Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Газова геополитика в Югоизточна Европа – играчи и стратегии

БНР Новини
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Основните проблеми, бъдещите подходи и главните играчи в сферата на газовата инфраструктура бяха обсъдени на международната конференция „Газовата геополитика в Югоизточна Европа”, организирана от Българското геополитическо дружество. Български и чуждестранни експерти от областта дискутираха настоящата газова криза и какви биха били най-подходящите решения и перспективи.

Коя би била правилната стратегия за България в момента, по отношение на газовата ситуация, коментира Серджо Маталучи, анализатор на Natural Gas Europe:

За България моят сценарий би бил да увеличи сътрудничеството си с Румъния и Сърбия, както и с други източноевропейски страни. Първо трябва да се установи общият интерес и след това да се направят съвместни проекти. Наскоро имаше споразумение между тези държави по въпроса за миграционната криза. Според мен това показва, че по този начин нещата могат да проработят -регионална кооперация между три различни държави, които имат еднакви интереси и желания. А по отношение на Европа – тя трябва да се вслушва повече в българските искания. Но, за да стане това, българските съобщения трябва да са по-ясни и съдържателни. Възможността България да получи по-евтин газ е само една – руски газ. Той ще става все по-евтин. В момента курсът на рублата пада. Това позволява на Русия да понижи цените на газа, особено ако става въпрос за държави с друга валута.  

На конференцията бе обсъдена и турската гледна точка по въпроса с газовата инфраструктура. Според д-р Волкан Йоздемир, Турция трябва да балансира между изтока и запада по отношение на газовия въпрос и не само. Следва да има добри отношения с Русия и с Европа, но при определени условия. Йоземир изтъкна, че не може да се говори за турски хъб, а само за руски газов коридор през страната. За момента проектът е ограничен.

Д-р Фредерик Уилям Енгдал, американски геополитически анализатор и консултант по стратегически рискове, обобщи каква е ситуацията в Европа и какви ще са последствията за България:

В момента, решението на Германия да подкрепи Западния поток, което беше обявено преди няколко седмици, предлага различна алтернатива от Турския поток и Южния поток, който България бе притисната да изостави миналата година. По този начин България ще може да получи по-скъп газ от западна Европа през следващите години, освен ако не успеем да постигнем мир в Близкия изток и Сирия. Трябва да се откажат от глупавите си идеи да създават войни и от мисълта, че ще спечелят нещо от тях. Никой не печели в една война. Ако може да се постигнат дипломатически решения между играчите, тогава нещата биха изглеждали по съвсем различен начин за страни като България. В момента ситуацията е изключително нестабилна, благодарение на войните.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ретро автомобили, симулатори и игри за Националния ден на безопасността на движението

На 29 юни по повод Националния ден на безопасността на движението по пътищата Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" организира фестивал от 11 до 14 часа на площад "Княз Александър I Батенберг" в столицата, пред Художествената..

публикувано на 29.06.24 в 08:30
Резерватът

В почивните дни – облачността намалява и валежите спират

Още преди полунощ облачността ще намалее и през втората половина на нощта ще бъде ясно. Вятърът в Източна България временно ще отслабне.  В събота, 29 юни, ще бъде слънчево. В следобедните часове, над източната половина от страната и планинските..

публикувано на 28.06.24 в 19:30

Трети мост над Дунав и фериботът Русе-Гюргево са ключови проекти за региона

България има изключително важна роля за свързаността на няколко региона. Страната ни е кръстопът между Балканския полуостров, Източното Средиземноморие и Черно море. Това заяви заместник-министърът на транспорта Анна Натова на среща с Матю Бойс,..

публикувано на 28.06.24 в 17:28