Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Актуализация на бюджета заради силовите министерства

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Бюджетът затова е бюджет, за да бъде актуализиран! Това е Закон Божи за всеки един министър в края на годината. За всеки един, освен за един – финансовия министър. За финансовия министър изпълнението на консолидирания бюджет е цел на целите. Всичко да е на нула – няма по-хубаво нещо от това за един финансов министър и е трън в очите на останалите му колеги от даден кабинет. Всеки иска в края на годината да кърпи тази или онази дупка във ведомствения му бюджет. Няма изключение и тази 2015 година и финансовият министър Владислав Горанов го обяви с горчивина.

Актуализацията на бюджет 2015 е с над 880 млн. лева за покриването на непредвидените разходи за персонал на силовите министерства и някои други ведомства и за финансиране на европейски проекти през Националния фонд и фонд „Земеделие”. Предлаганата актуализация надхвърля с 50 млн. лева очакваното по-добро изпълнение на приходите от 832,8 млн. лв., става ясно от актуализираната бюджетна прогноза. 387,8 млн. лева ще отидат допълнително по бюджетите основно на двете силови министерства, за да бъдат посрещнати непредвидени разходи за персонал, основно за изплащане на обезщетения. Най-много средства –180 млн. лв., ще бъдат дадени на МВР, от които 120 млн. лева са за персонал и 60 млн. лева за издръжка. Предвижда се увеличение на средствата за заплати и осигурителни вноски в размер до 80 млн. лв., в това число за плащане на извънреден труд при провеждане на специализираните полицейски операции за овладяване на миграционния натиск и на дейностите, свързани с опазване на обществения ред и обезпечаване сигурността на гражданите на територията на страната, увеличените възнаграждения на персонала и дължимите осигурителни вноски, свързани с новия размер на минималната работна заплата за страната. Освен това се предвиждат и 40 млн. лева за изплащане на обезщетения на пенсионирани служители. В началото на октомври вътрешният министър Румяна Бъчварова поиска за изплащането на обезщетения актуализация на бюджета от 21 млн. лева, но финансовият министър Горанов обяви, че няма да отпусне парите заради непроведените реформи във ведомството. После пък се закани да реформира министерството през бюджета за 2016 г. Сега обаче се отпускат двойно повече средства, тъй като се смята, че до края на годината разходите по това перо ще набъбнат. Общо необходимите допълнителни разходи за издръжка на МВР са 60 млн. лв., от тях 40 млн. лв. са задължения към доставчици на ток и топлоенергия, горива и смазочни материали, вода, телекомуникационни и пощенски услуги, експертизи, консултантски услуги и др. Министерството на отбраната е „по-скромно” и ще получи допълнително 57,2 млн. лева, от които 48 млн. лева са за персонал и 9,2 млн. лева за издръжка. Освен за заплати и обезщетение ведомството се нуждае от допълнителни средства за резервни части и оборудване на военна техника.

Фонд „Земеделие” ще получи допълнително 370,7 млн. лева. В мотивите се посочва, че „средствата са необходими за префинансиране на разходи по европейските програми и фондове, както и за допълнително национално съфинансиране”. Финализирането на проектите от стария програмен период от една страна няма да доведе до загуба на европейско финансиране, а от друга – няма да наложи ангажирането на допълнителен национален ресурс за довършване на проектите през следващите години. С една дума тази пара няма да бъде загубена за фиска, а ще бъде усвоена според правилата европейски.

Остава горчивината, че уж по-доброто изпълнение на приходите с над 800 млн. лева не доведе например до намаляване на дефицита в хазната, а парата замина в потайностите на нереформирани сектори.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Климатичните промени носят по-големи разходи и риск от бедност за много българи

Населението на България, и най-вече хората с нисък социално-икономически статус, са сред най-уязвимите групи в ЕС по отношение на промените в климата. Причините за това са няколко. Страната ни е на дъното на класацията за издръжка на живот в ЕС –..

публикувано на 03.07.24 в 10:45

Оранжев код за опасни валежи в 7 области от Централна България в сряда

В сряда , 3 юли, от полунощ валежите и опасността от градушки ще се пренасят от запад към Централна и в Югозападна България. След обяд от югозапад облачността ще се разкъсва и ще намалява до слънчево. Минималните температури ще са между 14 и 23°,..

публикувано на 02.07.24 в 19:35

България днес - 2 юли 2024 г.

В "България днес" правим преход от Западните покрайнини до… Нова Англия (САЩ), а повод ни дават две събития – международен форум, който ни напомни за значими българи в Сърбия и Празник на розата в Бостън. Ако планирате да прекарате лятната си отпуска в..

публикувано на 02.07.24 в 19:00