Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радиосимфониците откриват сезона с рядко изпълняван концерт за пиано от Димитър Ненов

Разнообразна програма с премиерни за страната ни, както и познати на публиката творби, наши и чуждестранни солисти и гост-диригенти на изключително ниво, изяви извън класиката в съприкосновение с киното. С това обещание Симфоничният оркестър на Българското национално радио излиза пред вярната си публика през новия концертен сезон.

Първа симфония от Брамс и Концерт за пиано и оркестър от Димитър Ненов със солист Иво Върбанов ще прозвучат на първия концерт след лятната ваканция на 9 октомври в зала „България”. Ето какво казва диригентът Емил Табаков за избора на тази програма:

Димитър Ненов е автор на изключителен български концерт, който обаче много рядко се изпълнява. Проблемите бяха свързани с нотния материал, освен това се изисква много висок професионализъм както от солиста, така и от оркестъра. Доколкото знам, този концерт е свирен само от двама български пианисти досега. Искам да отбележа, че нашият солист Иво Върбанов субсидира разписването на нотния материал, за да можем да покажем това изключително произведение. Разполагахме с ноти отпреди седем десетилетия, от които вече не можеше да се свири.


Радиооркестърът е подготвил дванайсет концерта, обединени в два цикъла. Една от кулминациите ще бъде концертното изпълнение на операта „Отело” от Верди със звездни солисти.

Това е още в началото – през втората половина на октомври – продължава маестро Табаков. – Концертното изпълнение на „Отело” ще бъде със световноизвестната наша певица Красимира Стоянова, ще участва и един румънски тенор – Мариус Влад, който е пял няколко пъти в България. Аз самият съм имал възможността да работя с него. Така че ще има много сериозни „гвоздеи” в репертоарната политика.

Един от тях е „Йоханес пасион” от Йохан Себастиан Бах. Мащабната творба ще прозвучи в Страстната седмица под палката на Драгомир Йосифов и с участието на солисти и Смесения хор на БНР.

Оркестърът ще изненада публиката и с няколко премиери. Сред тях е кантатата Dona Nobis Pacem от английския композитор Ралф Вон Уилямс, с която симфониците ще закрият концертния сезон. На сцената заедно с оркестъра ще се качат два американски хора и американският диригент Брус Чембърлейн. Кои са другите първи изпълнения за страната ни, ще научим от Емил Табаков.

Свирим някои много интересни нови произведения през сезона, които дори не са познати по име у нас като балета „La Boutique Fantastique“ от Оторино Респиги върху теми от Росини. За първи път ще бъде изпълнено и произведението Variaciones concertantes от Алберто Хинастера – това е творба за много солиращи инструменти в оркестъра.

През този концертен сезон радиооркестърът ще изпълни Дванайсетата симфония от Шостакович. По този начин ще затвори цикъла със симфонии на руския композитор, които неизменно присъстваха в репертоара му през последните години. Според диригента Емил Табаков това ще бъде едно от централните събития в програмата. А ето кои ще бъдат гостуващите солисти и диригенти:

Иво Върбанов ще свири за първи път на откриването на сезона, след това младата пианистка Маргарита Илиева ще изпълни концерт от Алфред Шнитке – това е много интересна програма заедно с Дванайсетата симфония на Шостакович. От българските диригенти ще ни гостува Георги Димитров с два концерта – „Отело” и още една изява със световноизвестната пианистка Пламена Мангова, която ще изпълни Първия концерт от Брамс. Чуждите диригенти са Владимир Вербицки от Русия, Енрике Димеке от Мексико и Брус Чембърлейн от САЩ. Няма възможности за много солисти и диригенти, защото все пак е въпрос и на субсидии.

В афиша четем още имената на арфистката Сузана Клинчарова, тромпетиста Петър Македонски, виолончелиста Александър Сомов, певците Руси Ников, Валерий Георгиев, Гергана Русекова, Андреана Николова. Както и през м.г., Симфоничният оркестър на БНР ще излезе от т.нар. сериозни жанрове, за да се посвети на филмовата музика. Предстои нова симбиоза между екран и жив оркестър с „Властелинът на пръстените”, както и изпълнения на музиката към филма „Кръстникът” и към български кино творби.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Аз и ти" - Дует Мания

Дует Мания е тук с нова песен, този път в сътрудничество с Диян Савов - DJ Dian Solo. Даниела Петкова и Юлия Димитрова са две сестри, израснали в семейство на музиканти. От малки се насочват по пътя на музиката, като Даниела свири и на саксофон. От..

публикувано на 21.04.24 в 10:15

Песента свързва младата Виктория Асенова с автори на хитове в Италия

Когато човек открие таланта в себе си, нищо не е в състояние да го спре да се развива и да върви по пътя на мечтите. Дарба да пее и да се изявява на сцената притежава младата изпълнителка Виктория Асенова. Тя е започнала да се занимава с музика още в..

публикувано на 20.04.24 в 07:05

"Любовта" – нов сингъл от група Фанданго

Група Фанданго представя "Любовта" – нов сингъл от наскоро издадения албум "Като птиците". Това е една от последно записаните за албума песни. Автор на музиката и текста е фронтменът на Фанданго – Христо Стефанов, аранжиментът е на цялата група...

публикувано на 19.04.24 в 10:15