Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Далечните пазари на изток – все по-притегателни за българския туризъм

БНР Новини
Премиерът Бойко Борисов се срещна с китайския си колега Ли Къцян в Пекин.
Снимка: БГНЕС

През изтеклата седмица две български делегации посетиха държави от Средния и Далечния Изток. Премиерът Бойко Борисов с няколко министри бе в Китай, а министърът на туризма, Николина Ангелкова, посети Индия. И в двете държави разговорите потвърдиха растящия интерес на България към техния потенциал като туристически пазари. В Китай премиерът Борисов изброи сред приоритетите на правителството и стимулирането на туристическия обмен. Пак той, преди месец в София, разговаря за увеличаване на броя на китайските туристи в България с външния министър на Пекин Ван И. Честото споменаване на бранша в двустранните разговори има своите основания. Миналата година България е била посетена от около 16 хиляди китайски туристи, но макар броят да е скромен, той бележи ръст от 13% спрямо 2013 г. За тази година се очаква ръст от 30%, а двете страни не изключват в скоро време броят туристическите посещения на китайци в България да надхвърли 200 хиляди. С оглед на това се проучват възможности за създаване на  Българо-китайска туристическа камара, а с Румъния, Гърция, Турция, Македония, Сърбия и Чехия се обмислят съвместни туристически продукти за привличане на китайски туристи. По подобен начин стоят нещата и в туристическия обмен с Индия. С нея, както и с Китай, туристическият обмен е скромен, но расте бързо и е многообещаващ. В Делхи, с индийския държавен министър на културата, туризма и гражданската авиация Махеш Шарма, министър Ангелкова се договори до месеци да бъдат набелязани мерки за насърчаване на туристическия поток, съвместно с представители на най-големите индийски фирми в бранша. Очертава се откриване на директна авиолиния, която да свързва София с Делхи, Мумбай, Калкута и Амритсар и да съдейства за сериозен пробив на индийския туристически пазар. Обмисля се възможността България да стане авиационен център, от който индийски туристи лесно да стигат до дестинации в Западна Европа и САЩ. Нови развития се наблюдават и в туристическото сътрудничество с Япония, определяна от България като стратегически туристически пазар. Скоро в Токио трябва да бъде открит български информационен туристически център. Към развитието на връзките с туристическите пазари на Далечния Изток източни пазари българското правителство подхожда с разбирането, че именно те са бъдещето на туризма и си заслужава, както твърди министърът на туризма Николина Ангелкова, основите на връзките с тях да бъдат изградени сега, за да може след време да берем по-добри плодове от там.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Маршируващи звезди от България се представиха на световен фестивал в Цюрих

Български деца от марчинг бенд “Marching Stars” участваха в Осмия Световен младежки музикален фестивал в Цюрих. В двудневния форум се представиха 80 младежки оркестъра от цял свят с близо 4 хил. музиканти. Американската мечта на Тодор Цачев се..

публикувано на 14.07.24 в 14:12

Четири области все още са обхванати от пожари

Седем пожара горят в горски територии в областите Пловдив, Хасково, Кюстендил и Ямбол, съобщиха от Агенцията по горите. В община Хисаря набират доброволци за огнената стихия в селата Михилци и Иван Вазово. Макар че обстановката е много динамична,..

публикувано на 14.07.24 в 10:06

Ретро парад на автомобили в Кърджали

Автомобили и мотопеди с колекционерска стойност ще бъдат изложени днес в Кърджали в рамките на откриващия се Ретро авто парад. Ретро парадът е част от инициативата на община Кърджали “Дни на приятелството” и по традиция ще завърши с дефиле на..

публикувано на 14.07.24 в 07:00