Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

София продължава да е „за“ зона за сигурност в Сирия

БНР Новини
Снимка: БТА

След като неотдавна премиерът Бойко Борисов подкрепи в Европейския съвет искането на Турция за създаването на зона за сигурност в Сирия, в края на тази седмица обсъди темата отново във Варна на „четири очи“ с председателя на Европейския съюз Доналд Туск. След броени дни, пак на „четири очи“, Борисов трябва да продължи дискусията в Турция, с премиера Ахмет Давутоглу. Разговорът е нелек, предвид това, че към идеята за зона за сигурност в ЕС има сериозни резерви.

Непосредствено преди визитата в България Доналд Туск бе коментирал, че Европа без Шенген е практически Европа без външни граници. Във Варна той добави, че в момент, когато между всички държавни и правителствени ръководители на ЕС има съгласие за възстановяването на контрола по външните граници на ЕС, България е най-добрият пример за гранична охрана. Като отбеляза, че въпросът за контрола по външните граници ще бъде обсъждан в ЕС идната седмица с оглед приемането на по-нататъшни насоки за работа, Туск даде да се разбере, че разговорите му с Борисов във Варна са били елемент от подготовката за продължаване на дискусията.

От визитата на Доналд Туск премиерът Борисов се възползва, за да наблегне на разбирането на българското правителство, че на територията на Сирия трябва да се направи свободна зона за сигурност, за да може гражданите й да бъдат държани близо до родните им места и когато конфликтът свърши бързо да се върнат в тях. И в неотдавнашните си разговори с турския премиер, и в проведените с Доналд Туск, Бойко Борисов предупреди, че всякакви други решения са рисковани и биха представлявали голям проблем за държавите от ЕС. Премиерът увери, че правителството не планира изграждане на нови бежански центрове в България, защото благодарение на взетите мерки по сухопътните и морски граници на страната в момента има много силен контрол и подобна мярка не се налага.

Противно на очакванията, темата за приемането на България в Шенген не бе първостепенна. Премиерът Борисов коментира, че да поставя въпроса дори му е обидно, при положение, че в условията на бежанската криза половината от държавите в Европа са се се провалили като шенгенски граници. Правителството няма да настоява въпросът за приемане в Шенген да бъде поставян на дневен ред, защото очаква при дадените обстоятелства европейските партньори сами да разберат колко са несправедливи към българите, като им отказват прием.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Червен код за горещини е подаден за областите Благоевград, Русе, Плевен и Велико Търново, оранжев е кодът за останалите области 

Във вторник  ще е слънчево и много горещо. Минималните температури ще са между 17° и 23°, в София 17°. Максималните ще са от 37° до 42°, в столицата 37°.  По Черноморието  ще е слънчево с умерен бриз от изток-североизток. Температурите на въздуха ще..

публикувано на 15.07.24 в 19:05

В България преобладават висшистите, работещи на постоянен договор

България е сред страните в Европа с най-висок дял на висшистите, които работят на постоянен трудов договор, предаде БТА като цитира мащабното европейско изследване Eurograduate 2022. Според изследването, в което участва Министерството на образованието и..

публикувано на 15.07.24 в 19:05

България днес - 15 юли 2024 г.

Началото на седмицата настъпва с Горещниците – най-знойните дни в годината според народните ни поверия. В „България днес“ ще говорим за огъня и водата и всичко, което те означават в нашата култура. След това ще се „разхладим“ с..

публикувано на 15.07.24 в 19:00