Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Александър Омарчевски: „Църквата има нужда от медии”

БНР Новини
Снимка: Благородна Георгиева

От учебната 2015/2016 година Богословският факултет на Софийския университет „Свети Климент Охридски” откри магистърска програма  „Църква и медии”. Тя е оформена в най-добрите традиции на академичното сътрудничество между Богословския факултет и Факултета по журналистика и масови комуникации. Отговор на въпроса, какви са причините да бъде създадена програмата, потърсихме от доц. Александър Омарчевски, декан на Богословския факултет и ръководител на програмата. Ето какво ни разказа той:

Необходимостта от тази програма се вижда веднага след началото на прехода през 1989 г., когато Църквата не беше вече така репресирана в своите публични изяви и когато тези изяви трябваше да се коментират така, че да достигнат до българите в страната и чужбина. Тогава се оказа, че няма подготвени журналисти, които професионално да коментират тези събития. За съжаление тази дейност се пое от етнографи. Нещата се коментираха на чисто битово ниво, без нищо съдържателно, богословско. Започна едно лековато тълкуване на християнството, което е много опасно. Особено в един неукрепнал във вярата си народ, който излиза след 40 години активен атеизъм, преследвания, репресии. Надяваме се, че с Божията помощ магистърската програма ще бъде успешна за хора със солидна бакалавърска богословска подготовка. Така тези две поприща – на журналиста и богослова, ще могат да се съчетаят в една личност, която да бъде компетентна, която да наречем църковен журналист, който познава титулатурата и терминологията, да тълкува събитията правилно от църковна гледна точка.

Според доц. Омарчевски е важно Църквата да има свои медии, за да се чува гласът й в днешния плуралистичен и секуларен свят, за да благовести. Ако Църквата няма медии, вярващите граждани няма да бъдат равнопоставени в диалога на обществото по проблемите на днешния свят. Особено сега, когато предизвикателствата на тероризма показват, че с религията може да бъде злоупотребено. Младите българи, както и тези от средното поколение, не познават православната си вяра, не познават своите духовни корени, а това е много тревожно, смята нашият събеседник. Попитахме доц. Омарчевски на какво учи своите студенти.

Освен теоретичните знания, които предавам на студентите си, им казвам, че когато излязат оттук след обучението си трябва да са станали и по-добри хора. Човек първо трябва да намери доброто в себе си, да бъде хладнокръвен, обективен, да не се поддава на внушения и емоции. Дори да изгубиш рейтинг, трябва да останеш на страната на истината. Църковният журналист трябва да преценява фактите, преди да ги популяризира. В медийната среда в момента по отношение на църквата липсва трезвият анализ. Липсва и Евангелският морал, който журналистите трябва да усвоят.

Богословският факултет има много магистърски програми, чиято цел е да съдействат на богословите да намерят своята реализация на пазара на труда. На първо място е реализацията в Църквата, в нейните поделения – енориите и епархиите. Но не всички завършили специалността „Богословие” стават свещенослужители. Някои стават учители, социални работници, специалисти в областта на поклонническите пътувания и т.н.  Скоро ще има и църковни журналисти…

Ето и пожеланието на доц. Александър Омарчевски към аудиторията на Радио България по повод предстоящите Коледни празници:

Раждането на нашия Спасител е голямата надежда за спасението на човешкия род. Пожелавам на вашите слушатели да пазят тази надежда и вярата в силата на Божието спасение, да се обичат, подкрепят, разбират, да съхраняват любовта и радостта помежду си като най-голям Божи дар на земята. И тъй като това е един много семеен празник, да помним, че семейството е най-малката Църква на земята. Когато тя е здрава, тогава и цялото ни общество ще бъде здраво.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Каква е цената на изборите в България

В края на октомври, за втори път през настоящата година ни очакват избори за народни представители, този път за 51-ото Народно събрание. От началото на 2021 г. досега, това са седми поредни парламентарни избори и шести предсрочни. За вота страната..

публикувано на 29.08.24 в 20:05

Усилване на вятъра и в допълнение – кратки интензивни валежи и гръмотевици в петък

През следващото  денонощие атмосферата над страната ще остане неустойчива. Развитието на купеста и купесто-дъждовна облачност ще продължи и на много места ще има краткотрайни валежи, в отделни райони ще са временно интензивни, с гръмотевици...

публикувано на 29.08.24 в 19:45

България днес - 29 август 2024 г.

На 29 август  в „България днес“ говорим за живота в българския Северозапад, един от най-бедните региони в ЕС по данни на Евростат, белязан от безработица и обезлюдяване. Продължаваме с възможностите и различните форми на все..

публикувано на 29.08.24 в 19:00