Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сашо Заралиев: Хората не предпочитат обработен фолклор

Чуй България – новата музикална класация с награди на Радио България

Снимка: Илиян Ружин

В дните около своята 80-годишнина Радио България ви предлага всеки месец да гласувате за музика от България. Сред излъчилите победителя чрез жребий ще се разпределят 3 диска в съответния жанр. Гласуването е на редакционния мейл den@bnr.bg. Резултатите се обявяват на 15-о число на месеца.

Жанровете, в които започваме класацията, отговарят на музикалните стриймове в горния десен ъгъл на сайта ни. Самите произведения ни се предлагат от авторите на съответните стриймове. Затова в няколко последователни материала ви запознаваме с тези колеги. Те отговарят на въпроси, свързани с първите им музикални и радио спомени, идеите, принципите и евентуалните компромиси, въплътени в стриймовете.

Сашо Заралиев е автор на предавания за фолклор по програмата за култура на БНР и на едноименния стрийм по радио Бинар. Роден в Стралджа, къщата им е съседна на дома на народната певица Вълкана Стоянова, но от нея Сашо няма лични спомени. За сметка на това не може да забрави селските сватби под шатри, където цяла нощ се свири, пее и играе хоро. Един от най-известните кавалджии – Матю Добрев, е от неговия край и често е бил част от тези празненства. После Сашо започва да свири на китара, но не от инструмент е първият му „музикален“ спомен:

Имам един спомен бях може би на пет години и още живеех на село – та, две жени бяха застанали и си говореха на диалект, а врабчетата пееха над тях и това, което разбирах и от врабчетата, и от тях не беше много различно като език.

Работата на Сашо в БНР е свързана с фолколрни предавания, където неминуемо присъстват и митологични мотиви и никак не му е лесно да напасне легендата, словото и музиката. Но познанията му в автентичния фолклор привличат слушатели от чужбина, които „лайкват“ стрийма. Най-вече американци и англичани го питат как могат да си напазаруват в интернет тази музика (кой каза, че само в стриймовете е бъдещето?). Пишат му от Перу, където също ценят традиционната ни музика, но най-приятно му е било писмото на едно момче от Сирия, чийто баща известно време е работил в България и двете неща, които му подарявал навремето, са били български мед и българска музика. За щастие и двете все още не са загубили достойнствата си.

Когато започвах си мислех да акцентирам на традиционните записи от 60-те, 70-те и 80-те години, предимно певчески постижения, но се оказа, че много слушатели не харесват толкова обработките, колкото автентичния звук на инструментите и затова сега пускам много инструментали.

Сашо си дава сметка за мястото на социалните мрежи в популяризирането на стрийма за фолклор на БНР. Когато през уикенда пуска концерт на жив изпълнител, който има и фейсбук страница, посещенията са многократно надвишаващи не по-малко хубави концерти на изпълнители, които не са между живите или просто не присъстват във виртуалната реалност. В името на успеха на стрийма е готов на еднократни компромиси с концерти на „сватбарска музика“, но и там слага ограничения в името на добрия вкус, без никога да навлиза в територията на поп-фолка.

До края на януари можете да гласувате за една от трите песни, предложени ви от стрийм Фолклор:







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Песен моя, обич моя"

Композиторът Йосиф Цанков, творил от началото на 30-те години на ХХ век до 1971 г., неслучайно е наричан Патриарх на българската музика. Оставил е над 500 творби – оперети, танга, шлагери, музика към филми, с които десетилетия наред неминуемо е..

публикувано на 12.07.24 в 10:15
Лили Иванова

"Детелини"

Лили Иванова е безспорната прима на българската музика. Освен талант, дисциплина и отдаденост, зад десетилетията на върха стои и нейният избор на най-добрите музиканти, с които певицата е работила през годините.  Една от емблематичните ѝ песни –..

публикувано на 09.07.24 в 10:15

"Обич и песен" – нова порция летни концерти с част от вечните български песни

Проектът "Обич и песен" среща на сцената поколения обичани български изпълнители,   създали хитове в различни музикални стилове през годините. Мелъди рокът е представен от групата " Диана Експрес", които честват 50 години на сцена,..

публикувано на 08.07.24 в 10:15