Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво ли е да си либерал, протурчин, русофил и евроатлантик в България

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Скандално отстраненият от поста председател на Движението за права и свободи (ДПС) Лютви Местан даде пресконференция, за да обясни станалото, но създаде допълнителни неясноти. Обяви, че ще остане в политиката, вероятно в дясното й „националлиберално направление“. В кабинета „Борисов“ вече има една центристка либерална формация с претенции да представлява мюсюлманския електорат – Народната партия „Свобода и достойнство“, която е част от десния Реформаторския блок. Ако намерението на Местан се сбъдне, либералният електорат в България ще се види в необходимост да прави сложни разлики между опозиционното либерално ДПС, участващата в управлението центристка либералната партия на Касим Дал, евентуалната националлиберална формация на Лютви Местан и либералното извънпарламентарно Национално движение за стабилност и възход (НДСВ), управлявало преди време с ДПС в кабинета „Сакскобургготски“ под името Национално движение Симеон Втори.

При кабинета „Станишев“ ДПС участва и в ляво управление с БСП и НДСВ, но сега сваленият му председател смята, че пътят на движението към властта минава през дясното. Тази оценка споделяха и предишни отцепници от ДПС, като Гюнер Тахир, който в края на 90-те години на миналия век заложи на партньорство със СДС на Иван Костов, и като Касим Дал и Корман Исмаилов, изявяващи се днес в десния Реформаторски блок.

В България ДПС обикновено е било възприемано като протурска формация, но сега Лютви Местан заяви, че докато е оглавявал движението се е опитвал да го спаси от образа на „проруска олигархична партия“, а отстраняването си от поста отдаде на това, че преди Коледа е „настъпил руска мина“. Това му твърдение предизвика почуда, а някои опоненти коментираха, че не руска, а турска мина е изхвърлила Местан от ДПС. С проруска ориентация българите идентифицират БСП и „Атака“, а спомен ДПС да се е родеело с тях на тази основа в обществената памет няма. Но „настъпилият руска мина“ Местан отхвърли и обвиненията, че е работил в полза на Турция, определяйки като проатлантическа, а не протурска, декларацията, с която под негово ръководство ДПС оправда Анкара за свалянето на руския боен самолет. Така, вместо да разсее неяснотите около отстраняването си, с тези и други твърдения бившият председател на ДПС създаде допълнително объркване и остави избирателя в неведение кой в България е либерал, кой протурчин, кой русофил и кой евроатлантик. Трусовете в ДПС отслабват политическата представителност на турския електорат в страната, разпиляват либералното пространство в посока надясно и са в полза на прогнозата за трайно установяване на една доминираща партия в България – ГЕРБ.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Червен код за горещини е подаден за областите Благоевград, Русе, Плевен и Велико Търново, оранжев е кодът за останалите области 

Във вторник  ще е слънчево и много горещо. Минималните температури ще са между 17° и 23°, в София 17°. Максималните ще са от 37° до 42°, в столицата 37°.  По Черноморието  ще е слънчево с умерен бриз от изток-североизток. Температурите на въздуха ще..

публикувано на 15.07.24 в 19:05

В България преобладават висшистите, работещи на постоянен договор

България е сред страните в Европа с най-висок дял на висшистите, които работят на постоянен трудов договор, предаде БТА като цитира мащабното европейско изследване Eurograduate 2022. Според изследването, в което участва Министерството на образованието и..

публикувано на 15.07.24 в 19:05

България днес - 15 юли 2024 г.

Началото на седмицата настъпва с Горещниците – най-знойните дни в годината според народните ни поверия. В „България днес“ ще говорим за огъня и водата и всичко, което те означават в нашата култура. След това ще се „разхладим“ с..

публикувано на 15.07.24 в 19:00