Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пак не сме подготвени за газова криза, както и преди 6 години

Снимка: архив

Както и през 2009 г., Русия пак затвори газовото кранче на Украйна поради неплащане на новите доставки авансово. Украйна пък в отговор забрани вноса на руски газ. Тяхна си работа. Да, ама нали през Украйна минава транзитът на руски газ за Централна и Югоизточна Европа, сиреч и към нас. А шефът на „Газпром” Алексей Милер предупреди, че отказът на Киев да купи руски газ представлява „сериозен риск“ за транзита на синьо гориво към Европа през Украйна.

А ние пак не сме готови, както през 2009 г., когато посред зима брахме студ два месеца, докато централите минат на въглища. Сега ни успокояват, че в Украйна има два различни газопровода: транзитният към Европа и към нас, а другият – за консумацията в самата Украйна. Предполага се, че „Газпром” не възнамерява да ограничава транзита, особено в наша посока, защото това са устойчиви парични потоци за компанията, която в момента има проблеми заради ниската цена на петрола. Няма страшно един вид. И енергийният министър Теменужка Петкова ни успокои, че от анализа, който са направили, е установено, че към настоящия момент не са налице основания за промяна в режима на работа на националната и транзитната газопреносна мрежа и няма никакъв риск за тях. Премиерът Борисов обаче се разтревожи в далечен Китай от спада на налягането същата тази мрежа след руската санкция. Министър Петкова заяви по този повод, че колебанието в налягането било нормално при подаването на природен газ и че налягането в момента е в рамките на договореното. Докога?

Инак газовото хранилище в Чирен, макар да е пълно на 90 % с 450 милиона кубически метра газ, може да реши въпроса за стотина дни и то не съвсем. Защото през зимата страната потребява 8 – 10 милиона кубометра на ден, а от Чирен дневният добив е максимум 4,5 милиона.

Истината е, че въпреки газовата криза от 2009 година и обявените цели в енергийни стратегии до настоящия момент няма нищо изградено или от това, което се изгражда, България има много малко полза. Говори се за всякакви потоци, за газови хъбове, а не се прави най-бързото и най-евтиното – интерконекторните връзки със съседите. За това впрочем през седмицата призова и Европейската комисия – България възможно най-бързо да построи трансграничните газопроводи за свързване със съседните държави, които се финансират с пари от европейския бюджет. Говорителят по енергетиката Ана-Кайза Итконен обяви, че лично председателят Юнкер е положил извънредни усилия за модернизирането на инфраструктурата в Централна и Югоизточна Европа, включително в България, така че всяка страна-членка да има поне три различни източника на газ. Е, България има засега и задълго само един източник – този от Русия през Украйна. Както и преди 6 години, когато брахме студ, и сега няма да има кой да ни стопли, ако, не дай Боже, налягането се разколебае до изчезване.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Служебният министър на вътрешните работи Атанас Илков и заместник-министърът на външните работи Елена Шекерлетова на брифинг в сградата на Министерски съвет днес, 2 октомври 2024 г.

Мерки на държавните институции след ескалацията в Близкия Изток

Категорично осъждаме продължаващите ракетни удари на Иран срещу Израел, подкрепяме регионалната стабилност и сигурността на държавата Израел, се казва в позиция на Министерството на външните работи, качена в мрежата "Екс".  Заради напрежението..

публикувано на 02.10.24 в 13:17
Израелски въздушни удари в Южен Ливан, 01 октомври 2024 г.

Давид Авишай от Израел: За действията на Израел в Газа и Ливан има конкретни причини

С два полета на правителствения "Еърбъс" в рамките на два дни българската държава успя да евакуира 169 българи и членове на техните семейства, които се прибраха у нас от Ливан след ескалация на напрежението там. Автори: Йоан Колев и Гергана Манчева..

публикувано на 02.10.24 в 11:55

Предстоят ни два слънчеви дни

В сряда , 2 октомври, минималните температури ще са между 2 и 12°, в София 5°. Максималните ще са от 19 до 24°, в столицата ще е 21°. Във високите полета на Западна България сутринта има условия за слана. През деня ще е слънчево. Вятърът ще е..

публикувано на 01.10.24 в 19:55