Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

София актуализира позицията си по бежанската криза

БНР Новини
Снимка: ЕПА/БГНЕС

ЕС не престава да се занимава с бежанския проблем и на последното си заседание за 2015-а Европейският съвет разгледа план за евентуално нова структура за гранична охрана. В извънредни ситуации по външните граници на ЕС тази структура би могла да реагира със собствени ресурси и екипи, по свое усмотрение и без да се консултира със съответните държави. Идеята за обща гранична охрана се обсъжда вече над 15 години на високо равнище в ЕС, но без напредък заради възражения срещу преотстъпването на национални правомощия за охрана на границите. Сега обаче идеята е лансирана в безпрецедентна обстановка около бежанския натиск, при това по инициатива на големи държави като Германия и Франция, и има вероятност да се реализира след 6 месеца. Макар до реализацията да остава доста време, българската страна вече изрази някои предварителни виждания по въпроса.

Подкрепяйки идеята, премиерът Бойко Борисов коментира, че България се справя сама с миграционния натиск по границите си, но не е против, ако някои държави не успяват да го направят, други да им помогнат. България също не би била против бъдещата структура да е овластена да депортира нелегални мигранти. София и сега настоява, че немалка част от мигрантите, и особено напускалите родните си места по икономически причини, трябва да бъдат репатрирани. В Брюксел премиерът Борисов настоя, че тези, които търсят по-добър начин на живот, трябва да бъдат третирани като икономически мигранти и да търсят по друг начин прехраната си. Тезата си премиерът подкрепи и с аргумента, че всеки народ е длъжен да подреди страната си така, че да живее добре на своя територия и не може онова, което е изграждал години наред, да бъде ползвано от всеки, който поиска.

Същевременно обаче България е категорично против евентуално ограничаване на европейските фондове за държави, които приемат малко мигранти или се отказват да приемат такива. Аргументирайки това разбиране, Борисов подчерта, че София досега не е поставяла въпроса за стотиците милиони, които харчи за охраната на външните граници на ЕС и ги е охранявала с разбирането, че изпълнява свой дълг към всички останали. Впрочем, България и в момента е готова да приеме отредената й квота от над 1300 мигранти, но заинтересовани да се установят на нейна територия няма и не може да носи отговорност за това.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Червен код за горещини е подаден за областите Благоевград, Русе, Плевен и Велико Търново, оранжев е кодът за останалите области 

Във вторник  ще е слънчево и много горещо. Минималните температури ще са между 17° и 23°, в София 17°. Максималните ще са от 37° до 42°, в столицата 37°.  По Черноморието  ще е слънчево с умерен бриз от изток-североизток. Температурите на въздуха ще..

публикувано на 15.07.24 в 19:05

В България преобладават висшистите, работещи на постоянен договор

България е сред страните в Европа с най-висок дял на висшистите, които работят на постоянен трудов договор, предаде БТА като цитира мащабното европейско изследване Eurograduate 2022. Според изследването, в което участва Министерството на образованието и..

публикувано на 15.07.24 в 19:05

България днес - 15 юли 2024 г.

Началото на седмицата настъпва с Горещниците – най-знойните дни в годината според народните ни поверия. В „България днес“ ще говорим за огъня и водата и всичко, което те означават в нашата култура. След това ще се „разхладим“ с..

публикувано на 15.07.24 в 19:00