Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ново решение в сферата на енергетиката – Българска енергийна борса

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Българска енергийна борса започва работа през декември месец тази година. Това стана ясно на организирана среща, която имаше за цел да запознае потенциалните участници с принципите на работа на борсата.

Българска независима енергийна борса е дъщерно дружество на Българския енергиен холдинг (БЕХ), чиято основна дейност е организиране на борсов пазар в областта на енергетиката и продуктите от електропотреблението – електричество, въглища, природен газ и т.н.

Въпреки че от няколко месеца се очаква стартирането на проекта, чак сега той е готов да започне. Според експерти от този сектор, в основата на забавянето стои желанието да се защитят родните производители на ток и вътрешния електроенергиен пазар. Първоначално най-вероятно ще се търгува енергия от АЕЦ „Козлодуй”, ТЕЦ „Марица-изток 2” и водноелектрическите централи на Националната електрическа компания. Преговорите с тези компании все още продължават. Борсата дава възможност за обединение със съседни пазари, например Турция. Регистрираните енергийни търговци ще могат да купуват и препродават в рамките на един ден напред. Битовите потребители ще могат да излязат на свободния пазар през месец март 2016 г.

За либерализацията на пазара и цените коментира Константин Константинов, изпълнителен  директор на „Българска независима енергийна борса” (БНЕБ):

СнимкаОтносно либерализацията на пазара – енергийната борса ще даде единствено референтна пазарна цена. За всички ще бъде ясно по какъв прозрачен и недискриминационен начин е определена тя. Пазарната цена ще бъде определена единствено от количествата на търсенето и предлагането. Затова се разчита, че тази цена е реална.

Според участниците в срещата най-ценното на либерализирания пазар е, че насърчава конкуренцията и дава възможност на потребителя да избира. Постепенно и битовите потребители ще могат да се възползват, а това е възможно да подобри качеството на предлаганата услуга.

Дали ще бъдат направени промени и какви при отварянето на борсата коментира Константинов:

Промени в закона за енергетиката, за да започнем да работим, не са ни нужни в момента. Единствените промени включват задълженията на преносните оператори и разпределителните оператори да купуват така наречените загуби по мрежата, през борсовата платформа. Това би увеличило нашата ликвидност, бизнес и финансово състояние. Промени в правилата за търговия с електрическа енергия са задължителни. Имаме уверение от експертите на държавния регулатор, че това ще се случи в рамките на месец-месец и няколко седмици.

Експертите не достигнаха до консенсус по въпроса как би повлияла борсата върху цените на тока. Антон Иванов от Българския минен и енергиен форум  изрази мнение, че не е задължително отварянето на пазара да доведе до поскъпване на тока.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

53% от интернет потребителите в България са онлайн купувачи

53% от интернет потребителите в България (над 2 800 000 души) са онлайн купувачи, докато през 2018-2019 г. те са били една трета от тази цифра. Голям тласък на електронната търговия у нас е дала Covid пандемията. Това съобщи Жанет Найденова от..

публикувано на 28.03.24 в 23:05

България и Молдова ще разширяват сътрудничеството в селското стопанство

Има огромен потенциал за засилване на сътрудничеството с Молдова в областта на търговията със селскостопански продукти. Това стана ясно на среща в София на министъра на земеделието и храните Кирил Вътев и вицепремиера и министър на земеделието и..

публикувано на 28.03.24 в 21:57

„OMV Petrom“ поема проучването за газ в българската зона на Черно море

Румънска компания „OMV Petrom“, която е част от австрийската OMV изцяло ще оперира офшорния блок "Хан Аспарух". Дружеството поема досегашното участие в концесията за издирване на газ, държано от френската "TotalEnergies“. Информацията е на „OMV Petrom“,..

публикувано на 27.03.24 в 16:05