Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Въпросителни около охраната на българското небе

Министър Николай Ненчев изпробва МИГ-29, оборудван с ремонтирани полски двигатели.
Снимка: БГНЕС

През седмицата се случиха няколко събития, свързани с военновъздушните сили на България или това, което е останало от тях. Едното е успешното тестване на авиобазата в Граф Игнатиево на изтребителите МиГ-29, съоръжени с заети от Полша двигатели. В теста участва лично министърът на отбраната Николай Ненчев, по чиято идея ремонтът на двигателите на МиГ-овете на въоръжение в българските ВВС се извършва в Полша. Около това знаменателно събитие министър Ненчев обяви две също знаменателни неща. Едното е, че български ВВС се нуждаят от още 6 двигателя и резервни части за МиГ-29, но те ще бъдат доставяни не от Русия, а от, както можем да се досетим, бивши членки на Варшавския договор, а сега членки на НАТО. Лошо няма! Хем нови, хем руски, хем не от Русия. НАТО без друго от години призовава България да прекрати зависимостта на военната си авиация от Русия. Остава въпросът на каква цена. Слуховете са за 25 милиона евро, но министърът не потвърди това.

Другата военновъздушна новина е, че до три и половина години родните ВВС ще разполагат с поне една ескадрила от нов тип бойни самолети. Нов тип, но не нови. България върви към закупуването на изтребители F 16 втора ръка и в момента министерството проучва кои страни имат възможност да ни предложат подобни машини. В ценовия клас, който България може да си позволи, влизат и шведските машини Gripen. Кое точно ще бъде? – въпросителна.

На фона на тези сигнали парламентът прие на първо четене промени в Закона за отбраната и въоръжените сили, с които се дава възможност за съвместна отбрана на въздушното пространство с други членки на НАТО. Неформални консултации по въпроса вече са проведени с Белгия, Холандия, Италия и Полша. Можем и незабавно да започнем разговори за съвместна охрана, ако е в наш интерес, а при тази силно увредена среда на сигурност е в наш интерес, но на този етап нямаме необходимост, а и няма опция изцяло да се отстъпи суверенитет на чужда държава, увери министър Ненчев.

БСП, „Атака” и АБВ не подкрепиха промените, но от БСП дойде предложението да се запише изрично, че при съвместна охрана водеща роля ще имат българските военновъздушни сили. Такова е и желанието на тяхното ръководство. Идеята ще бъде обсъдена при второто четене на законопроекта. А дали ще се приеме – още една въпросителна?




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България и Румъния работят за подобряване на корабоплаването по Дунав

Условията за корабоплаване по река Дунав ще бъдат подобрени чрез европроект DISMAR на стойност 10 млн. евро, съобщи БТА, цитирайки изпълнителния директор на Изпълнителната агенция "Проучване и поддържане на река Дунав" (ИАППД) в Русе Ивелин Занев...

публикувано на 29.06.24 в 10:25

Ретро автомобили, симулатори и игри за Националния ден на безопасността на движението

На 29 юни по повод Националния ден на безопасността на движението по пътищата Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" организира фестивал от 11 до 14 часа на площад "Княз Александър I Батенберг" в столицата, пред Художествената..

публикувано на 29.06.24 в 08:30
Резерватът

В почивните дни – облачността намалява и валежите спират

Още преди полунощ облачността ще намалее и през втората половина на нощта ще бъде ясно. Вятърът в Източна България временно ще отслабне.  В събота, 29 юни, ще бъде слънчево. В следобедните часове, над източната половина от страната и планинските..

публикувано на 28.06.24 в 19:30