Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музикален афиш

БНР Новини
На 28 октомври, на сцената на Sofia Live Club, музикантите от група Electric Pie за първи път ще представят своето ново видео. Песента се казва „Мога ли”, а клипът е заснет във „Фабрика за градско изкуство” в София. Групата подготвя и своя предстоящ албум, песни от който ще прозвучат на концерта. Electric Pie обединява Ясмин Исинов – клавир, Огнян Гърков – DJ и вокалистката Алис Инджеян. Те са подготвили едночасова програма, а към тях ще се присъединят и много гост музиканти.

Снимка


В Деня на народните будители – 1 ноември – „Фортисимо Фамилия” канят най-малките на образователен концерт. Темата е „Приказка за Бетовен и Малкия Ото”. В ролите на Малкия Ото и композитора Бетовен са актьорите Герасим Георгиев-Геро и Владимир Пенев, а музикалният съпровод е под диригентството на Славил Димитров, заедно с оркестъра на Софийска филхармония и солистите Светлин Русев – цигулка и Лили Богданова – пиано. Даваме възможност на децата да слушат различни видове музика – казва Светлина Терзиева, един от организаторите на събитието. – Това подхранва тяхното самоуважение, самоувереност и любопитство, дава им импулс за творчество. Една от основните идеи, която следваме, е деца и родители заедно да придобият вкус и интерес към класическите инструменти и музика.

Снимка: www.operasofia.bg

В Деня на българските будители Националната опера и балет представя „Борислав” – опера на Маестро Георги Атанасов. Един от първите представители на нашата композиторска школа, той получава първите си уроци по музика у нас. На 15-годишна възраст е приет в Букурещкото музикално училище, което напуска по финансови причини. Между 1899 и 1902 г. успява да завърши консерваторията „Росини” в Италия при Пиетро Маскани (автор на „Селска чест”). Дипломата му е с пълно отличие, получава златен медал и титлата „Маестро ди музика”. Завръща се в България и до края на живота си работи като военен капелмайстор и диригент в Софийската опера. Музиката му се отличава с емоционалност, носи чертите на националната ни традиция. За своите опери и оперети композиторът черпи сюжети от историческото минало на българския народ, от селския бит, приказките и легендите. „Борислав” е първата му опера, написана е през 1911 г. по едноименната драма на Иван Вазов. Това е и първата българска историческа опера. Пресъздава дворцовите интриги на пленения византийски цар Кир Тодор, подпомогнат от български боляри срещу цар Асен. Сто и четири години след създаването си произведението прозвуча тази година на летния фестивал „Сцена на вековете” във Велико Търново, провеждан на историческия хълм Царевец. На 1 ноември Националната опера открива своя нов концертен сезон. Режисьор на постановката е акад. Пламен Карталов. Диригент – Жорж Димитров, сценографи – Борян Белчев и Пламен Карталов.

Снимка: личен архив

Момчетата от българската група Mango Duende подготвят програма с музика от творчеството на Buena Vista Social Club. Трибютът е на 7 ноември в Sofia Live Club, а към тях ще се присъединят Долорес Естрада, Алфредо Торес, Цветан Андреев и Борислав Бояджиев-Борче. Mango Duende е салса група, добре позната на латино почитателите в България. До момента на родна сцена се изявяват с различни обработки на легендарни пиеси от жанра, а техни латино поп хитове са „Тя ме побърква” и „Петък”. Песента достигна първи позиции в класациите на българските радиа и с пробив в класацията Europe Top 100. Последната им песен „Фантасма” също пожъна голям успех.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Най-щастливият човек" тръгва на "Най-щастливото турне"

Графа поставя началото на "Най-щастливото турне" тази вечер (28 юни) с концерт в Летния театър в Стара Загора. В основата на голямото лятно шоу на Влади Ампов е концепцията на грандиозния му концерт на Националния стадион "Васил Левски" в София,..

публикувано на 28.06.24 в 10:15

"100 причини"

Имаме поне "100 причини" да обичаме Мария Илиева, която посрещна лятото с едноименно ново турне. В поредицата концерти, започнали на 21 юни от Стара Загора, поп дивата изпълнява както най-големите си хитове, така и чисто нови песни от предстоящия си..

публикувано на 27.06.24 в 10:15

Орлин Горанов празнува 50 години "магия" на сцената с турне

Любимецът на няколко поколения, вечният чаровник с кадифен глас Орлин Горанов отбелязва "50 години магия" на сцената с турне. Първият от концертите е тази вечер в Пловдив, следват още пет от големите градове : Шумен (28 юни), Велико Търново (5..

публикувано на 26.06.24 в 10:15