Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Къде се крие топлината в студените празнични дни?

БНР Новини
3
Снимка: Немски коледен базар – София

Ако се разхождате и усетите мек аромат на греяно червено вино, наденички и прясно изпечени питки, ако около вас тичат деца с коледни шапки и пъстро украсени сурвачки, ако звънлив смях и всевъзможни мелодии галят слуха ви, то може би сте се озовали в центъра на някой от празничните базари.


Този декември софиянци имаха възможност да пийнат и да замезят на иновативния Коледен фестивал „София Мези”, който всяка вечер предлага музикална програма, български изпълнители и диджеи. Почитателите на по-спокойните усещания са приветствани на други два празнични базара – до Народния театър и до пазара „Красно село”. Сувенири, шапки, всевъзможни украшения за елха, пъстри сурвачки, наденици, пържени картофи, бира и вино посрещнаха посетителите и техните щедри портфейли.

Тръпката човек да посети тези весели места си заслужава, празничният дух оживява, независимо колко тежки са били денят, седмицата, годината. Вече е традиция в София да има и поне един немски празничен базар. Доколко българите успяват да се придържат към типичния немски стил?

Флориан Салигер обича коледните базари, обиколил е много от тях както в родната си Австрия, така и в Германия. Ето какво разказва за атмосферата на традиционния немски базар:


Коледните базари са винаги много красиво осветени. Когато навън е студено, най-вече когато вали сняг и има много светлини, тогава се ражда  магията. Децата се забавляват. Например миналата година имаше специална пощенска станция, в която те пишеха писма и директно ги изпращаха до Дядо Коледа. Малчуганите могат да пекат кекс, да рисуват картички или да оцветяват картинки, да изработят подаръци за родителите си. Тук откриваме топлината в студения сезон.

Флориан разказва също, че германците и австрийците се гощават традиционно с гулаш в купичка, която също се яде, защото е направена от хляб. Похапват още няколко вида наденици, мекици, къдрави пържени картофи, а за пиене се предлага греяно червено вино и пунш. И ако в България на празничните базари се продават най-вече шапки, ръкавици, календари и сурвачки, в Германия и Австрия бестселъри са дървените сувенирни играчки, порцелановите чаши и  ароматните масла.


Сред най-запомнящите се участници на един от софийските базари бяха производителите на биовино. Ето какво разказват те за своята изба:


Произвеждаме по европейски стандарт. Вината са био, качеството е много високо. Избата ни получава субсидии от Европейския парламент. Семейна изба е, всички участваме в производството. Не се използват химикали, няма добавена захар.

Конкуренция на биовиното беше малиновото вино „Трастеная” от Бов, което примамваше минувачите с изключителния си аромат и нежен плодов вкус. Други участници пък предлагаха природни продукти за здраве. Те бяха измръзнали от студеното време, но доволни. Ето защо:

Снимка
За щастие,
все повече хора започват да усещат, че богатството на българската природа, от която и билките са част, може много добре да помогне за здравословни проблеми и общо укрепване на организма. Все повече хора се обръщат към народната медицина, която съществува от векове. Нашите баби едно време не са ползвали антибиотици и други химии. С билки са лекували себе си и децата си.

В очакване на Новата година хората, с които разговаряхме, си пожелаха здраве, късмет, борбен дух, вяра, положителни емоции, любов.

Снимки: Луиза Лазарова, БГНЕС и Deutscher Weihnachtsmarkt Sofia



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Спомен за оперния бас Борис Христов като емблема на България от края на XX в.

Фотоизложба, посветена на личността на големия български оперен бас Борис Христов може да бъде разгледана до 28 август в София. Експозицията се организира от отдел "Култура, археология и културно наследство" на община Пловдив и е по повод 110 години..

публикувано на 25.08.24 в 10:05
Атанас Зафиров

БСП ще се яви на изборите в обединение с 20 партии

Двайсет леви формации ще подпишат до края на следващата седмица коалиционно споразумение за общо явяване на следващите парламентарни избори, съобщи изпълняващият функциите председател на БСП Атанас Зафиров. Той поясни, че партията му е в напреднал..

публикувано на 25.08.24 в 09:43

Българският парламент грейна в синьо и жълто по случай Деня на независимостта на Украйна

По случай Деня на независимостта на Украйна историческата сграда на българския парламент беше осветена с цветовете на украинското знаме. “ Отбелязването на Деня на независимостта на Украйна е израз на солидарността на България със стремежа на..

публикувано на 25.08.24 в 09:02