Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво ли е да си либерал, протурчин, русофил и евроатлантик в България

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Скандално отстраненият от поста председател на Движението за права и свободи (ДПС) Лютви Местан даде пресконференция, за да обясни станалото, но създаде допълнителни неясноти. Обяви, че ще остане в политиката, вероятно в дясното й „националлиберално направление“. В кабинета „Борисов“ вече има една центристка либерална формация с претенции да представлява мюсюлманския електорат – Народната партия „Свобода и достойнство“, която е част от десния Реформаторския блок. Ако намерението на Местан се сбъдне, либералният електорат в България ще се види в необходимост да прави сложни разлики между опозиционното либерално ДПС, участващата в управлението центристка либералната партия на Касим Дал, евентуалната националлиберална формация на Лютви Местан и либералното извънпарламентарно Национално движение за стабилност и възход (НДСВ), управлявало преди време с ДПС в кабинета „Сакскобургготски“ под името Национално движение Симеон Втори.

При кабинета „Станишев“ ДПС участва и в ляво управление с БСП и НДСВ, но сега сваленият му председател смята, че пътят на движението към властта минава през дясното. Тази оценка споделяха и предишни отцепници от ДПС, като Гюнер Тахир, който в края на 90-те години на миналия век заложи на партньорство със СДС на Иван Костов, и като Касим Дал и Корман Исмаилов, изявяващи се днес в десния Реформаторски блок.

В България ДПС обикновено е било възприемано като протурска формация, но сега Лютви Местан заяви, че докато е оглавявал движението се е опитвал да го спаси от образа на „проруска олигархична партия“, а отстраняването си от поста отдаде на това, че преди Коледа е „настъпил руска мина“. Това му твърдение предизвика почуда, а някои опоненти коментираха, че не руска, а турска мина е изхвърлила Местан от ДПС. С проруска ориентация българите идентифицират БСП и „Атака“, а спомен ДПС да се е родеело с тях на тази основа в обществената памет няма. Но „настъпилият руска мина“ Местан отхвърли и обвиненията, че е работил в полза на Турция, определяйки като проатлантическа, а не протурска, декларацията, с която под негово ръководство ДПС оправда Анкара за свалянето на руския боен самолет. Така, вместо да разсее неяснотите около отстраняването си, с тези и други твърдения бившият председател на ДПС създаде допълнително объркване и остави избирателя в неведение кой в България е либерал, кой протурчин, кой русофил и кой евроатлантик. Трусовете в ДПС отслабват политическата представителност на турския електорат в страната, разпиляват либералното пространство в посока надясно и са в полза на прогнозата за трайно установяване на една доминираща партия в България – ГЕРБ.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Пожарите изпепелиха местообитания на световно застрашени птици

Горските пожари през последните седмици застрашават не само хората и населените места, но и ценни природни местообитания – дом на огромно разнообразие от видове, част от които световно застрашени. За това предупреждават от Българското дружество за..

публикувано на 10.08.24 в 13:24
Райна Манджукова на джаз фестивала в Банско

Важно е успелите българи в чужбина да участват в живота в България

“ Важно е успелите българи в чужбина да участват в живота в България, за да могат българите тук да виждат, че чужбина не е присъда, нито е някакъв окончателен избор .” Това заяви за БТА изп. директор на Изпълнителната агенция за българите в чужбина..

публикувано на 10.08.24 в 11:45
Васил Терзиев

София ще има десет нови метростанции през 2027 г.

Новите десет станции на столичното метро ще бъдат завършени през 2027 г., съобщи кметът на София Васил Терзиев, който инспектира участъка от разширението на третия лъч. По думите му, 46% от пътуващите всеки ден хора ще се възползват от подземния..

публикувано на 10.08.24 в 09:02