Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стойо Петков: „Обективът е моето трето око”

БНР Новини
3
Снимка: Стойо Петков

На 15 октомври отбелязваме Международния ден на белия бастун. Този ден е посветен на правото за лесно придвижване на слепите хора. Отбелязва се от 1969 г. по решение на Международната федерация на слепите с цел привличане вниманието на международната общност към проблемите на хората с нарушено зрение.

СнимкаБелият бастун е приет и като защитен знак в законите за уличното движение на всички страни в света. Признат е като символ за самостоятелността на хората без зрение. В България 15 октомври е отбелязан за първи път през 1980 година с прояви, организирани от Съюза на слепите в България. В нашата страна има около 18 хиляди незрящи хора.Представете си, че почукванията на белия бастун са единственият ви ориентир. Ще се придвижвате много трудно, особено ако живеете в някое българско селище, където неравните тротоари, липсващите плочки, различните настилки и дупки са ежедневни препятствия, с които незрящите хора се борят. Трудно е тяхното ежедневие, но те имат своите амбиции, своите мечти и за тяхната реализация се нуждаят от нашата подкрепа и съпричастност. Именно на днешния ден ще ви разкажа за един творец-мечтател – 26-годишния пловдивчанин Стойо Петков.Той има с какво да ви заинтригува. През 2008 г. завършва курс по фотография при професор Никола Лаутлиев от Пловдивската художествена академия.  Стойо не е просто поредният млад човек с фотоапарат. Той е пламенен творец, който вярва в себе си и своите възможности. За неговото творчество отвори врати Музейният център за съвременна история в Пловдив, където Стойо подреди първата си самостоятелна изложба „Обективът, моето трето око”. Запознайте се с младия фотограф:

СнимкаНарекох изложбата “Обективът, моето трето око”  тъй като аз съм с 15 процента остатъчно зрение, тоест силно нарушено зрение и бих желал да покажа на  хората, че различните също са можещи. Чрез фотографията виждам света по-добре. Фотоапаратът ме привлича от малък. Заедно с моето семейство обикаляме различни кътчета на България и снимам различни обекти. Няколко са подтемите, представени в изложбата: архитектура, портрет, пейзаж, театър, спорт. Виждам света красив  и добър. Нещата се получават... Бъдещите ми проекти са свързани също с фотографията. Искам тя да не бъде само мое хоби, а професия. Вече подготвям втора  изложба, но още не съм избрал мото. Стремя се да „запечатам” момента с фотоапарата и да предизвикам зрителя да търси посланията, да открива за себе си неща, скрити зад фотографиите. Искам да изградя свое ателие, свое студио. Да помагам и на други хора със сродни на моя проблем, за да могат и те да се реализират и да осъществят мечтите си.

Снимки: Стойо Петков
Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

На 22 юни отбелязваме Деня на българския фолклор

Днес отбелязваме Деня на българския фолклор. Той е обявен през 2019 г. от Министерството на културата по идея на фолклорния ансамбъл „Чинари“ с подкрепата на "Мистерията на българските гласове", перкусиониста Стоян Янкулов - Стунджи, "101 каба гайди" и..

публикувано на 22.06.24 в 11:25
Портрет на Джесика Ланг © Manuel Outumuro / галерия Хауърд Грийбърг, Ню Йорк

Джесика Ланг ще гостува на Националната галерия в София като фотограф

Прочутата кино и театрална актриса Джесика Ланг, носителка на две награди “Оскар”, в продължение на почти две десетилетия гради кариера като художествен фотограф. Първата по рода си нейна ретроспектива в България ще бъде представена в рамките на..

публикувано на 21.06.24 в 17:35
Режисьорът Николай Василев със статуетката „Златна светулка“

Филм за живота на духовния учител Ваклуш Толев беше отличен в Кан

Документалният филм "Ваклуш" на режисьора Николай Василев е отличен от световния филмов фестивал в Кан Remember the future със статуетка "Златна светулка" в категорията "Най-добър филм за социална справедливост" (Best Social Justice feature film)...

публикувано на 21.06.24 в 16:48