Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първата крачка към изборен район „Чужбина“ и дистанционно гласуване по интернет

Петър Славов и Димитър Иванов
Снимка: Архив

Нашите сънародници по света могат да си отдъхнат. След години чакане вече е направена първата крачка към изборен район „Чужбина“ и дистанционно гласуване по интернет. Депутати от Реформаторския блок внесоха проектозакон за изменение на Изборния кодекс. Някои от предложенията засягат българите по света.

Проектът предвижда всеки правоспособен избирател да може да гласува по електронен път през интернет-базирана система, която ще използва единните граждански номера и специално генерирани пароли, за да отчете вота. Паролите ще се заявяват от избирателя пред съответната изборна администрация. След проверка в ГРАО комисиите ще изпращат паролите до получателите им с препоръчано писмо не по-късно от 20 дни преди изборния ден, като заявителите трябва да ги получават лично. При третата стъпка за верификация системата изпраща до избирателя код за достъп, генериран на случаен принцип. Бюлетината в системата трябва да бъде проектирана идентично на хартиеното копие, като проектът предвижда възможност „да не се гласува за нито един от участващите в изборите политически субекти“. Предлага се избирателят да може да промени гласуването си до края на изборния ден, като валиден ще бъде последният редовно подаден вот. В законопроекта са описани дори изисквания към характеристиките на евентуалната техническа система за гласуване. Наред с електронното гласуване депутатите от Реформаторския блок предлагат още въвеждането на 3 нови многомандатни избирателни района за провеждането на изборите извън територията на България. Съответните райони ще разпределят собствени мандати, а числеността им ще се определя според броя на българските граждани по данни на Държавната агенция за българите в чужбина.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Повдигнати са обвинения срещу председателя на НД“ Русофили“ Златомир Дьовленски

Председателят на Национално движение "Русофили" - Пловдив Златомир Дьовленски и съучастникът му Иван Гълъбов са с повдигнати обвинения от окръжната прокуратура в Пловдив. Вчера, 8 юли, двамата бяха арестувани по досъдебното производство на ДАНС за..

публикувано на 09.07.24 в 18:11

България предлага подкрепа за пострадалите украински деца от болницата в Киев

Министърът на труда и социалната политика Ивайло Иванов предложи деца, преживели ракетния удар на 8 юли 2024 г. срещу най-голямата многопрофилна детска болница в Украйна, да получат подкрепа за възстановяване и рехабилитация в почивни бази у нас. В..

публикувано на 09.07.24 в 17:45

Български доброволци и полицаи ще оказват помощ на олимпиадата в Париж

Сред подбраните доброволци от цял свят петима българи ще съдействат на спортистите и на публиката по време на олимпийските игри в Париж, съобщи френският посланик в София Жоел Мейер. В интервю за в-к "Дневник“ той допълва, че 35 български полицаи ще..

публикувано на 09.07.24 в 15:10