Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Задава ли се конфликт заради идеята за орязване на привилегиите и в съдебната система

Снимка: архив

Докато се очаква развръзката около протестите на полицаите срещу намеренията в Бюджет 2016 да бъдат орязани някои финансови и материални привилегии на служителите в МВР, изглежда, че изпълнителната власт върви към откриване и на втори фронт – срещу привилегиите и в съдебната система. На бойното поле излезе правосъдният министър Христо Иванов, който преди два дни призова Висшия съдебен съвет да започне преосмисляне на социалните бонуси в съдебната система, сред които при пенсиониране, също като в МВР, се полага обезщетение от 20 месечни заплати. Иванов изтъкна аргумента, че тези бонуси за съжаление не са свързани с качеството на работата, а поощряват само прослуженото време. Този модел отдавна е изживял времето си, заключи правосъдният министър.

Реакциите не закъсняха. Председателят на Върховния административен съд Георги Колев заяви категорично, че обезщетението от 20 месечни заплати в съдебната система трябва да остане. Аргументът му не е за пренебрегване: има голяма разлика в числения състав на полицията и съдебната власт. Съюзът на съдиите пък беше по-рязък. В неговата позиция се казва, че предложенията за орязване на бонусите „сочат пълна липса на стратегическо мислене и държавническа отговорност”.

За да открие два фронта в невралгични сектори на държавата, вероятно изпълнителната власт има скрити оръжия. Протестиращите полицаи са уязвими по две причини. Първо защото брутално приложиха първосигнални форми на протест, блокирайки без предупреждение възлови кръстовища в големите градове, и по този начин настроиха срещу себе си по-голяма част от обществото. И второ, като пазители на реда в силово министерство, въпреки че са девоенизирани, те са подчинени на строго централизирана структура и изпълняват заповеди. А който не изпълнява заповеди, подлежи на дисциплинарни наказания, включително и уволнение, без да се полага лелеяното обезщетение от 20 месечни заплати. Не звучи правдоподобно твърдението на синдикални лидери, че ако финансовите бонуси не останат, ще има масови напускания в системата на МВР. Добре, да приемем, че ще стане така, но къде ще отидат напусналите? Да не би в частния охранителен сектор да раздават такива тлъсти пачки като в МВР? Според наблюдатели, след първоначалната уплаха и стъписване, изпълнителната власт ще се справи с протеста в МВР.

По друг начин стоят нещата в съдебната система, която е независима. В нея не се изпълняват заповеди. Магистратите, поради естеството на професията им и степента на образование, никога няма да пристъпят към първосигнални форми на протест. И няма да дадат повод да бъдат атакувани. Ето защо правосъдният министър пипа внимателно, с велурени ръкавици. Формулата му е йезуитска. Позитивно е за мен, че във ВСС дискусията относно целия пакет от стимули и мерки за ефективност тече. В рамките на предстоящата година ще можем да проведем тази дискусия, заключи министър Иванов. А до края на 2016-та – я камилата, я камиларя!



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ретро автомобили и джаз си дават среща в Поморие

За поредна година Поморие кани любителите на джаза и ретро автомобилите на фестивала "Анхиало Classic Cars & Jazz Fest". Той се организира от "Classic Car Поморие" в партньорство с Авто мото клуб "Анхиало" и Народно читалище "Просвета 1888", Поморие...

публикувано на 13.07.24 в 07:10
Снимката е илюстративна

Обявено е частично бедствено положение заради пожарите в България

Заради два големи пожара областният управител на Хасково Мехмед Атаман обяви частично бедствено положение в общините Ивайловград и Тополовград , съобщи пресцентърът на областната администрация в Хасково. На 12 юли около 14:40 часа са възникнали две големи..

публикувано на 12.07.24 в 19:15

България днес - 12 юли 2024 г.

В "България днес" на 12 юли ви разказваме за едно българско село във Варненско, което е пример за оцеляване по български. В рубриката "По съседски" правим обобщение на по-значимите събития от Балканите през отминаващата седмица. Говорим за..

публикувано на 12.07.24 в 19:00