Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стойо Петков: „Обективът е моето трето око”

БНР Новини
3
Снимка: Стойо Петков

На 15 октомври отбелязваме Международния ден на белия бастун. Този ден е посветен на правото за лесно придвижване на слепите хора. Отбелязва се от 1969 г. по решение на Международната федерация на слепите с цел привличане вниманието на международната общност към проблемите на хората с нарушено зрение.

СнимкаБелият бастун е приет и като защитен знак в законите за уличното движение на всички страни в света. Признат е като символ за самостоятелността на хората без зрение. В България 15 октомври е отбелязан за първи път през 1980 година с прояви, организирани от Съюза на слепите в България. В нашата страна има около 18 хиляди незрящи хора.Представете си, че почукванията на белия бастун са единственият ви ориентир. Ще се придвижвате много трудно, особено ако живеете в някое българско селище, където неравните тротоари, липсващите плочки, различните настилки и дупки са ежедневни препятствия, с които незрящите хора се борят. Трудно е тяхното ежедневие, но те имат своите амбиции, своите мечти и за тяхната реализация се нуждаят от нашата подкрепа и съпричастност. Именно на днешния ден ще ви разкажа за един творец-мечтател – 26-годишния пловдивчанин Стойо Петков.Той има с какво да ви заинтригува. През 2008 г. завършва курс по фотография при професор Никола Лаутлиев от Пловдивската художествена академия.  Стойо не е просто поредният млад човек с фотоапарат. Той е пламенен творец, който вярва в себе си и своите възможности. За неговото творчество отвори врати Музейният център за съвременна история в Пловдив, където Стойо подреди първата си самостоятелна изложба „Обективът, моето трето око”. Запознайте се с младия фотограф:

СнимкаНарекох изложбата “Обективът, моето трето око”  тъй като аз съм с 15 процента остатъчно зрение, тоест силно нарушено зрение и бих желал да покажа на  хората, че различните също са можещи. Чрез фотографията виждам света по-добре. Фотоапаратът ме привлича от малък. Заедно с моето семейство обикаляме различни кътчета на България и снимам различни обекти. Няколко са подтемите, представени в изложбата: архитектура, портрет, пейзаж, театър, спорт. Виждам света красив  и добър. Нещата се получават... Бъдещите ми проекти са свързани също с фотографията. Искам тя да не бъде само мое хоби, а професия. Вече подготвям втора  изложба, но още не съм избрал мото. Стремя се да „запечатам” момента с фотоапарата и да предизвикам зрителя да търси посланията, да открива за себе си неща, скрити зад фотографиите. Искам да изградя свое ателие, свое студио. Да помагам и на други хора със сродни на моя проблем, за да могат и те да се реализират и да осъществят мечтите си.

Снимки: Стойо Петков




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

В Лондон представят "Енигмата Сборяново" на Драгомир Богомилов

Книгата "Енигмата Сборяново" на Драгомир Богомилов ще бъде представена тази вечер от 19.00 ч. в галерия "София" в Българския културен институт в Лондон. Преди повече от 2000 години днешният резерват Сборяново е бил център на мистичните..

публикувано на 25.04.24 в 06:10

Диан Костов показва в Брюксел нови измерения на християнското изкуство

Българският автор Диан Костов преобразява най-голямата базилика в Брюксел с изложбата-инсталация "Кръстопът – цената на избора". 17-метрови сцени от живота на Христос и Св. Богородица, ще са на фасадата на националната базилика „Светото сърце“..

публикувано на 21.04.24 в 07:10

Албанският писател Григор Бануши се среща с българската публика

Албанският писател Григор Бануши пристига в България за премиерата на новия си роман "Недовършена симфония" (изд. Изида). Преводът на български език направен от преводача Екатерина Търпоманова, преподавател в Софийкия университет, а допреди години и..

публикувано на 16.04.24 в 16:14