Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Митрополит Антоний: „Христос слезе и се въплъти на земята, за да благовести Божия мир тук, за да бъдем миротворци”

В навечерието сме на Рождество. В очакване на великото тайнство всяко християнско семейство се е събрало в уюта на дома, около благословената празнична трапеза, за да посрещне раждането на Христос. Днес сме заедно с митрополита на Българската православна църква за Западна и Средна Европа Антоний. Разговаряме за мира и тишината на рождественската нощ и как да следваме светлината.

В навечерието сме на един от най-светлите християнски празници –  раждането на нашия Спасител Иисус Христос. Празникът, който ни възвестява ангелската песен „Слава във висините Богу и на земята мир, между човеците благоволение”. Христовият мир пребъдва всякога с всички нас. Живеем във времена, когато наистина Христовият мир е потребен на всяка човешка душа. Потребна е любовта, която обединява всички. Потребно е и смирението. Христос ни учи точно на смирение, защото Бог се въплъти и смири, слезна на земята, за да можем да отидем при Него. Това е един процес, който през благата воля на нашия Небесен отец,  чрез въплъщаването в Божия син, всички ние да станем чеда Божии. Така че раждането на нашия Спасител е празник, който ни дава ново начало, отваря небесната врата и ни дава възможност да се срещнем с Бога.

Как да забравим суетата, как да се отърсим от нея и да бъдем по-добри?

Преди всичко, имайки в себе си примера на родилия се Младененец, да загърбим суетата на ежедневието. Защото живеем  в свят, изпълнен с много страсти и много изкушения, със земни наслади и блага,  които по никакъв начин не удовлетворяват вечното търсене на мира и най-вече на духовните блага. Няма земна награда, която да запълни  духовната празнота, която всеки от нас има, ако не срещне Христос, особено в неговото Рождество.

Живеем в един несигурен свят, в който християни, а и не само те, са изложени на терористични атаки от ислямисти, които са доста крайни. Как да не се гневим?

Християните още в първите векове на Църквата са били подложени на гонения, на линчувания, сочени са с пръст, че са извън правилата на  светския живот, който за жалост ни поднася злободневията на ежедневието. Това, което се случва в нашето време, е липсата на любов в Христа. Православната църква, която е много толерантна, която уважава правото на избор, на вяра, на религия на всеки един от нас, не осъжда тези, които са поели по един или друг път. Църквата осъжда насилието в света. Не става въпрос за отделни религиозни групи, говоря за една от божиите заповеди – “Не убивай!” Никой няма право да отнема  човешки живот, защото един е този, който е източник на живота – това е Бог. Христос и вярата ни в Бога е тази, която ни сплотява. В навечерието на Рождество да загърбим суетата на ежедневието, политическите си различия, да загърбим това, което ни отдалечева от нашего брата и да се обединим, защото когато сме заедно, сме по-силни. Именно Христос затова слезна и се въплъти  на земята, за да може да благовести Божия мир тук, за да можем всички ние да бъдем миротворци.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Навършиха се 33 години от приемането на новата Конституция на България

На 12 юли през 1991 г. Седмото Велико Народно събрание приема новата Конституция на България и се саморазпуска, припомня БТА. Това е първата нова конституция в бившия социалистически лагер, която влиза в сила още на следващия ден 13 юли. По повод 33-тата..

публикувано на 12.07.24 в 19:18

За 10 години вярващите са намалели с 9 на сто

България е на последно място в ЕС с едва 12 свещеници на 100 000 души. В страната има над 8000 църкви и манастири или 10 пъти повече храмове от духовниците, сочи последното национално преброяване от 2021 г.  51,4% или 3 млн. са заявили, че вярват..

публикувано на 09.07.24 в 14:22

Хераклея Синтика възнагради археолозите с ново значимо откритие

В античния град Хераклея Синтика откриха много добре запазена двуметрова статуя с глава. Правена е от майстор, използвал цял мраморен блок към II век сл. Хр, когато тази практика вече е била архаична. Иконографският тип е на бог Хермес и подобни..

публикувано на 05.07.24 в 11:27