Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Росен Плевнелиев: Кризите могат да се решават само чрез интеграция и сътрудничество

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Всички кризи, с които се сблъскваме в Европа, могат да бъдат решени само с общ европейски подход, само заедно, заяви президентът Росен Плевнелиев в словото си при откриването в София на срещата на високо равнище „Нови визии за партньорство и съседство в Европа“. Двудневният форум е под патронажа на държавния глава и се организира от фондацията „Център за политически диалог Петър Стоянов“ и Международния център „Низами Ганджави“. Той събра настоящи и бивши държавни и правителствени ръководители от региона, които обсъждат мерки за справяне с миграционния натиск и произтичащите икономически, политически, хуманитарни въпроси.

Миграция, тероризъм, икономическа и политическа нестабилност – това са предизвикателствата, пред които е изправена Европа, заяви президентът Плевнелиев.

Нестихващите конфликти в Сирия, Близкия изток и Северна Африка застрашават живота на милиони хора. Влошаващата се хуманитарна ситуация в няколко конфликтни зони принуждава милиони хора да напуснат домовете си, да опаковат живота си в куфар и да поемат по опасния и в някои случаи смъртоносен път към спасението. Стотици хиляди души стоят на прага на Европа, протегнали ръка за помощ, борещи се за правото си на живот.

Издигането на граници и огради е временно решение, заяви държавният глава и подчерта, че ЕС действа срещу себе си.

С всяко парче нова ограда, взаимните блокади на граници, с телените мрежи, с водните оръдия и сълзотворен газ, използвани срещу бежанците и то в сърцето на Европа, ЕС застава срещу собствените си правила, срещу собствените си ценности и идентичност.

Росен Плевнелиев даде пример с функционирането на Шенгенското пространство като барометър за състоянието на съюза.

Шенген е мечтата за Европа без граници. Ние, източноевропейците, най-добре го разбираме, защото бяхме зад „желязната завеса“ преди 25 години. Днес обаче някои държави в ЕС налагат временно неприлагане на правилата на Шенген. Шенген днес е поставен в опасност.

Държавният глава посочи, че е необходима е борба с причините, а не с последиците и предложи в ООН да бъде създадена система за ранно идентифициране на кризи с цел опазване на законността и правата на човека.

Президентът Плевнелиев е убеден, че терористите ще бъдат победени от обединените сили на антитерористичната коалиция, но предупреди:

Идеологията на терористите не се побеждава с оръжие. Тя се побеждава с по-добри идеи. Тероризмът няма религия. Той се побеждава от хора с морал, вярващи в толерантността и диалога с различните.

След украинския конфликт светът се намира в състояние на „студен мир“. Има замразени конфликти и замразени държави, какъвто е случаят с Украйна, заяви държавният глава и подчерта, че Балканите са мястото, където Европа трябва да покаже, че си е научила урока от украинската криза – факторът, който промени геополитическия баланс на нашия континент. Според Росен Плевнелиев Москва поставя Балканите в центъра на своите геополитически интереси, а това може да доведе до нестабилност.

Президентът на Македония Георге Иванов акцентира върху проблема с бежанците и отношението на Европа. Като посочи, че „желязната завеса“, разделяла Европа, не издържа и половин век, той отбеляза:

За съжаление Европа не издържа и 30 години без изграждане на огради. Физическите огради, които сега изникват в Европа, произлизат от умствените бариери, предразсъдъците, ксенофобията, страха от различността.

Президентът на Македония открои важността на солидарността към по-слабите, немощните и угнетените.

За солидарност с бежанците и то не абстрактна, а в конкретни измерения, призова също Вайра Вике-Фрайберга – президент (1999-2007) на Латвия и съпредседател на Международния център „Низами Ганджави“. По думите й в момента Европа е в период, в който преосмисляме кои са онези силни основи, на които сме стъпили, и как да ги запазим. Европа трябва да помни своята история и корените си, а това включва и теми като тази как да приемеш бежанец.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Eвропейска седмица на кинологията в Бургас

Бургас е домакин на петнадесетата Европейска седмица на кинологията, съобщи БТА. Тя започва от 6 юли в района на Конна база в Морската градина и се организира от Българския републикански киноложки съюз, съвместно с Общината. Международният..

публикувано на 06.07.24 в 08:10

"Трабант фест" в Тетевенския Балкан

Тетевенското курортно село Рибарица е домакин на дванадесетото издание на "Трабант фест", съобщиха организаторите от Национален клуб Трабант. Любителите на марката се събират на 6 юли (събота) в местността "Костина", където ще дефилират близо сто..

публикувано на 06.07.24 в 07:15

Ютюбъри от САЩ дойдоха в България, за да разберат, защо хората бягат от нея – вижте какво откриха

"80 часа в държавата, от която всички бягат" – така се казва документално филмче за България на известните създатели на съдържание в Yputube "Yes Theory", съобщава "Дневник". Авторите на видеото, което само за 3 дни събра над 1,1 милиона..

публикувано на 05.07.24 в 20:05