Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

AC/DC по български – бизнесът надделя над политиката

Снимка: архив

Всичко започна, знаем, на 1 август, когато влезе в сила решението на Комисията за енергийно и водно регулиране за въвеждане на такса „задължение към обществото“, която вдигна цената на електроенергията за фирмите. Това, че благодарение на тази такса приходите на затъналата в дългове НЕК се увеличиха два и половина пъти бизнесът не го заинтересува и той се вдигна на протест, искайки си старите цени отпреди 1 август.

Четирите работодателски организации у нас се жалваха на Европейската комисия заради неправомерна държавна помощ при изкупуване от същото държавно дружество НЕК на електрическа енергия, произведена от две частни компании – американските "Ей И Ес-3С Марица Изток 1" ЕООД и „Контур Глобал Марица изток 3" АД. В жалбата се посочва, че гореизложените проблеми са установени и от български държавни органи: Комисията за защита на конкуренцията и Комисията за енергийно и водно регулиране. Работодателите се обърнаха и към всички парламентарни групи в 43-то Народно събрание с искане за спешни срещи във връзка с проблемите в сектор „Енергетика". Ако ли не – протести на 30 септември.

И ето ти чудо! През тази седмица се състояха поредица срещи на бизнеса с изпълнителната (начело с премиера Борисов) власт и законодателната в лицето на всички парламентарни групи. На тези срещи работодателите отвоюваха немалко неща, макар и под формата на ангажимент за бъдещи действия. Така например е постигната договореност Пътната карта за реформи в енергетиката, за която бизнесът настоява, да се превърне в спешен проект и веднага по нея да започне да функционира работна група, оглавена от вицепремиера Томислав Дончев. Групата ще подготви мерките за реформа в българската енергетика и ще заложи ясни срокове, в които те ще трябва да бъдат изпълнени. Предвижда се още включване на работодателите в бордовете на държавните енергийни фирми, в които те ще работят без заплащане. Прие се идеята за мораториум върху преференциите за изкупуване и продажба на ток, прекратяване на договорите за изкупуване, сключени с фирми, които произвеждат ток на преференциални цени, ако бъдат хванати в нарушения, както и създаване на публичен и регистър на всички производители на преференциален ток.

Само по една точка удари на камък бизнесът – исканата оставка на шефа на КЕВР Иван Иванов. А той е известен като отличен експерт и човек честен, неподдаващ се на лобистки натиск. Това е малка гаранция, че след тази енергийна прегръдка между бизнеса и политиката, ще има някой, който да следи за евентуални конфликти на интереси. Защото интереси в този бранш дал Господ!



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Климатичните промени носят по-големи разходи и риск от бедност за много българи

Населението на България, и най-вече хората с нисък социално-икономически статус, са сред най-уязвимите групи в ЕС по отношение на промените в климата. Причините за това са няколко. Страната ни е на дъното на класацията за издръжка на живот в ЕС –..

публикувано на 03.07.24 в 10:45

Оранжев код за опасни валежи в 7 области от Централна България в сряда

В сряда , 3 юли, от полунощ валежите и опасността от градушки ще се пренасят от запад към Централна и в Югозападна България. След обяд от югозапад облачността ще се разкъсва и ще намалява до слънчево. Минималните температури ще са между 14 и 23°,..

публикувано на 02.07.24 в 19:35

България днес - 2 юли 2024 г.

В "България днес" правим преход от Западните покрайнини до… Нова Англия (САЩ), а повод ни дават две събития – международен форум, който ни напомни за значими българи в Сърбия и Празник на розата в Бостън. Ако планирате да прекарате лятната си отпуска в..

публикувано на 02.07.24 в 19:00