Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България пое председателството на Съвета на Европа

Снимка: mfa.bg

През седмицата външният министър Даниел Митов взе участие в заседанието на Комитета на министрите на Съвета на Европа (СЕ) в Страсбург. По време на срещата първият ни дипломат прие от босненския си колега Игор Црнадак ротационното председателство на Комитета за периода ноември 2015 г. – май 2016 г., като това е второто председателство на България след приемането й в СЕ през 1992 г.

Съветът на Европа е политическа международна организация на страните от т. нар. „Голяма Европа“, които са 47 на брой с 800 милиона души население. Тя е самостоятелен орган, съществуващ отделно от Европейския съюз, но за разлика от него няма правомощия да създава закони. Организацията обаче работи за европейската интеграция, като насърчава сътрудничеството между всички държави в Европа в областта на правото, човешките права, демократичното развитие и културното сътрудничество. Имайки предвид тази обща рамка, в своето изказване пред Съвета министър Митов представи приоритетите и програмата на българското председателство, като посочи, че те са съобразени с актуалните политически процеси, оказващи влияние върху сигурността в Европа. Гарантирането на правата на детето е сред водещите приоритети на Република България, утвърдени от Националния координационен механизъм по правата на човека, подчерта в изказването си министърът. Той акцентира върху предвидените инициативи, свързани с достъпа до култура, подпомагане на процеса на социална интеграция и намаляване на рисковете от прояви на расизъм и ксенофобия. Българският първи дипломат посочи, че във фокуса на председателството ще бъдат още медийната независимост и свободата на словото като основополагащи елементи на демократичното общество. Укрепването и пълното прилагане на основните права и свободи изискват общи и координирани усилия за да се справим с настоящите икономически, социални и политически предизвикателства в Европа, коментира българският външен министър. Макар и не в прав текст, дали той нямаше предвид справянето с най-големия за Европа проблем в момента – мигрантския?



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България и Румъния работят за подобряване на корабоплаването по Дунав

Условията за корабоплаване по река Дунав ще бъдат подобрени чрез европроект DISMAR на стойност 10 млн. евро, съобщи БТА, цитирайки изпълнителния директор на Изпълнителната агенция "Проучване и поддържане на река Дунав" (ИАППД) в Русе Ивелин Занев...

публикувано на 29.06.24 в 10:25

Ретро автомобили, симулатори и игри за Националния ден на безопасността на движението

На 29 юни по повод Националния ден на безопасността на движението по пътищата Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" организира фестивал от 11 до 14 часа на площад "Княз Александър I Батенберг" в столицата, пред Художествената..

публикувано на 29.06.24 в 08:30
Резерватът

В почивните дни – облачността намалява и валежите спират

Още преди полунощ облачността ще намалее и през втората половина на нощта ще бъде ясно. Вятърът в Източна България временно ще отслабне.  В събота, 29 юни, ще бъде слънчево. В следобедните часове, над източната половина от страната и планинските..

публикувано на 28.06.24 в 19:30