Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новата българска народна музика звучи в Чепеларе

БНР Новини
Снимка: chepelare.org

Петото издание на конкурса „Нова българска народна музика в 7/8” се проведе в град Чепеларе на 16-и октомври. Това е форум, даващ среща на творците, които искат да покажат нови авторски вокални и инструментални произведения на фолклорна основа. Той се организира за първи път в България през 2007 г. от Община Чепеларе. Идеята и спонсорството са на д-р Георги Лазаров, който живее в Балтимор, САЩ, но в сърцето и душата си носи България.

Последното издание беше посветено на една от най-обичаните народни певици Бойка Присадова, която е почетен гражданин на Община Чепеларе. Патрон на този празник за втора поредна година е Министерството на културата. Ето какво сподели непосредствено преди началото на конкурса г-жа Яна Димова, представител на организаторите:

Екипът на Община Чепеларе е горд за пореден път да бъде домакин на конкурса „Нова българска народна музика в 7/8”, който се провежда от 2007-а на всеки две години. Организира се в нашия град, тъй като г-н Георги Лазаров, който е основен идеолог на събитието, е роден в Родопите. След четвъртото издание беше взето решение занапред творбите, които участват, да бъдат камерни. Много приятен факт за нас е, че се явяват все по-млади композитори. Най-младият тази година е 19-годишен. Конкурсът се провежда на два етапа – разглеждане и селектиране на постъпилите конкурсни творби до определения срок от професионално жури и заключителен концерт-конкурс (финален кръг) за допуснатите произведения. Творбите през годините са изпълнявани от различни професионални състави. Този път разчитаме на вокална формация „Юдит +” и Оркестъра за народна музика на БНР.




В категория „Инструментални творби” изборът на журито посочи няколко интересни авторски решения. Сред тях първо място завоюва колоритното произведение на Луиза Станоева „Из България в 7/8”.

Вокалните произведения, номинирани за финала, представиха различни гледни точки към традиционната българска песен. Първа награда не беше присъдена, на втора позиция журито постави „Кирчо на кьошка сидеши”, автор Илиян Юручки.

Публиката в залата също определи своя фаворит – „Спомен” на Петър Петров.

Вокална формация „Юдит +” и Оркестърът за народна музика на БНР, които изпълниха творбите в конкурсната програма, изнесоха кратък концерт в паузата, която беше отредена за обсъждане на произведенията. Това беше своеобразен поздрав към публиката в залата. Освен любители на фолклорната музика, сред нея бяха и ученици от НУФИ Широка лъка, както и различни утвърдени вече млади музиканти, които подкрепиха колегите си.

Това е всъщност целта на такива събития – да събират и сближават поколенията музиканти, които представят фолклора ни у нас и извън пределите на родината, да дават шанс за развитие на талантливите български творци.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

 Вокален ансамбъл HighLight

"Ти ми обеща"

Една от песните, които участват в "Бургас и морето" 2024, е "Ти ми обеща" на Вокален ансамбъл HighLight. Той е събрал 20 талантливи млади певци от HighLight Singing Academy  - Поля Иванова, Жаклин Таракчи, Сесил Сабри, Анна Георгиева, Елена Попова,..

публикувано на 26.07.24 в 10:15

"Ако се обадиш"

Двама млади и талантливи автори и изпълнители се събраха в хитов дует. Роби и Дара Екимова пишат заедно музиката и текста на "Ако се обадиш", аранжиментът е дело на Роби и Мартин Николов. За създаването на песента разказва Роби: "Една вечер изпратих..

публикувано на 25.07.24 в 10:15

"Двамата с теб"

Дом на културата "Средец" в София отбелязва своята 50-годишнина с поредица музикални събития под надслов "Остров на музиката". По този начин ДК "Средец" дава сцена на доказани и млади професионалисти – певци и инструменталисти в различни..

публикувано на 24.07.24 в 10:15