Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Историческият музей на Исперих с богата културна програма

БНР Новини
Снимка: Шевкие Чакър

Малцина са тези, които знаят, че Историческият музей в Исперих участва със свои артефакти в рамките на изложбата „Епопея на тракийските царе – Археологически находки от България” от 16 април до 20 юли 2015 г., която премина при изключителен успех. С какво музеят в Исперих бе предпочетен сред други претенденти от страната? На този въпрос отговаря неговият директор Боряна Матева:

СнимкаМузеят в Исперих беше избран както всички останали музеи – от комисия, командирована от Лувъра, придружена от български специалисти от Археологическия институт при БАН и от СУ „Св. Климент Охридски“. Те подбраха предмети, които да представят в своята експозиция. За съжаление, не избраха най-представителните ни съдове и експонати от благородни метали, но се спряха на една пълна колекция от занаятчийски инструменти от тракийския град Хелис. Естествено, за нас това е от голямо значение, защото нашият резерват „Сборяново” и тракийската царска гробница са представителните обекти за тази култура.

Историческият музей в Исперих разполага с постоянна експозиция, с етнографска къща, с вятърна мелница в село Белинци, а също и със Свещарската гробница – паметник на ЮНЕСКО. Музеят има много богат празничен календар. Специално за Майските празници на изкуствата се подреждат изложби, представят се книги и техните автори. Програмата е свързана с Деня на музеите 18 май и Европейската нощ на музеите.

СнимкаВтората група големи мероприятия са Дните на културно-историческото наследство на община Исперих – посочва Боряна Матева. – Те започнаха на 28 септември и продължават до 9 октомври. Както винаги, първата седмица е с лекции, беседи. Имаме работилница, наречена „Красота”, в която се работи с царевична шума, както и археологическа изложба, която остава до края на октомври. Втората седмица се провежда „Панаирът на царевицата”.Тази година той се провежда за 11-и път и ние се надяваме, че отново ще има голяма посещаемост. В него са включени кулинарни и етнографски изложби. Както и стари игри, свързани с царевицата, в които участват децата. Популярно сред учениците е първенството „Царевичен футбол”.

СнимкаВ програмата на Историческия музей в Исперих проявите, насочени към подрастващите, заемат специално място. Ето какво разказва Боряна Матева:

Обикновено в началото на учебната година ние правим програма за работа с ученици и училища, която разпространяваме във всички училища в общината. В нея предлагаме лекции и лектор по определена тема. В „Къщата на баба Марта” с малчуганите правим мартенички, рисуваме яйца за Великден, за Нова година правим сурвачки. Защо работим толкова с децата и включваме ученици в нашите прояви? Защото те са основните посетители в градските музеи. Ние се стремим да удовлетворим любопитството им. Направили сме всичко възможно да ги свържем с по-възрастни хора, които доброволно се включват в мероприятията, за да им покажат интересни неща и да ги запознаят с традициите. Оказва се, че подобни дейности имат голям успех и се приемат с интерес.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Предлагат спектакъла "Хага" на Галин Стоев за европейска награда

Немският театрален журналист Дитер Топ предложи спектакъла "Хага" на Галин Стоев за награждаване от Културен форум Европа за постижения в сферата на културата. Това съобщават от екипа на Международния театрален фестивал "Варненско лято". Пиесата бе..

публикувано на 07.06.24 в 15:16
Център за съвременно изкуство и Библиотека - Бургас

Първият Черноморски международен литературен фестивал се провежда в Бургас

Бургас става домакин на първия Черноморски международен литературен фестивал. От днес до 9 юни ще има четения и професионални срещи с участието на над 50 писатели, преводачи, издатели, литературни агенти от Турция, Грузия, Украйна, Румъния и..

публикувано на 06.06.24 в 08:50

Среща с обичаните български поети Маргарита Петкова и Добромир Банев в Берлин

  Маргарита Петкова и Добромир Банев ще гостуват днес, 6 юни, в Българския културен институт в Берлин. Техните книги ще бъдат представени от изкуствоведа Ирина Канушева.  “Единственият български поетичен тандем, който второ десетилетие държи..

публикувано на 06.06.24 в 07:15