Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еленко Ангелов: Българинът се е пристрастил към състоянието си да бъде жертва

БНР Новини
Снимка: личен архив

Умее ли българинът да погледне на света с оптимизъм? Защо в класациите за щастие заемаме първите места отзад напред? На тези въпроси отговаря нашият събеседник – известният психолог Еленко Ангелов:

Факт е, че от години излизат подобни класации. Повече от 14 години работя като психотерапевт, водя семинари за психология на успеха и личностно развитие и мога да кажа, че българинът се е пристрастил към състоянието си да бъде жертва. Това е причината той да бъде на последните места в класациите за щастие.

Каква е рецептата за човешко щастие? Може ли един от ключовете да е начинът, по който казваме „Здравей” и по който отговаряме на поздрава на другия?

Когато казваме „Здравей“, е хубаво, да се замисляме, че етимологично коренът на тази дума означава „Желая ти здраве” – отбелязва психологът. – Можем да направим една игра на думи с поздрава на английски „Хелоу”, чийто корен би могъл да бъде „ад“, но се отклоняваме от темата.

Понякога уж имаме всички предпоставки, за да бъдем щастливи, но не сме. Сякаш усещаме върху себе си въздействието на нечия силна негативна енергия. Доколко реално е подобно усещане и как да му противодействаме?

„Казвате „всички предпоставки”. Но в такъв случай трябва да си зададем въпроса, това ли са наистина предпоставките, които искаме? Част от проблема да не привличаме положителното е това, че не знаем какво точно искаме – обяснява Еленко Ангелов. –Трябва да направим равносметка, като започнем първо от себе си, човека в огледалото – доколко ние губим времето и настроението на нашите близки и далечни; колко от хората, с които минава ежедневието ни губят нашето време и настроение. Гьоте е казал: ако искате да бъдете щастливи и да не бъдете угнетени от каквито и да е отрицателни енергии, отстранете хората, състоянията, положенията, които ги създават и които са ви откраднали, както времето, така и настроението. Народът го е казал много добре: човек е това, което са приятелите му. Ако искаш да разбереш ти кой си, виж петте-шестте приятели, с които си общувал най-много през последната година. Средно аритметично това си ти. Ако усещаш постоянно негативна енергия, търси причината в теб, в човека в огледалото. Ти сресваш себе си, а не огледалото. Докато се бориш само с външните демони, няма как да стане.

СнимкаЗа някои щастието и успехите са свързани с изпълнението на лични ритуали. Доколко подобни действия, според Ангелов, могат да оказват влияние върху нашата съдба и до каква степен те са обект на психиатрията?

В психиатрията това са т.нар. обсесивно-компулсивни разстройства, разговорно наречени ритуални мисли и действия. Те имат своя отпечатък и в народното творчество, обичаите. Коренът на думата „обичай” е „обич”. Народните обичаи са нещо обичано, свързано с традицията. В личен план обичаите са се превърнали в задължителни ритуали, които вредят на ежедневието на човека. Например от работа към вкъщи да се прибирате по определен маршрут, който няма нищо общо с нормалния. Има различни ритуали, които пречат. Това са суеверията. Вижте корена на „суеверие” – „всуе”, „напразно”.

Най-скъпото нещо за човека е неговото потомство. До каква степен родителят е в състояние да направи така, че детето му да е щастливо?

Тази ценност – потомството, е отдавна изместена. Все повече в работата си като психолог наблюдавам егоизъм и семеен канибализъм. Но това е дълга тема. За да отговоря накратко, мога да дам съвет: да не губим времето на обичаните си хора и да не стигаме до геноцид. Да не им налагаме нашите калъпи. Иначе най-милото на днешното общество е собственото му оцеляване. Не трябва да си затваряме очите пред реалността. Така зададен въпросът Ви звучи архаично. Нека погледнем хората с истинските очи, да видим тотемите им, животните, в които са се превърнали. Вижте смело всеки човек чертите на кое животно притежава и не си правете илюзии, защото всеки втори около нас е змия, хитра котка или лисана. И да не се правим на учудени: „Ама те са наши приятели”. Змията, когато е студено, ще бъде твой приятел, ще се топли до твоя огън, обаче, когато стане пролет и топло, ще те ухапе и ще си тръгне. Не си правете илюзии кой кой е във Вашия живот. Но започнете от Вас. Разберете кой сте Вие. Кое животно сте Вие, казано метафорично. Не си правете илюзии и за самия себе си. Кой сте бил, колко пари сте имал, как сте изглеждал – това е минало. Сега кой сте и какъв искате да бъдете? На корицата на книгата си „Рецепти за щастие” съм посочил рецептите: пакет Безкрайна яснота, пакет Любов, огромно шише Намерение и Постоянство – посочи в заключение психологът Еленко Ангелов.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Горещините настъпват и през новата седмица

В понеделник отново ни очаква слънчево и горещо време. Над източната половина от страната ще се развива купеста облачност, но без валежи. Максималните температури ще бъдат между 36° и 41°, в София – около 37°. По Черноморието ще бъде слънчево с..

публикувано на 14.07.24 в 18:30
Димитър Главчев

Премиерът следи ситуацията с пожарите в цялата страна

Служебният премиер Димитър Главчев и директорът на пожарната главен комисар Александър Джартов са в постоянна комуникация за ситуацията в страната, информират от пресцентъра на Министерския съвет. От съобщението става ясно, че в борбата с пожарите..

публикувано на 14.07.24 в 15:36

Маршируващи звезди от България се представиха на световен фестивал в Цюрих

Български деца от марчинг бенд “Marching Stars” участваха в Осмия Световен младежки музикален фестивал в Цюрих. В двудневния форум се представиха 80 младежки оркестъра от цял свят с близо 4 хил. музиканти. Американската мечта на Тодор Цачев се..

публикувано на 14.07.24 в 14:12