Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

През юли спада износът ни към Гърция, но се възстановяват пазарите в Украйна

Снимка: архив

От началото на годината досега се наблюдава ръст на вноса и износа, като изменението при износа спрямо предходната година е от 9.4 процента, сочат предварителните данни на НСИ. През юли обаче ръстът на износа намалява до 2 процента.

Една от причините е спадът на цените на петролните продукти, които са сред основните експортни пера на българската индустрия – счита Лъчезар Богданов от „Индъстри Уоч“. – Има временни фактори, които влияят върху пазара: през юли Гърция беше блокирана, не работеха банките. А търговските взаимоотношения между България и другите съседни страни Сърбия, Македония и Турция, отчитат динамичен ръст. Доколкото се вижда, няма сериозни данни за спад в индустрията, а негативното влияние върху износа се дължи на външни предпоставки.

Българският износ за Гърция включва различни стоки:електрическа енергия, дървен материал, лекарства, химически продукти, облекла, обувки. Благодарение на това, загубите от юлските събития в южната ни съседка не се поемат само от една определена индустрия, а от голям брой. Ако обаче се слезе на по-ниско ниво – отделни фирми, безспорно има такива, които са понесли сериозни щети от финансовите проблеми на партньорите си в Гърция.

Интеграцията между България, Гърция и Румъния, поради членството им в ЕС е много напреднала. Много гръцки инвеститори са разположили производствените си мощности в България и изнасят продукция за гръцкия пазар. Това са естествени потоци, които използват спецификите на Балканския регион.

От страните извън ЕС, след Турция, Китай е вторият основен търговски партньор на България – коментира още Лъчезар Богданов. – Износът на български стоки към Китай отчита ръст близо 14 процента от началото на годината. Виждаме и спад с над 20 процента на износа към Русия, което беше очаквано с оглед на санкциите между ЕС и Русия. При износа на български стоки за Украйна се наблюдава ръст с близо 75 процента, което е възстановяване на нивата от преди военно-политическите конфликти. Износът към Сърбия се е увеличил с над 20 процента. Основните тенденции са пренасочване не търговията към Китай и динамизиране на връзките с Турция и Сърбия.

Негативните тенденции в Гърция и Русия, от една страна, и благоприятните – в износа за Китай, Турция, Сърбия и други страни, не водят до губещи и печеливши индустрии, което е белег за адаптивност.

Запазва се относително позитивната динамика на експорта, което е свързано и с добрата картина на индустрията в България, допълва Лъчезар Богданов. По думите му, очакванията са да се запазят постигнатите темповете до момента, като износът от България към ЕС и страните извън Общността да нарасне със 6-7 процента на годишна основа.

За първите 6 месеца на 2015-та има увеличение с над 10 процента на вноса в групата на инвестиционните стоки (машини, оборудване, моторни превозни средства). Ако тенденцията се запази до края на годината, увеличеният внос на средства за производство най-после може да предизвика по-сериозно раздвижване на инвестициите в икономиката.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

„OMV Petrom“ поема проучването за газ в българската зона на Черно море

Румънска компания „OMV Petrom“, която е част от австрийската OMV изцяло ще оперира офшорния блок "Хан Аспарух". Дружеството поема досегашното участие в концесията за издирване на газ, държано от френската "TotalEnergies“. Информацията е на „OMV Petrom“,..

публикувано на 27.03.24 в 16:05

Кишинев е домакин на Българо-молдовски бизнес форум

Българо-молдовски бизнес форум ще се състои в столицата на Молдова - Кишинев, на 26 и 27 март. На събитието ще бъдат представени актуална информация за икономиките на България и Молдова и секторите с потенциал за развитие на икономическото..

публикувано на 26.03.24 в 06:05

България иска по-висока цена за ядрените реактори предложени на Украйна

Украйна се надява да подпише през юни споразумение за закупуване на два ядрени реактора от България, за да компенсира загубата на окупираната от Русия шестреакторна централа в Запорожие, заяви за Ройтерс ръководителят на украинската компания "Енергоатом"..

публикувано на 23.03.24 в 10:16