“ – казва маестрото.

Ценен сътрудник в работата на капелата ще бъде София Бърдарска, която спечели конкурса за хормайстор на Националния филхармоничен хор „Светослав Обретенов“. Тя получава професионалната си подготовка като хорист и диригент от хор „Мадригал“ и неговия създател проф. Стоян Кралев. Освен дългогодишно приятелство, Славил Димитров и София Бърдарска споделят и общи естетически виждания. В нейно лице имам много голяма опора, защото гледаме в една посока – казва диригентът. Сред приоритетите му в работата с хоровата капела е обогатяването на нейния репертоар. Този сезон ансамбълът ще представи абонаментния цикъл „Именити православни композитори“. Повече научаваме от Славил Димитров:

Възнамерявам да направим интеграл, колкото и амбициозно да звучи. Искам да има засилено присъствие на църковно-славянска музика в афиша на филхармонията. Тази година имаме три концерта с едни от най-известните църковно-славянски произведения. Желанието ми е да покажем на публиката пътя на тази музика, защото тя и в момента се развива. За съжаление у нас 45 г. не са писани такива песнопения с изключение на няколко от Здравко Манолов, които са много трудно откриваеми, защото се апокрифни. Правя всичко възможно да издирвам партитури и те да видят бял свят. Освен това, щастлив съм да кажа, че много църковна музика ще бъде написана специално за концертите на Национален филхармоничен хор „Светослав Обретенов“.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Вместо отговор"

Всички знаем "Снегът на спомена" – една от емблематичните песни на Георги Минчев  по музика на Петър Ступел и текст на Александър Михайлов. Двама негови приятели – Михаил Белчев и Кирил Калев – са я вплели в своята песен "Вместо отговор" като..

публикувано на 21.05.24 в 10:10

"Космическо привличане"

Ангел Дюлгеров – китарист, автор на музика, аранжор и музикален продуцент – през последните години се изгради като една от най-значимите фигури в проектите на повечето от най-успешните български музиканти. Той е част от екипите на Лили Иванова,..

публикувано на 20.05.24 в 10:15

"Силвия" – популярни лица изпълняват емблематична песен от репертоара на Братя Аргирови

"Силвия" е нова версия на златен хит на един от най-известните дуети още от 80-те години на ХХ век – Братя Аргирови. Песента е кавър на "Предчувствие за стих" от албума "Момиче за двама" на Братя Аргирови, издаден през 1983 г. С новия прочит на..

публикувано на 18.05.24 в 09:45