Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бежанският натиск се засилва, София праща военни на границата с Турция

БНР Новини
Снимка: БТА

Страните на Балканите се видяха в чудо. Институциите на ЕС реагират хаотично. Водещи държави като Германия се объркаха като първолаци пред бежанския поток към Стария континент, който сякаш започва да се превръща във велико преселение на народите. С такъв акцент приключи и тази седмица.

Привкусът е неприятен, горчив. Неизвестното винаги може да предизвиква паника. Надявам се, че ходовете на властите в София, предприети през изминалите няколко дни, не са първосигнални, а далновидни, и ще успеят да разсеят, донякъде, неизвестността. Така както се оказа далновидно изграждането на защитни съоръжения по границата с Турция, започнало преди две години, във връзка с бежанците от Сирия.

Последният ход, в петък, беше решението на правителството да изпрати хиляда военни и военна техника, които ще изпълняват, както каза главният секретар на МВР Георги Костов, „рутинни действия по охрана на границата”, в помощ на граничната полиция. Тази новина обиколи световните информационни агенции и предизвика разнопосочни тълкувания. Към нея се добави и прозрението на външния министър Даниел Митов, че „е необходима широка коалиция, включително с Русия, за справяне с бежанската криза”. Вътрешният министър Румяна Бъчварова пък обяви, че „няма да употребяваме сила срещу мигрантите” и че допълнителната квота от 1600 мигранти, които България ще приеме предимно от Гърция и Италия, е желателно „да бъдат семейства от Сирия”.

В този контекст София отново постави въпроса и за влизането на страната ни в Шенгенското пространство. Досега някои западни „шенгенски” страни твърдяха, че не сме достатъчно подготвени, но вече се видя, че именно техните граници са като решето и сега властите там панически укрепват контрола по тях. Впрочем да се говори за Шенген, за свободно придвижване и т.н. вече ми звучи бутафорно. Всяка една от 28-те започна да се прибира като охлюв в черупката си и да пресмята колко ще загуби или ще спечели от миграционната криза. Каква ти тук европейска солидарност, помощ и т.н.!

Бежанската вълна към Европа тръгна от страни от Северна Африка и Близкия изток след като бяха дестабилизирани. Ще ми се да вярвам, че Съединените щати са имали благородни намерения, когато решиха да променят статуквото в тези страни, като се опитаха да наложат чрез така наречените „пролетни революции” своя модел на демокрация. Но дори намеренията да са били благородни, крайният резултат е отчайващ и заплашителен за цяла Европа, не само за страните от ЕС. Сега Вашингтон стои на практика настрани от водовъртежа и както се казва „гледа сеир”. А неговата първа дестабилизираща операция „Шок и ужас” срещу Ирак преди години, сега се връща като бумеранг, ама не към САЩ, а към Стария континент. Дано бъда лош пророк, но богатите западноевропейски страни тепърва ще изпитат „шок и ужас” от бежанската вълна, която, както се изразиха някои наблюдатели, може скоро да се превърне в опустошително цунами. От много години те, заедно със САЩ, изсмукват материални ресурси от тези региони и оставят местното население да живее в бедност. Нищо чудно сега да е дошъл моментът да платят сметката.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В края на работната седмица температурите тръгват нагоре

До полунощ  преваляванията ще спрат и през втората половина на нощта ще преобладава ясно време. В източните райони ще духа слаб северозападен вятър, в останалата част от страната ще е почти тихо. В петък , 5 юли, ще преобладава слънчево време...

публикувано на 04.07.24 в 19:35

България днес - 4 юли 2024 г.

В „България днес“ на 4 юли говорим за това как климатичните промени засягат най-уязвимите групи и за произтичащия от тях риск от бедност за много българи, разговаряме с Естер Вилемс, нидерландска хореографка и преподавателка по български народни танци в..

публикувано на 04.07.24 в 19:00

Лошото време си отива, на юг ще има локални кратки валежи

В четвъртък , 4 юли, над страната ще има разкъсана облачност. След обяд над Рило-Родопската област се очакват краткотрайни валежи с гръмотевици. Минималните температури ще са между 15 и 23°, в София 15°. Максималните ще са от 25 до 30°, в..

публикувано на 03.07.24 в 19:35