Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

70 години висше техническо образование в България

БНР Новини
Вляво: централната сграда на Държавната политехника до паметника на Васил Левски в София. Открита е официално в началото на 1952 г. Вдясно: новата сграда на Техническия университет в квартал Дървеница. Фотоколаж: Силвия Петрова

Началото на висшето инженерно образование в България се поставя със Закона за учредяване на Висше техническо училище в София, обнародван в Държавен вестник през юни 1941 г. Учебните занятия започват на 5 октомври 1942 г. и продължават до началото на 1944 г., когато училището е евакуирано в Ловеч и редовните занятия са преустановени. С Регентски указ на 5 април 1945 г. Машинно-технологичният факултет, който практически още не е открит, се преименува на Машинно-електротехнологически. На 24 октомври същата година Държавното висше училище се трансформира в Държавна политехника.

Снимка

Следвоенната икономическа криза се отразява и на Държавна политехника – търсят се средства за изграждане и обзавеждане на всички отдели и факултети. От юни 1946 г. до май 1948 г. инж. Ради Николов е изпращан три пъти до Австрия, Чехословакия и Германия, за да достави техническа литература, апарати, уреди и други технически пособия. Пари няма, но ги закупува с един тон цигари. Звучи невероятно, но именно цигарите са българското злато след войната. Със своите знания и търговски нюх инж. Ради Николов успява да достави и оборудва най-съвременни за онова време универсални изпитателни машини.

Снимка

През 1952 г. преподаватели, изследователи и студенти от университета осъществяват първото телевизионно предаване на образи от разстояние в България. В навечерието на 1 май 1954 г. е осъществено първото официално ефирно телевизионно излъчване.

Снимка

Национално достижение е създаденото в лабораториите на университета устройство за управление на имплантируемо изкуствено сърце през 1976 г. от екипа на чл.-кор. проф. Николай Наплатанов. През 1987 г. е разработен психо-физичен комплекс за следене на състоянието на космонавтите по време на полет, създаден за полета на Георги Иванов и използван на международната станция „Мир”.

Снимка

Едно от научните постижения със световно значение е методът за леене с противоналягане на акад. Ангел Балевски и инж. Иван Димов. Одобрен през 1961 г., методът е уникален при получаване на материали с оптимална структура, без дефекти в метала.

Снимка

Осми блок на Техническия университет е първата сграда в България отговаряща на европейските изисквания за сграда с почти нулево потребление на енергия. В съответствие с изискванията на ЕС след 2018 г. всички нови и реновирани сгради трябва да бъдат с близко до нулата потребление на енергия. Националната дефиниция е разработена от екип на ТУ и тази сграда е доказателство за реалната осъществимост на проекта.

Във Факултета за френско обучение по електроинженерство в началото на този месец бе открита високотехнологична лаборатория за бързо прототипиране. В лабораторията ще работи 3D принтер, както и лазерна машина. Снимка: БТА

Новооткрити лаборатории в университета вече имат въздействие върху икономическата среда в България. Една от водещите световни компании в областта на климата и контрол за терморегулиране за автомобилната индустрия избра София пред Белград за изграждане на свой филиал в „Технологичен парк Божурище”. По думите на директора за Европа на компанията именно посещението на екипа в ТУ – София ги убеждава, че в България има подходящата среда за подготовка на специалисти с необходимите им профили – електроника, климатизация, 3D технологии и бързо прототипиране.

Снимка

През 2015 г. студентите от университета заеха второ място сред осем отбора, които се състезаваха в категорията автомобили „Градски тип” с водородна горивна клетка, на 30-ото издание на международното състезание за иновации и енергийна ефективност в транспорта Shell Eco-marathon Европа. В него участваха 230 отбора от 30 страни от Европа и Африка на възраст между 16 и 25 години. През 2013 г. автомобилът с водородна горивна клетка измина 82,85 км с 1 кВтч енергия, като студентите подобриха предишното си постижение с 20 км.

Лаборатория по техника на високите напрежения

Университетът участва в мащабни международни и национални проекти от последните години, свързани с: разработване на системи за контрол на геометрията на елементи и модули за нови линейни ускорители в Германия и Франция; инфраструктура за бързо дигитално изграждане и материализиране на персонални костни и зъбни импланти; разработване на микроспътникова система за наблюдение на Земята от Космоса (проект на клъстер „Аерокосмически технологии и приложения CASTRA”) и много други.

Лаборатория по хидроенергетика и хидравлични турбомашини

Над 15 преподаватели имат своя страница в Златната книга на откривателите и изобретателите на България за цялостна дейност. Крайни продукти с възможност за бързо приложение, разработени в университета, присъстват на най-големите изложения от Германия до Китай.

Снимка

Днес в ТУ – София се обучават над 10 000 български и близо 1000 чуждестранни студенти в 14 факултета. От далечната 1945 г. до сега са подготвени хиляди инженерни специалисти, създали през годините съвременната българска индустрия и намерили професионална реализация във всички сфери на дейност в България и много страни по света.

Снимките са предоставени от Технически университет – София.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Награждаване във Велдховен

Нционалният ни отбор по информатика – с отлично представяне на олимпиадата за момичета в Нидерландия

С три медала и почетна грамота се окичи българският национален отбор по информатика четвъртата Европейска олимпиада по информатика за момичета, провела се от 21 до 27 юли 2024 г. Във Велдховен, Нидерландия, информира ръководителят на отбора Румен Михов...

публикувано на 27.07.24 в 19:50

Слънчева неделя с лек ветрец

През нощта ще бъде ясно и почти тихо. В неделя ще бъде слънчево. Дневните температури ще се повишат и максималните ще са предимно между 31° и 36°, в София – около 32°. Над планините ще бъде слънчево. Вятърът ще е слаб от изток, по най-високите части –..

публикувано на 27.07.24 в 19:05
Сестри Стоеви, архив

Сестри Стоеви записаха първа победа в бадминтона в Париж

Сестрите Габриела и Стефани Стоеви започнаха с победа участието си на олимпийския турнир по бадминтон, като се наложиха в драматична среща с резултат с 2:1 гейма срещу сестрите от Хонконг Нга Тин Еюн и Пюй Лам Еюн. Следващият мач на българките е на 28..

публикувано на 27.07.24 в 17:27