Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бизнесът срещу МВР

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Бяхме свидетели на сериозен сблъсък през отминаващата седмица между едрия бизнес в България и Министерството на вътрешните работи. След убийството в София на Александър Антов, собственик на „Агресия”, една от най-големите фирми в българския моден бизнес, влиятелната Конфедерация на работодателите и индустриалците, последвана от Асоциацията на индустриалния капитал, излязоха с ултиматум срещу вътрешния министър Румяна Бъчварова, близка на премиера Бойко Борисов. В него те настояха в най-кратки срокове да бъдат разкрити и заловени убийците, като заплашиха, че в противен случай ще поискат оставката на министър Бъчварова. МВР беше обвинено, че стои със скръстени ръце и не си върши работата, за която обществото му плаща годишно над 500 млн. евро.

Тази остра реакция на бизнеса разгневи изключително много управляващите, които с всеки изминат ден стават все по-нервни и по-агресивни срещу необоснованите, според тях, претенции на деловите среди. Бъчварова видя заговор срещу националните интереси, а други високопоставени официални лица заявиха, че не всичко е много законно и чисто в самия бизнес и че той няма правото да иска специални протекции. Самият премиер Бойко Борисов язвително заговори за „професионализъм” и „компетентност”, очевидно имайки предвид, че според него критиките не са обосновани и аргументите са неубедителни. Има кой да се грижи за МВР, категорично заяви премиерът, бивш висш полицай, а вие си гледайте бизнеса, смъмри той деловите среди.

Емоционалната Бъчварова заяви в парламента: „Аз управлявам МВР, стига вече…”, имайки предвид сипещите се в последно време от много страни обвинения към силите на реда, че не си вършат работата от некомпетентност и лошо управление, а само искат още и още пари.

Редица коментатори изтъкнаха по този повод, че аргументираният, но доста прибързан и остър ултиматум на бизнеса идва на фона на почти единодушното мнение, че в МВР не става нищо положително и че ползата от неговата работа е близко до нулата. Може би и заради неуспешните до този момент реформи, самата Бъчварова е толкова изнервена и губи контрол над собствените си изяви, в които преобладават емоциите, а не аргументите. А точно емоциите са най-вредни, когато трябва да се правят радикални и спешни реформи.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимката е илюстративна

Обявено е частично бедствено положение заради пожарите в България

Заради два големи пожара областният управител на Хасково Мехмед Атаман обяви частично бедствено положение в общините Ивайловград и Тополовград , съобщи пресцентърът на областната администрация в Хасково. На 12 юли около 14:40 часа са възникнали две големи..

публикувано на 12.07.24 в 19:15

Оранжевият код за много горещо време остава в сила за цялата страна

В събота  ще е слънчево и горещо. След обяд ще има заоблачаване, но само на отделни места на изток ще превали за кратко. Минималните температури ще са между 18° и 23°, в София 18°. Максималните ще са от 35° до 40°, в столицата 35°.  По Черноморието..

публикувано на 12.07.24 в 19:05

България днес - 12 юли 2024 г.

В "България днес" на 12 юли ви разказваме за едно българско село във Варненско, което е пример за оцеляване по български. В рубриката "По съседски" правим обобщение на по-значимите събития от Балканите през отминаващата седмица. Говорим за..

публикувано на 12.07.24 в 19:00