Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

София, Атина и Анкара обсъдиха общи теми от европейския дневен ред

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

В началото на седмицата България бе посетена първо от президента на Гърция Прокопис Павлопулос, а после от премиера на Турция Ахмет Давутоглу. Моментът на посещенията съвпадна с важни за ЕС решения – подготовка за евентуално приемане на живеещи в Турция сирийски бежанци на територията на 8 европейски държави, среща на върха по въпросите на миграцията и контрола по границите, съживяване на процесите на европейска интеграция на Балканите чрез подновяване на преговорите за приемане на Турция в ЕС и започване на преговори за присъединяване на Сърбия.

Диалогът в София не можеше да се абстрахира от този дневен ред на Европа, а домакинството й вероятно се обяснява с обстоятелството, че сега България има ангажимент по част от този дневен ред като ротационен председател на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа.

В разговорите с президента на Гърция българският му колега Росен Плевнелиев застъпи тезата, че миграционната криза е общ проблем и „горещи точки” за регистриране и разпределяне на бежанци трябва да има не само в Италия и Гърция, но и в някои страни на Балканите, през които транзитират бежанци към Западна и Северна Европа. Събеседниците се съгласиха, че за да няма обтягане на отношенията около бежанския проблем, в ЕС трябва да се формират ясни правила за решаването му и всеки да ги спазва. За интеграцията на още балкански държави в ЕС бе изказана подкрепа, но с уговорка, че заинтересованите страни трябва да съблюдават определени изисквания. В този контекст бяха повторени претенциите към Македония за зачитане на принципите на добросъседство и неманипулиране на историческите факти, а от гръцка страна към Турция бе предявено искане да уважава европейските икономически и политически реалности, а по откритите въпроси да се придържа към международното право.

И с гръцкия президент, и с премиера на Турция стана въпрос за засилване на взаимодействието на службите за сигурност. Отчетено бе успешно сътрудничество в това отношение в двустранен и в регионален план, включително и реален ефект от прилагането на неотдавнашното споразумение за полицейско и митническо сътрудничество между България, Гърция и Турция. След разговорите с премиера Давутоглу се разбра, че вътрешните министри на двете страни планират съвместни операции срещу трафикантите на хора. Не стана ясно обаче какво е становището на трите страни по идеята на ЕК за централизирана сухопътна и брегова охрана за външните граници на ЕС. Според въпросната идея, една нова и различна от Фронтекс структура, подчинена на комисията, а не на съответните държави, би охранявала гранични участъци, където националните власти не се справят добре. В момента такъв е случаят с Гърция по отношение на миграционния натиск откъм Турция и към границата с Македония. Вероятно темата бе пропусната, защото идеята на ЕК трябва тепърва да бъде одобрена от европарламента и от правителствата на страните-членки на ЕС.

В момента на разговорите в София европарламентът дискутираше проблеми на диверсификацията и сигурността на енергийните доставки, както и нуждата от ревизия на действащото законодателство за енергийна ефективност и от оптимално използване на националните и трансгранични енергийни инфраструктури. България и Гърция потвърдиха, че заедно ще участват в реализирането на газовия коридор Север-Юг и създаването на енергийна борса в Югоизточна Европа, а президентите им горещо приветстваха напредъка на проекта за връзка между националните газопреносни системи, която ще свърже България с Южния газов коридор и терминалите за втечнен газ в Средиземно море. В разговорите с турската страна също стана дума и свързването на газопреносните системи на България и Турция. Газовите връзки на България със съседните страни са на дневен ред от 7 години насам, но проектът с Турция значително изостана и сега дори самото му споменаване е повод за оптимизъм. Повод за оптимизъм даде и уверението на турската страна, че София и Истанбул ще бъдат свързани със скоростен влак, но при днешната обстановка в региона оптимизмът трябва да е умерен. Пример за такъв даде премиерът Борисов, коментирайки, че предстоят големи проекти, но те няма да се случат, ако държавите са с влошени отношения. И в този контекст веднага призова за нормализиране на отношенията между Турция и Русия.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Синдикати, бизнес и правителство не се споразумяха за линията на бедност

Националният съвет за тристранно сътрудничество проведе заседание, на което беше разгледан Проект на постановление на Министерски съвет за определяне линията на бедност за страната за 2025 г. Правителството предлага линията на бедност да се повиши от 526..

публикувано на 16.09.24 в 16:47

България е представена в туристическо изложение във Франция

България ще участва в започващото днес Международно туристическо изложение “Интернешънъл Френч Травъл Маркет“ (International French Travel Market (IFTM) Top Resa 2024”, което ще продължи до 19 септември. Участие на информационния щанд на страната ни, който..

публикувано на 17.09.24 в 06:10
Срещата на президентите Румен Радев и Гордана Силяновска-Давкова в София, 13 септември 2024 г.

Румен Радев обясни липсата на македонско знаме на срещата му с президента на РСМ

Президентът Румен Радев определи като конструктивна и откровена в приятелска атмосфера срещата си с президента на Република Северна Македония Гордана Силяновска- Давкова, която се проведе в петък, 13 септември, в София. Силяновска-Давкова посети..

публикувано на 16.09.24 в 15:41