Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Напрежения в съдебната система смущават реформирането й

Снимка: БТА

В момент на обсъждане на промени в Конституцията, съдебната власт в България е раздирана от противоречия, които се политизират. В началото на отиващата си седмица Висшият съдебен съвет бламира правосъдния министър Христо Иванов, като отказа да образува искани от него дисциплинарни производства срещу прокурори от Софийска градска прокуратура. Искането вбеси главния прокурор Сотир Цацаров до степен той да се оплаче от него на ЕК.

Към края на седмицата член на Висшия съдебен съвет потвърди, че тези и други напрежения в съдебната система са генерирали напрежение между членове на институцията. Напреженията около конституционните промени се пренесоха и в управляващата коалиция. От партия АБВ, която подкрепя управлението, определиха правосъдния министър като основната пречка да провеждането на ефективна и работеща съдебна реформа. Дясната партия Демократи за силна България пък заяви, че десните в управляващата коалиция не подкрепят която и да било от предлаганите промени в прокуратурата, и ако правосъдният министър бъде сменен, тя ще напусне правителството. Докато магистрати и политици водеха спорове, граждани поискаха още по-радикална реформа и нещата станаха твърде сложни за разбиране. Не друг, а самият главен прокурор, зададе пред журналисти няколко многозначителни въпроса и сам им отговори така:

Какво правим вече една година в съдебната система? Водим дискусия на тема конституция, само това правим! Вие да сте чули законопроект за изменение на Наказателния кодекс и промяна в съставите на корупционните престъпления. Не сте! Една година е загубена в дискусии на тема стратегии, конституция, конституция, стратегия. 20 години се загубиха в стратегии. В стратегиите сме царе, но сме слаби в тактиката.

Последното заключение обаче е спорно, защото на други се струва, че от толкова много тактически спорове, напоследък страната губи стратегическа ориентация.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Маршируващи звезди от България се представиха на световен фестивал в Цюрих

Български деца от марчинг бенд “Marching Stars” участваха в Осмия Световен младежки музикален фестивал в Цюрих. В двудневния форум се представиха 80 младежки оркестъра от цял свят с близо 4 хил. музиканти. Американската мечта на Тодор Цачев се..

публикувано на 14.07.24 в 14:12

Четири области все още са обхванати от пожари

Седем пожара горят в горски територии в областите Пловдив, Хасково, Кюстендил и Ямбол, съобщиха от Агенцията по горите. В община Хисаря набират доброволци за огнената стихия в селата Михилци и Иван Вазово. Макар че обстановката е много динамична,..

публикувано на 14.07.24 в 10:06

Ретро парад на автомобили в Кърджали

Автомобили и мотопеди с колекционерска стойност ще бъдат изложени днес в Кърджали в рамките на откриващия се Ретро авто парад. Ретро парадът е част от инициативата на община Кърджали “Дни на приятелството” и по традиция ще завърши с дефиле на..

публикувано на 14.07.24 в 07:00