Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фолкалбумите на 2015 година

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

„Глас от Добруджа” е първият самостоятелен албум на певицата Ивелина Димова. Тя е солистка в хора на Национален фолклорен ансамбъл „Филип Кутев”, част от вокален квартет „Юдит” и професионална фолклорна формация „Глагорци”. Освен като изпълнител се изявява и като ръководител на женски хор „София”. Топъл и богат, гласът на Ивелина неусетно ни пренася в равна Добруджа.

Със следващия албум отиваме в друг интересен край на България – Пиринския. Карамфил Божиков и неговият албум „Заиграли девойчиня” ни представят песенния колорит на Санданско-Петричкия регион, откъдето е младият изпълнител. Богата на ритми и емоции пиринската песен е подходяща за слушане при всякакви поводи.
Оставаме в Пирин още малко. Един прекрасен инструменталист  ни подари тази година нов албум с авторската си музика, но представена с малко по-различно акустично звучене – „Музика за тамбура” и Валери Димчев. Именитата народна изпълнителка Калинка Згурова е родена в Дебелт. Открита от легендарният народен певец Сава Попсавов, солистка на ансамбъл „Пирин”, ансамбъл „Загоре” и „Мистерията на българските гласове”. Направила над 350 записа в БНР и 13 албума, носителка на престижната американска награда „Грами” и орден „Св. св. Кирил и Методий” І степен. Тази изключително обичана и популярна Странджанска певица ни зарадва с албума „Огън от жаравата”. Той разказва истории от Странджа, а Калинка Згурова за пореден път ни очарова с изпълненията си.



И още един незабравим глас от българската фолклорна сцена – Галина Дурмушлийска. Добруджанският славей подготвя песни за нов албум, който ще ви представим съвсем скоро.Една от песните, които изпълнява Галина са по разказ на Йордан Йовков. Изпълнението й съпровожда кавалджията Темелко Иванов.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Остани"

В началото на летния сезон Atazar, Kris V и певицата Александра Иванова представиха съвместната си песен "Остани" с ефектно видео, което ни пренася на морския бряг. Александра се присъединява за пръв път към екипа на Атанас Зайков - Atazar и..

публикувано на 22.07.24 в 10:15

Младежка филхармония "София" и оркестърът на консерваторията във Винтертур ще свирят заедно в зала "България"

Младежка филхармония "София“ при Национално музикално училище "Любомир Пипков“ и оркестърът на консерваторията във Винтертур, Швейцария, излизат тази вечер от 19.00 ч. на сцената на зала „България“. Така в съвместния концерт в рамките на  10-тото издание..

публикувано на 20.07.24 в 07:10

"Джаз под звездите" на Камен бряг

Скалите над село Камен бряг, недалеч от Каварна, за десети път стават сцена за Фестивала "Джаз под звездите". Тази година той се провежда на 19 и 20 юли, като първата вечер почитателите на джаза ще се насладят на изпълненията на саксофонистката..

публикувано на 19.07.24 в 15:25