Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стартира предизборната кампания за местна власт

Снимка: архив

Никой не очакваше да има фанфари в петък, когато стартира официално предизборната кампания за местна власт, но и толкова скучно начало досега не е имало. Едно от обясненията може да бъде убеждението на някои политици, и примирението на други, че управляващата партия ГЕРБ ще укрепи позициите си още повече. Друго обяснение може да бъде предпазливостта на партиите пред неизвестното, защото за първи път успоредно с кметските избори ще се проведе и референдум, на който българите са поканени да отговорят на един единствен въпрос – дали да се въведе или не електронно гласуване по време на избори.

И така, на арената за местния вот излизат 71 партии и три коалиции. В разяснителната кампания за референдума пък стартират 24 политически партии, една коалиция и 8 инициативни комитета с позиция „да“, и 6 партии и 5 инициативни комитета с позиция „не“.

Повечето анализатори не очакват изненади. Според тях ГЕРБ ще засили позициите си в местната власт като превземе още някои от малкото останали „червени бастиони“ на БСП. Освен това изглежда предизвестена победата на ГЕРБ в столицата, където се очаква сегашният кмет Йорданка Фандъкова да спечели още на първи тур. А да постигнеш изборна победа в София е много показателно. И всичко това благодарение на харизматичния лидер на ГЕРБ, Бойко Борисов, който успя да стабилизира партията си и парламентарното мнозинство поради липсата на реална управленска алтернатива и поради силно разединената опозиция. На тези козове Борисов ще разчита и сега.

От друга страна, симпатизантите на БСП, основния опонент на ГЕРБ, оредяват все повече, въпреки че ръководството на лявата партия демонстрира спокойствие и увереност за предстоящия на 25 октомври местен вот. Ако социолозите се окажат прави и станем свидетели на поредната загуба на БСП, почти сигурно е, че ще падне главата на сегашния лидер Михаил Миков.

По отношение на третия голям играч, ДПС, анализаторите са колебливи. От една страна политическата формация продължава да има свой твърд електорат, който гарантира победа в определени населени места, но от друга лидерът Лютви Местан не успя досега да се утвърди като такъв, и нищо чудно някои кметства, традиционно принадлежащи на ДПС, да преминат в други ръце.

Колкото до референдума, иницииран от президента Росен Плевнелиев, проучванията на общественото мнение сочат известно безразличие от страна на електората като цяло. Да се въведе или не електронно гласуване беше само един, и то не най-важният, от трите въпроса предложени от Плевнелиев. Депутатите отхвърлиха другите два въпроса за референдума, далеч по-съществени, а именно част от депутатите да се избират мажоритарно и изборите и референдумите да станат задължителни. Някои експерти дори се боят, че съчетаването на избори с референдум може да обърка гласоподавателите и/или да предизвика допълнителен отлив от урните. Но както се казва, на избори като на избори, на референдум като на референдум. А картината след местния вот на 25 октомври ще предопредели в немалка степен резултатите на бъдещите парламентарни избори.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В края на работната седмица температурите тръгват нагоре

До полунощ  преваляванията ще спрат и през втората половина на нощта ще преобладава ясно време. В източните райони ще духа слаб северозападен вятър, в останалата част от страната ще е почти тихо. В петък , 5 юли, ще преобладава слънчево време...

публикувано на 04.07.24 в 19:35

България днес - 4 юли 2024 г.

В „България днес“ на 4 юли говорим за това как климатичните промени засягат най-уязвимите групи и за произтичащия от тях риск от бедност за много българи, разговаряме с Естер Вилемс, нидерландска хореографка и преподавателка по български народни танци в..

публикувано на 04.07.24 в 19:00

Лошото време си отива, на юг ще има локални кратки валежи

В четвъртък , 4 юли, над страната ще има разкъсана облачност. След обяд над Рило-Родопската област се очакват краткотрайни валежи с гръмотевици. Минималните температури ще са между 15 и 23°, в София 15°. Максималните ще са от 25 до 30°, в..

публикувано на 03.07.24 в 19:35