Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България е на полуфинал на Европейското по волейбол

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Дотук добре! След три победи (над Германия, Чехия и Холандия) в груповата фаза на Европейското първенство по волейбол, което се провежда в България и Италия, националите ни трябваше отново да се доказват срещу Германия на четвъртфинал. Да победиш два пъти Германия в един турнир според мнозина е невъзможно. Така смяташе и техният треньор Витал Хайнен. Белгиецът каза преди срещата, че неговият отбор е фаворит и сега ще играе по друг начин. Сиреч – да се готвим за пердах! Случи се точно обратното – немският тим бе разбит във всички елементи на играта волейбол и загуби за втори път с 3:0 гейма (25:19, 25:23, 25:23).

След края на мача стана ясно, че титулярният ни посрещач Николай Пенчев е играл в срещата, въпреки че преди нея е научил трагичната вест, че вторият му баща е починал. Играхме още веднъж като отбор. Най-вече заради големия мъж на игрището. Той се казва Ники Пенчев. Намери сили да е с нас и да изнесе тежестта на мача. Тази победа е основно за него, каза селекционерът на отбора Пламен Константинов. Белгийският му колега Витал Хайнен, който води германския състав, пък се прояви като джентълмен, признавайки, че ако два пъти загубиш от един отбор с по 0:3, това означава, че той е по-добрият, а България напълно заслужава да играе на полуфинал, след което добави колегиално, че се надява България да стигне до финала. А това ще бъде доста трудно срещу съперник като Франция, която на четвърт финала отстрани Сърбия с 3:1 гейма и е фаворизирана за титлата. А и всеки знае, че Франция винаги е била е най-неудобният ни съперник. Което не може да е оправдание и отрицание на шансовете ни.

В другите четвъртфинални срещи Италия надигра Русия в Бусто Арсизио с 3:0 гейма, а в София, на „Арена Армеец" световният шампион Полша изненадващо отпадна. „Дружина полска" загуби с 2:3 (17:25, 19:25, 25:23, 25:19, 14:16) срещу приятната изненада на шампионата Словения за повече от 130 минути. Така полуфиналните срещи на 17 октомври в София в зала "Арена Армеец" са България – Франция и Словения – Италия.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Климатичните промени носят по-големи разходи и риск от бедност за много българи

Населението на България, и най-вече хората с нисък социално-икономически статус, са сред най-уязвимите групи в ЕС по отношение на промените в климата. Причините за това са няколко. Страната ни е на дъното на класацията за издръжка на живот в ЕС –..

публикувано на 03.07.24 в 10:45

Оранжев код за опасни валежи в 7 области от Централна България в сряда

В сряда , 3 юли, от полунощ валежите и опасността от градушки ще се пренасят от запад към Централна и в Югозападна България. След обяд от югозапад облачността ще се разкъсва и ще намалява до слънчево. Минималните температури ще са между 14 и 23°,..

публикувано на 02.07.24 в 19:35

България днес - 2 юли 2024 г.

В "България днес" правим преход от Западните покрайнини до… Нова Англия (САЩ), а повод ни дават две събития – международен форум, който ни напомни за значими българи в Сърбия и Празник на розата в Бостън. Ако планирате да прекарате лятната си отпуска в..

публикувано на 02.07.24 в 19:00