Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

През юли спада износът ни към Гърция, но се възстановяват пазарите в Украйна

Снимка: архив

От началото на годината досега се наблюдава ръст на вноса и износа, като изменението при износа спрямо предходната година е от 9.4 процента, сочат предварителните данни на НСИ. През юли обаче ръстът на износа намалява до 2 процента.

Една от причините е спадът на цените на петролните продукти, които са сред основните експортни пера на българската индустрия – счита Лъчезар Богданов от „Индъстри Уоч“. – Има временни фактори, които влияят върху пазара: през юли Гърция беше блокирана, не работеха банките. А търговските взаимоотношения между България и другите съседни страни Сърбия, Македония и Турция, отчитат динамичен ръст. Доколкото се вижда, няма сериозни данни за спад в индустрията, а негативното влияние върху износа се дължи на външни предпоставки.

Българският износ за Гърция включва различни стоки:електрическа енергия, дървен материал, лекарства, химически продукти, облекла, обувки. Благодарение на това, загубите от юлските събития в южната ни съседка не се поемат само от една определена индустрия, а от голям брой. Ако обаче се слезе на по-ниско ниво – отделни фирми, безспорно има такива, които са понесли сериозни щети от финансовите проблеми на партньорите си в Гърция.

Интеграцията между България, Гърция и Румъния, поради членството им в ЕС е много напреднала. Много гръцки инвеститори са разположили производствените си мощности в България и изнасят продукция за гръцкия пазар. Това са естествени потоци, които използват спецификите на Балканския регион.

От страните извън ЕС, след Турция, Китай е вторият основен търговски партньор на България – коментира още Лъчезар Богданов. – Износът на български стоки към Китай отчита ръст близо 14 процента от началото на годината. Виждаме и спад с над 20 процента на износа към Русия, което беше очаквано с оглед на санкциите между ЕС и Русия. При износа на български стоки за Украйна се наблюдава ръст с близо 75 процента, което е възстановяване на нивата от преди военно-политическите конфликти. Износът към Сърбия се е увеличил с над 20 процента. Основните тенденции са пренасочване не търговията към Китай и динамизиране на връзките с Турция и Сърбия.

Негативните тенденции в Гърция и Русия, от една страна, и благоприятните – в износа за Китай, Турция, Сърбия и други страни, не водят до губещи и печеливши индустрии, което е белег за адаптивност.

Запазва се относително позитивната динамика на експорта, което е свързано и с добрата картина на индустрията в България, допълва Лъчезар Богданов. По думите му, очакванията са да се запазят постигнатите темповете до момента, като износът от България към ЕС и страните извън Общността да нарасне със 6-7 процента на годишна основа.

За първите 6 месеца на 2015-та има увеличение с над 10 процента на вноса в групата на инвестиционните стоки (машини, оборудване, моторни превозни средства). Ако тенденцията се запази до края на годината, увеличеният внос на средства за производство най-после може да предизвика по-сериозно раздвижване на инвестициите в икономиката.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Температурите леко се понижават

През нощта , главно в Североизточна България, ще има временни увеличения на облачността и на отделни места ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. В останалите райони на страната ще е предимно ясно. Ще духа слаб вятър от север-североизток...

публикувано на 22.07.24 в 19:05

България днес - 22 юли 2024 г.

В „България днес“ на 22 юли слушайте репортаж от първия ден на годишната среща на Асоциацията на българските училища зад граница.  Украинският фотограф Олександър Барон говори за изкуството, бесарабските българи и войната, а д-р Филип Петрунов – за..

публикувано на 22.07.24 в 19:00

Пожарът във Воден е овладян, усилията се насочват към границата с Гърция

Пожарът на територията на селата Воден, Крайново и Странджа, община Болярово, е овладян и локализиран. На място екипи на МВР ще следят за недопускане на възпламеняване, съобщи министърът на вътрешните работи Калин Стоянов. Междувременно тече процесът и по..

публикувано на 22.07.24 в 16:34