Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ирина Бокова: Систематичното разрушаване на паметници на културата е културно прочистване

Снимка: БГНЕС

Под патронажа на ЮНЕСКО в София се проведе конференция на тема „Борбата с ограбването на културното наследство на Сирия“, организирана от посолството на Кралство Норвегия и Норвежкия институт за изследване на културното наследство (NIKU).

„Винаги съм подчертавала, че незаконният трафик на ценности, разрушаването на културното наследство са част от стратегията на терор, която екстремистите прилагат в Ирак, в момента и в Сирия. Един от начините да бъде спряна т.н. „Ислямска държава“ е да бъде преустановено финансирането, част от което е търговията с културни ценности“, каза в специално интервю за Радио България генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова.

Това е смисълът и на резолюцията, която Съвета за сигурност на ООН прие през февруари т.г., продължи тя. – Работихме със страните-членки на Съвета за сигурност, за да бъде включено спирането на незаконния трафик. Защо се разрушава Палмира? Бях от тези щастливци, които успяха да посетят Палмира в последните месеци преди конфликта в Сирия. Храмът представляваше уникален синтез на архитектурните стилове, характерни за Близкия изток през античността и на гръцко-римската традиция. Неговото разрушаване е недопустимо престъпление срещу цивилизацията, защото той беше символ на междукултурния диалог, материално доказателство за способността на културите взаимно да си влияят. Точно това екстремистите се стремят да унищожат. За да можем да ги спрем, един от начините е да бъде спряно тяхното финансиране, което ние правим заедно с Интерпол, с Международната организация на митниците, заедно с офиса на ООН във Виена за борба с престъпността и наркотиците, с много партньори и с много правителства. Смятаме, че това е една от най-големите задачи в момента, за да опазим по-нататъшното разрушаване на културни ценности и преследването на гражданското население, на малцинствата заради тяхната религиозна или етническа принадлежност.

Ден преди да дойде в София, Ирина Бокова бе в Брюксел. Заедно с върховния представител на Европейския съюз по външната политика Федерика Могерини с депутати от Комисията по образование и култура в Европейския парламент, са обсъдили опазването на културни ценности в Сирия и Ирак.

В Брюксел, когато се срещнах с г-жа Могерини, тя изцяло подкрепи нашите действия и сподели, че работи по една нова директива на ЕС. Настоявах страните-членки на ЕС да хармонизират своите законодателства и да засили контрола на внос на културни ценности. В момента има строг режим на износ, европейските държави пазят своето наследство, култура и ценности. Това, за което настоявам е те да засилят своите законодателни мерки, които да направят по-строг контрола върху вноса. САЩ са много активни участници в нашето международно сътрудничество. Ние работим в тясна връзка и с Държавния департамент , и с департамента по финанси на тази тема, работим с много експерти, които ни дават и сателитни снимки. Трябва да отбележа, че в Конгреса на САЩ също има внесен законопроект, който да укрепи режима, свързан с незаконния внос и износ.

Нашето национално законодателство е адаптирано към новите обстоятелства с акцент върху забраната за трансгранична търговия от Сирия и Ирак.

Мисля, че България има сериозен принос, заяви Ирина Бокова. – Проведе се една голяма конференция по повод незаконния трафик. Открихме я заедно с вицепремиера и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова. България участва много активно в дейността на ЮНЕСКО в изпълнение на Конвенцията от 1970 г., която забранява незаконния внос и износ на културни ценности. България е член на комитета, който има за цел да прави мониторинг при прилагане на конвенцията. Преди 4 години заедно с министъра на културата Вежди Рашидов бяхме заедно в Отава. Канада, на основата на тази конвенция и с нашето посредничество, върна на България повече от 20 хил. незаконно изнесени предмета.

Ирина Бокова е твърдо убедена, че ограбването на културното наследство от „Ислямска държава“ е военно престъпление, съгласно Римския статут на Международния наказателен съд.

Аз съм разговаряла с г-жа Фату Бенсуда, която е прокурор в Международния наказателен съд. Работим с нея и екипа й по повод разрушенията на мавзолеи в Тимбукту от джихадистите, по времето когато те бяха окупирали Северно Мали. Скоро нейното разследване ще приключи и тя има достатъчно данни да образува дело. Що се отнася до Сирия и Ирак трудността е, че тези страни не са ратифицирали конвенцията. Когато се отнася до граждани на държави ратифицирали конвенцията, а в Сирия и Ирак има 26 хил. чуждестранни бойци, тя смята, че това е достатъчно основание да се заеме с такова разследване. Аз силно се надявам, че тези престъпления няма да останат ненаказани.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 11 юли 2024 г.

В „България днес“ на 11 юли разказваме за изложбата „Контакт“ на известната фотографка Елина Кешишева в столичната галерия ONE, посветена на жените, оцелели след домашно насилие. Отправяме се към Хамбург, където тази събота на 13 юли за втора година..

публикувано на 11.07.24 в 19:00

Часът на Радио България по програма "Христо Ботев" - Брой 8

В осмия брой на предаването с водещ Красимир Мартинов разказваме за б ългарските стъпки в далечна Бразилия, описани в книгата на Даниел Методиев. От Венета Николова научаваме какво  предлага българската закусвалня на Шошана в Сао Пауло, а с..

публикувано на 11.07.24 в 12:00

Сървайвър по български или как оцеляват хората от с. Радево

Село Радево се намира в Североизточна България, в община Аксаково, недалеч от морската ни столица Варна. Разстоянието е около 30-40 мин. път с кола. В Радево постоянно има не повече от 60 жители, като повечето са на възраст над 60-70 години, а за..

публикувано на 11.07.24 в 10:25