Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Атентатите в Париж ускориха мерки срещу радикализацията и ислямизма

Снимка: БГНЕС

През изтеклата седмица, само два дни след атентатите в Париж, отнели живота на над 130 души, правителството публикува за обществени консултации актуализиран вариант на Стратегия за противодействие на радикализацията на тероризма в периода 2015-2020 г. Както и първият вариант на документа, публикуван през август, проектът отчита, че заплахата от тероризъм е по-висока, отколкото преди бомбения атентат на летището в Бургас през 2012 г. Според авторите, сега най-съществените рискове и заплахи за България са свързани с вероятността отделни членове на обществото или пък чужди граждани да станат съпричастни към осъществяването на терористична дейност. Застрашеността на някои общности в България от радикални религиозни или други идеологии се увеличава от тяхната „крайната бедност и социална изолация“. Рискови фактори за средата за сигурност са и достъпността, най-вече в интернет, на радикалната пропаганда, подтикваща към тероризъм, както и възможността от провокиране на антиислямски и ксенофобски настроения. И докато терористичните и екстремистки формирования имат организационна структура, която ги прави много гъвкави и адаптивни, „йерархичната структура на службите за сигурност и обществен ред затруднява понякога бързината и оперативността на реакцията за противодействие”, отчита документът. Потенциални външни фактори за радикализация в България са наличието на голям брой европейски бойци в състава на различните екстремистки и терористични формирования и тяхното транзитно преминаване през страната. Рискови фактори са също мигрантската вълна към Европа и обучението на българи в задгранични религиозни образователни центрове, където се проповядва екстремистка идеология. С оглед на превенцията правителствените експерти предлагат изграждане на система за ранно сигнализиране при прояви на радикализация. Предвижда се и създаване на механизъм за взаимодействие на правоохранителните органи и специалните служби с медиите, лидерите на религиозни и етнически общности и НПО за адекватна медийна политика в противодействие на радикалните идеи и прояви.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Райна Манджукова на джаз фестивала в Банско

Важно е успелите българи в чужбина да участват в живота в България

“ Важно е успелите българи в чужбина да участват в живота в България, за да могат българите тук да виждат, че чужбина не е присъда, нито е някакъв окончателен избор .” Това заяви за БТА изп. директор на Изпълнителната агенция за българите в чужбина..

публикувано на 10.08.24 в 11:45
Васил Терзиев

София ще има десет нови метростанции през 2027 г.

Новите десет станции на столичното метро ще бъдат завършени през 2027 г., съобщи кметът на София Васил Терзиев, който инспектира участъка от разширението на третия лъч. По думите му, 46% от пътуващите всеки ден хора ще се възползват от подземния..

публикувано на 10.08.24 в 09:02

Слънчев край на седмицата, в събота на североизток ще превали

В събота , 10 август, ще е слънчево. Над Централна и Източна България ще има временни увеличения на облачността и на места ще превали и прегърми. Минималните температури ще са между 15 и 21°, в София 15°. Максималните ще са от 30 до 36°, в..

публикувано на 09.08.24 в 19:45