Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С какво ще запомним спортната 2015 година?

БНР Новини
Снимка: архив

На 27-мо място в класирането по медали остана България на дългоочакваните първи Европейски игри в Баку с едно златно, четири сребърни и пет бронзови отличия. Златния медал завоюваха сестрите Габриела и Стефани Стоеви в турнира по бадминтон за двойки в предпоследния ден от спортния форум. Сребърни медалисти станаха волейболистите след финален мач с резултат 1:3 срещу Германия, самбистката в кат. до 60 кг Калина Стефанова, Антоанета Бонева в спортната стрелба на 25 м с пистолет и Елица Янкова в кат. до 48 кг в женската борба. През декември златните медалистки – сестрите Габриела и Стефани Стоеви, бяха избрани за Жени на годината в категория „Спорт” на традиционна церемония, организирана от сп. „Grazia”.

Много поводи за радост ни доставиха възпитаничките на Ина Ананиева от националния ансамбъл по художествена гимнастика. В многобоя при жените в първия турнир за годината от сериите Гран при в руската столица Москва те спечели златото. През август на Световната купа по художествена гимнастика в София момичетата бяха удостоени общо с три сребърни медала. А след това, през септември, като блестящо определи президентът на Българската федерация по художествена гимнастика Илиана Раева участието им на световното първенство по художествена гимнастика в Щутгарт, Германия. Там българките спечелиха сребърен медал в многобоя и бронзов на финала на два обръча и три чифта бухалки.

Европейското първенство по волейбол от 9 до 18 октомври създаде много емоции за българските фенове на този спорт. Българските национали бяха много близо до медала след добрата си битка, изиграна срещу французите – най-добрите в света за годината, но приключила с резултат 2:3. След загубата селекционерът на националите Пламен Константинов заяви, че възстановяването на състезателите след този мач ще бъде трудно. И действително, умората се почувства в срещата им за бронза срещу Италия, която стана победител с 3:1 гейма, а България завърши четвърта. Това е и най-доброто класиране на българските национали от 2009 г. насам. След това участие в Европейското първенство българите събраха 320 точки и се изкачиха с три места в европейската ранглиста, като изпревариха Полша, Германия и Сърбия и станаха трети в европейската ранглиста.

Българският боксьор Кубрат Пулев в тежката категория да радва феновете си на професионалния ринг. Възстановен след поражението в сблъсъка за световната титла с Владимир Кличко от миналата година, Пулев записа две поредни победи под ръководството на новия си треньор германеца Ули Вегнер. След победата на българина над бразилеца Джордж Ариас по точки през октомври, през декември последва победа още в първия рунд в двубой срещу американеца Морис Харис. Пулев сензационно повали американеца в нокаут още на втората минута от срещата. Така бе записана 22-та победа на професионалния ринг на българския боксьор, 12 от които с нокаут. След мача с Харис Кубрат си пожела в края на 2016 г. да играе за титла – Европейска или Световна.

След успешната 2015 г. българин е с шанс да получи приза за най-добър състезател по кикбокс в света за всички времена. Това е Емануил Димитров (кат. до 79 кг), който спечели три световни титли в рамките на една година. Състезателят триумфира в шампионатите на планетата в трите стила - пойнт файтинг, лайт контакт и киклайт. Постижението няма аналог в последното десетилетие в историята на световния кикбокс. Общо в актива си българинът има пет златни медала от световни първенства.

При атлетите 23-годишната Габриела Петрова – сребърна медалистка на троен скок от Европейското първенство в зала Прага 2015, беше избрана за лекоатлет на годината в традиционната анкета на списание „Атлетика”. На второ място се нареди спринтьорката Ивет Лалова-Колио, трети - бегачът на 3000 метра стипълчейз Митко Ценов.

И една любопитна спортно-екологична информация. През 2015 г. бе дадено успешно начало на проект за диалог между катерачите, представителите на природозащитни организации и институциите в България, за регулиране на катерачната дейност в страната с цел да се осигурят условия за безпроблемно съвместно съществуване на дивите животни и хората. По проекта под надслов „Не сме сами на скалите” бяха екипирани 19 нови катерачни маршрута, а 14 бяха преекипирани. Маршрутите се намират в обектите Лакатник, Губислав, Дряново, Чудните скали. С цел намаляване безпокойството на защитени видове са поставени 20 информационни табели с препоръки за опазване на скалолюбивите видове птици около обекти за скално катерене. За маршрути за катерене, които преминават близо до места с редки видове скалолюбиви животни са предложени сезонни ограничения за катерене през размножителния период.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Горещините настъпват и през новата седмица

В понеделник отново ни очаква слънчево и горещо време. Над източната половина от страната ще се развива купеста облачност, но без валежи. Максималните температури ще бъдат между 36° и 41°, в София – около 37°. По Черноморието ще бъде слънчево с..

публикувано на 14.07.24 в 18:30
Димитър Главчев

Премиерът следи ситуацията с пожарите в цялата страна

Служебният премиер Димитър Главчев и директорът на пожарната главен комисар Александър Джартов са в постоянна комуникация за ситуацията в страната, информират от пресцентъра на Министерския съвет. От съобщението става ясно, че в борбата с пожарите..

публикувано на 14.07.24 в 15:36

Маршируващи звезди от България се представиха на световен фестивал в Цюрих

Български деца от марчинг бенд “Marching Stars” участваха в Осмия Световен младежки музикален фестивал в Цюрих. В двудневния форум се представиха 80 младежки оркестъра от цял свят с близо 4 хил. музиканти. Американската мечта на Тодор Цачев се..

публикувано на 14.07.24 в 14:12