Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българската премиера на Aka Balkan Moon

Снимка: Aka Balkan Moon

Aka Moon е сред най-известните белгийски джаз формации. От няколко години музикантите работят заедно с четирима български изпълнители в общ проект Aka Balkan Moon. Преди месеци се появи техният албум, предстои българската премиера. Концертът в Първо студио е част от Дните на Белгия в България, осъществява се с подкрепата на посолството на Белгия у нас. 

Това, което обединява музикантите от Aka Moon, е техният интерес към старинните култури. Експериментират и с мелодичен материал, заимстван от арабската традиция, заедно с изпълнители от Иран, Египет, Сирия. Ето и техните имена: Фабрицио Касол – алт саксофон, Фабиан Фиорини – пиано, Ча Лимбергер – цигулка и вокал, Мишел Хаджигеоргиу – бас и Стефан Галан – ударни. Подробности за проекта и българското участие научаваме от  Недялко Недялков – кавал, солист на Оркестъра за народна музика на БНР:

Съвместната ни работа с Aka Moon започна през септември 2012 г. Началото беше поставено в едно от предградията на Париж, във фондация „Роямон”, която ни даде възможност и подкрепа да създадем проекта Aka Balkan Moon. Макар да съществува едва от три години, той вече е представян в няколко европейски страни. В групата сме заедно с още трима български изпълнители: Стоян Янкулов – барабани, Владимир Кърпаров – сопран саксофон (той от години живее в Германия), народната певица Стоименка Недялкова и аз – на кавал. Всички се отзовахме на поканата с голямо желание и според мен се получи нещо много интересно. Всички пиеси са изградени върху български фолклорни теми. Беше издаден албум тази година,  представихме го в Брюксел през май, с голям концерт в залата на Кралския цирк. На 13 октомври, в Първо студио на БНР пиесите ще прозвучат за пръв път у нас на живо. Искам да подчертая, че този проект е още едно доказателство за това, че българският фолклор представлява наистина общочовешка ценност. За пореден път нашата традиционна музика провокира артисти от други страни, вдъхновява ги за нови и интересни проекти, основани на преплитането на традиционната нашенска музика в различни стилове и жанрове.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"На многая лета"– концерт на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов“

През 2024 г. Общинският културен институт Дом на културата "Средец" в София чества 50 години от създаването си – повод, който съставите към Дома отбелязват с поредица от събития. Сред тях е концертът на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов" на..

публикувано на 24.04.24 в 11:35

"Приказка" на P.I.F. с нова версия

Нова и силно емоционална версия на легендарната си песен „Приказка“ ще представят музикантите от група P.I.F. Емблематични имена от българската поп-сцена са сред изпълнителите, които участват в новия запис. Така, вместо с гласа на отишлия си без време..

публикувано на 24.04.24 в 10:15

"Аз и ти" - Дует Мания

Дует Мания е тук с нова песен, този път в сътрудничество с Диян Савов - DJ Dian Solo. Даниела Петкова и Юлия Димитрова са две сестри, израснали в семейство на музиканти. От малки се насочват по пътя на музиката, като Даниела свири и на саксофон. От..

публикувано на 21.04.24 в 10:15