Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българската премиера на Aka Balkan Moon

Снимка: Aka Balkan Moon

Aka Moon е сред най-известните белгийски джаз формации. От няколко години музикантите работят заедно с четирима български изпълнители в общ проект Aka Balkan Moon. Преди месеци се появи техният албум, предстои българската премиера. Концертът в Първо студио е част от Дните на Белгия в България, осъществява се с подкрепата на посолството на Белгия у нас. 

Това, което обединява музикантите от Aka Moon, е техният интерес към старинните култури. Експериментират и с мелодичен материал, заимстван от арабската традиция, заедно с изпълнители от Иран, Египет, Сирия. Ето и техните имена: Фабрицио Касол – алт саксофон, Фабиан Фиорини – пиано, Ча Лимбергер – цигулка и вокал, Мишел Хаджигеоргиу – бас и Стефан Галан – ударни. Подробности за проекта и българското участие научаваме от  Недялко Недялков – кавал, солист на Оркестъра за народна музика на БНР:

Съвместната ни работа с Aka Moon започна през септември 2012 г. Началото беше поставено в едно от предградията на Париж, във фондация „Роямон”, която ни даде възможност и подкрепа да създадем проекта Aka Balkan Moon. Макар да съществува едва от три години, той вече е представян в няколко европейски страни. В групата сме заедно с още трима български изпълнители: Стоян Янкулов – барабани, Владимир Кърпаров – сопран саксофон (той от години живее в Германия), народната певица Стоименка Недялкова и аз – на кавал. Всички се отзовахме на поканата с голямо желание и според мен се получи нещо много интересно. Всички пиеси са изградени върху български фолклорни теми. Беше издаден албум тази година,  представихме го в Брюксел през май, с голям концерт в залата на Кралския цирк. На 13 октомври, в Първо студио на БНР пиесите ще прозвучат за пръв път у нас на живо. Искам да подчертая, че този проект е още едно доказателство за това, че българският фолклор представлява наистина общочовешка ценност. За пореден път нашата традиционна музика провокира артисти от други страни, вдъхновява ги за нови и интересни проекти, основани на преплитането на традиционната нашенска музика в различни стилове и жанрове.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Остани"

В началото на летния сезон Atazar, Kris V и певицата Александра Иванова представиха съвместната си песен "Остани" с ефектно видео, което ни пренася на морския бряг. Александра се присъединява за пръв път към екипа на Атанас Зайков - Atazar и..

публикувано на 22.07.24 в 10:15

Младежка филхармония "София" и оркестърът на консерваторията във Винтертур ще свирят заедно в зала "България"

Младежка филхармония "София“ при Национално музикално училище "Любомир Пипков“ и оркестърът на консерваторията във Винтертур, Швейцария, излизат тази вечер от 19.00 ч. на сцената на зала „България“. Така в съвместния концерт в рамките на  10-тото издание..

публикувано на 20.07.24 в 07:10

"Джаз под звездите" на Камен бряг

Скалите над село Камен бряг, недалеч от Каварна, за десети път стават сцена за Фестивала "Джаз под звездите". Тази година той се провежда на 19 и 20 юли, като първата вечер почитателите на джаза ще се насладят на изпълненията на саксофонистката..

публикувано на 19.07.24 в 15:25