Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В София започва фестивалът SO Independent

БНР Новини
Фотоколаж: Силвия Петрова

На 22 октомври в София се открива шестото издание на Sofia Independent Film Festival (SO Independent). В него са събрани нови заглавия на независимото американско кино. Фестът води началото си от Ню Йорк. Преди години там започна форум на българското кино New Independent. Наскоро там се проведе ХІ му издание, което бе открито от президента Росен Плевнелиев. Двигател на двете събития е актрисата Жана Караиванова, основател и директор на двата фестивала. Тази година партньор на феста у нас е Националният дворец на културата.

За първи път, заедно със Столична община и НДК ние ще присъдим наградата „Независим дух на София” в категориите „Най-добър игрален” и „Най-добър документален филм”– отбеляза Жана Караиванова. – Тя ще бъде определена от публиката, но от следващата година фестивалът ще има собствено жури. Призът е изработен от българския художник Стефан Николаев, който живее и работи в Париж. Акцент в нашия фестивал тази година са българите, които правят кино в Америка. Оказва се, че те никак не са малко. Една от тях е продуцентът Изабела Ценкова, която спечели документалното състезание на фестивала на независимото кино „Сънданс” 2015 година със своя филм „Глутницата”. Изабела долита специално от Ню Йорк, за да представи премиерата на лентата в рамките на фестивала. За първи път в контекста на възобновяването на дипломатическите отношения между САЩ и Куба ние ще покажем съвременно кубинско кино. За нас това е много интересно. Очакваме с нетърпение проф. Джери Карлсон от университета в Ню Йорк, ректор на филмовия департамент и специалист по латиноамериканско кино, който ще представи тези филми в рамките на фестивала.

С годините дейността в кинообмена между София и Ню Йорк се разраства. Затова неотдавна в Ню Йорк е бил основан Българо-американски борд от съветници на фестивала. Сред участниците от българска страна например са известни творци като режисьора Явор Гърдев и писателя Захари Карабашлиев. Бордът е отворен е за всеки, който би искал да помогне.

Ще припомним, че в края на миналата година София беше утвърдена от ЮНЕСКО за творчески град на киното. Една от причините за това е, че в столицата ни се провеждат множество и различни по своите мащаби филмови фестивали. Ето какво каза Тодор Чобанов, заместник-кмет по културата на Столична община:

Киното играе огромна роля в културното многообразие на града, който обединява енергията на творци от цял свят. Но SO Independent си извоюва специално място и затова Столична община подкрепя и ще разширява помощта си за този фестивал. Заради ясния, категоричен фокус в посока на некомерсиалното кино, на младите творци.

За първи път в рамките на SO Independent ще има премиера на българска лента. Това е „Семейни реликви” с режисьор Иван Черкелов. Неотдавна тя получи Специалната награда на град Варна в тазгодишното издание на фестивала на българския игрален филм „Златна роза”, както и приза на Съюза на българските филмови дейци.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Земята на розите" – филм за надеждата, че можем да сме по-добри и приемащи хората с увреждания

Данни от преброяването на населението у нас, проведено през 2021 година, сочат, че в страната живеят 654 547 лица, които имат призната трайно намалена работоспособност или степен на увреждане. От тях 22 248 са деца, а 632 299 са лицата на възраст 16 и..

публикувано на 09.07.24 в 07:05
Служебният министър Найден Тодоров

Работещите в културата не създават вкуса на обществото, каза министър Тодоров

"По един уникален начин е намерено, как всеки сектор в културата да се финансира погрешно. Хората на изкуството в момента работят точно като фабрики и вместо да създават вкуса на обществото, те са принудени да се водят по този вкус, за да спечелят повече..

публикувано на 08.07.24 в 09:04
Монаси от манастир в Дхамаршала, Индия

Монаси от Тибет представят в Бургас хималайската култура

Монасиот Тибет пристигат на 6 юли в Бургас. Делегацията от Фондация за хималайска култура включва Лобсанг Фънтсок – председател, трима монаси, близки до Далай Лама, десет автентични танцьори, които съчетават в движенията си музика, колорит и..

публикувано на 06.07.24 в 09:15