Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бизнесът се оплаква, но е оптимист за новата година

Снимка: архив

Едно от любимите занимания на българския бизнес е постоянно да се оплаква от публичната администрация и от законите в държавата. Двете страни се обвиняват за всички несполуки и трудности в икономиката и човек остава с впечатлението, че между тях има някаква барикада, през която постоянно прелитат словесни снаряди и куршуми. А това, че действително има много недоволни в страната, се потвърждава и oт последното изследване на WIN/Gallup International End of Year Survey за щастието в света. В него българите се нареждат на едно от последните места. Действителността обаче не е толкова лоша, каквато я представят деловите среди, нито толкова прекрасна, колкото уверяват властите. Достатъчно е да се спомене, че в годишната световна класация Doing business за тази година, Световната банка нарежда страната ни на доста престижното 38-мо място в света. Фактът, че България влиза в първата 50-ца от около 200 страни говори, че условията за бизнес в страната са по-скоро добри, или поне по-добри, отколкото в по-голямата част на света.

Българският бизнес на чужди класации обаче изглежда не вярва и поради тази причина си прави собствени проучвания. Така в края на миналата година стана известен поредният годишен доклад на една от най-големите работодателски организации в страната – Българската стопанска камара. Ясният извод от този анализ е, че положението през годината е било тежко и че са се случили много и предимно все лоши неща за бизнеса.„Не се подобрява бизнес климатът и нещата не отиват към сериозно подобрение в сравнение с 2014-та година", обобщи изпълнителният председател на БСК Божидар Данев. И това, въпреки че през 2015-а година анкетираните бизнесмени отчитат повече продажби, обороти и обеми на производството. Въпреки че и официалните данни на министерство на финансите за еволюцията на основните макроикономически показатели показват нелош ръст на БВП от около 3%, намаляване на безработицата, увеличение на чуждите инвестиции и т.н.

Че има случаи, когато бизнесът критикува съществуващите в страната икономически, политически, социални и законови условия за работа без сериозни основания, говори фактът, че на фона на почти катастрофичната картина за икономическата действителност през миналата година, деловите среди почти на 100% се съгласяват с официалните прогнози за икономическия ръст през тази година, оповестени от правителството. Това би било невъзможно, ако всички лоши думи на бизнеса по отношение на властите бяха верни и точно отразяваха официалната политика. И наистина, мениджърите очакват ръст от 2,9%, което всъщност напълно съвпада и с прогнозите на Световната банка за нарастването на българския БВП през 2016 г. А това е повече, отколкото самите власти очакват – едва 2,1%. Излиза, че иначе доста критичният и традиционно скептично настроен бизнес сам предвижда по-добри резултати, отколкото предвижда правителството. Това очевидно има своите причини и без съмнение една от тях е свързана с политическата стабилност в страната. Леко разклатена в края на годината, тя обаче не дава признаци за опасност от скорошно пропукване и това успокоява бизнеса, който най-високо цени политическото и социално спокойствие. Друг е въпросът, че за разлика от ситуацията в страната, която не буди особени тревоги, международният контекст в непосредствена близост до нея ври и кипи и е в състояние да обърка всякакви планове и проекти за инвестиции, експанзия, нови пазари и т.н.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Маршируващи звезди от България се представиха на световен фестивал в Цюрих

Български деца от марчинг бенд “Marching Stars” участваха в Осмия Световен младежки музикален фестивал в Цюрих. В двудневния форум се представиха 80 младежки оркестъра от цял свят с близо 4 хил. музиканти. Американската мечта на Тодор Цачев се..

публикувано на 14.07.24 в 14:12

Четири области все още са обхванати от пожари

Седем пожара горят в горски територии в областите Пловдив, Хасково, Кюстендил и Ямбол, съобщиха от Агенцията по горите. В община Хисаря набират доброволци за огнената стихия в селата Михилци и Иван Вазово. Макар че обстановката е много динамична,..

публикувано на 14.07.24 в 10:06

Ретро парад на автомобили в Кърджали

Автомобили и мотопеди с колекционерска стойност ще бъдат изложени днес в Кърджали в рамките на откриващия се Ретро авто парад. Ретро парадът е част от инициативата на община Кърджали “Дни на приятелството” и по традиция ще завърши с дефиле на..

публикувано на 14.07.24 в 07:00