Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Историческият музей на Исперих с богата културна програма

БНР Новини
Снимка: Шевкие Чакър

Малцина са тези, които знаят, че Историческият музей в Исперих участва със свои артефакти в рамките на изложбата „Епопея на тракийските царе – Археологически находки от България” от 16 април до 20 юли 2015 г., която премина при изключителен успех. С какво музеят в Исперих бе предпочетен сред други претенденти от страната? На този въпрос отговаря неговият директор Боряна Матева:

СнимкаМузеят в Исперих беше избран както всички останали музеи – от комисия, командирована от Лувъра, придружена от български специалисти от Археологическия институт при БАН и от СУ „Св. Климент Охридски“. Те подбраха предмети, които да представят в своята експозиция. За съжаление, не избраха най-представителните ни съдове и експонати от благородни метали, но се спряха на една пълна колекция от занаятчийски инструменти от тракийския град Хелис. Естествено, за нас това е от голямо значение, защото нашият резерват „Сборяново” и тракийската царска гробница са представителните обекти за тази култура.

Историческият музей в Исперих разполага с постоянна експозиция, с етнографска къща, с вятърна мелница в село Белинци, а също и със Свещарската гробница – паметник на ЮНЕСКО. Музеят има много богат празничен календар. Специално за Майските празници на изкуствата се подреждат изложби, представят се книги и техните автори. Програмата е свързана с Деня на музеите 18 май и Европейската нощ на музеите.

СнимкаВтората група големи мероприятия са Дните на културно-историческото наследство на община Исперих – посочва Боряна Матева. – Те започнаха на 28 септември и продължават до 9 октомври. Както винаги, първата седмица е с лекции, беседи. Имаме работилница, наречена „Красота”, в която се работи с царевична шума, както и археологическа изложба, която остава до края на октомври. Втората седмица се провежда „Панаирът на царевицата”.Тази година той се провежда за 11-и път и ние се надяваме, че отново ще има голяма посещаемост. В него са включени кулинарни и етнографски изложби. Както и стари игри, свързани с царевицата, в които участват децата. Популярно сред учениците е първенството „Царевичен футбол”.

СнимкаВ програмата на Историческия музей в Исперих проявите, насочени към подрастващите, заемат специално място. Ето какво разказва Боряна Матева:

Обикновено в началото на учебната година ние правим програма за работа с ученици и училища, която разпространяваме във всички училища в общината. В нея предлагаме лекции и лектор по определена тема. В „Къщата на баба Марта” с малчуганите правим мартенички, рисуваме яйца за Великден, за Нова година правим сурвачки. Защо работим толкова с децата и включваме ученици в нашите прояви? Защото те са основните посетители в градските музеи. Ние се стремим да удовлетворим любопитството им. Направили сме всичко възможно да ги свържем с по-възрастни хора, които доброволно се включват в мероприятията, за да им покажат интересни неща и да ги запознаят с традициите. Оказва се, че подобни дейности имат голям успех и се приемат с интерес.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Фолклорният състав "Родина" ще представя България на фестивал на ЕС в Отава

Българският фолклорен състав "Родина" с ръководител Райна Стаматова ще представя страната ни на ежегодния Културен фестивал на ЕС, който ще се проведе в парка "Лансдаун" в Отава на 13 юли 2024 г. Това съобщиха от Министерство на външните работи...

публикувано на 03.07.24 в 20:15

Нана Джанелидзе представя на фестивал в Перник филма си за войната между Грузия и Абхазия

Грузинският сценарист и режисьор Нана Джанелидзе е специален гост на фестивала за късометражно кино IN THE PALACE, който се провежда между 29 юни и 6 юли в Перник. На 3 юли тя ще представи новия си филм "Лиза, не спирай". Той е копродукция с..

публикувано на 03.07.24 в 08:10

България, видяна от Бетани Хюз

Историята винаги се нуждае от добри разказвачи. Херодот е обявен за баща на историята, не просто защото пише първата история, а защото първи е чел своите текстове публично в Одеона на Атина. Има два вида историци. Едните цял живот изследват определена..

публикувано на 30.06.24 в 06:15