Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Енергийната борса пусна първия либерализиран ток

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

С голямо закъснение и след множество отлагания, независимата Българска енергийна борса най-после заработи точно преди седмица и така стартира дълго отлаганият либерализиран енергиен пазар в България. Засега, въпреки че тестовият период изтече, става дума за плахи стъпки и половинчата либерализация, защото, първо, борсата е държавна, и, второ, на нея се предлага електроенергия само от държавни централи и дружества. Вярно е, че те са най-големите производители в страната, но за истински свободен както за продавачите, така и за купувачите пазар, може да се говори едва, когато на него излязат и другите частни централи. Освен всичко това, въпреки че се води като „енергийна”, т.е. за всички видове енергия, тя си е на този етап чисто електрическа и не предлага нищо друго енергийно.

Първите няколко сделки за около 5% от консумираната в страната електроенергия дневно, показаха обаче, че един от основните аргументи на противниците на освобождаването на пазара – повишаването на цените на тока, не се оправда и потвърди напълно. Напротив, първите сделки показаха цени с около 25 на сто по-ниски от тези на регулирания пазар, като впоследствие обаче котировките поскъпнаха и почти се изравниха с контролираните цени. Вярно, че засега от колебанията в ценовите условия домакинствата и гражданите не могат да се възползват, тъй като все още нямат правото свободно да избират доставчиците си на еленергия. Но това все пак предстои след април и може да принуди производителите и доставчиците на ток да оптимизират пазарната си политика и ценовата си практика. А че от това има нужда напомниха по много красноречив начин преди три години масовите граждански протести, които доведоха до падането на първото правителство на сегашния премиер Бойко Борисов. Тогава се очаква и търгуваните количества еленергия чувствително да нараснат, а и да се премине към дългосрочни сделки, а не само от днес за утре, както е в момента.

С предпазливия и плах старт на новата енергийна борса не идва краят на проблемите, или поне не в скоро време. Ще бъде нужно и производителите, и потребителите да се адаптират, да се намери най-точният модел, който в момента се разработва от консултантите от Световната банка. Особено полезно в това отношение беше вчерашното представяне на първата по рода си платформа за онлайн сключване на договори за доставка на електрическа енергия на пазара по свободно договорени цени в София.

Колкото и либерализацията на енергийния пазар да е все още неясна и частична, стъпка в правилната посока вече е направена и тя би могла да допринесе за решаването на проблема с колосалните дългове на държавната на практика фалирала електроенергетика и на преодоляването на тревожния факт, че според Световната банка над 60% от българите са енергийно бедни. Свободният пазар най-точно реагира на търсенето и предлагането и най-лесно намира баланса на интересите в условията на свободна конкуренция. А за социално слабите, които трудно си плащат фактурите за ток, ще се наложи да бъдат намерени най-точните и подходящи решения в рамките на социалната политика на държавата. И без това тя има вече опит в това отношение, тъй като осигурява на стотици хиляди българи дърва за отопление на социални цени.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Димитър Главчев

България иска от Скопие връщане към договора за добросъседство от 2017 г.

"Обсъдихме, как НАТО да стане по по-силен, залагайки на колективното, като същевременно бъде усилена отбраната на всяка страна член", заяви служебният премиер Димитър Главчев. Той добави, че в дискусиите във Вашингтон на срещата на върха по повод 75-тата..

публикувано на 11.07.24 в 08:54

Предупреждение за опасни горещини е подадено за цялата страна

В четвъртък  ще е слънчево и горещо. След обяд ще има заоблачаване, но само на отделни места ще превали краткотрайно. Минималните температури ще са между 17° и 25°, в София 18°. Максималните ще са от 34° до 39°, в столицата 34°.  По Черноморието  ще..

публикувано на 10.07.24 в 19:10
Депутатите Тошко Йорданов (вляво), ИТН и Цончо Ганев, „Възраждане“

"Възраждане“ и ИТН отново искат референдум за запазване на българския лев

"Възраждане“ и "Има такъв народ“ (ИТН) внасят в деловодството на парламента искане Народното събрание да свика референдум за запазване на българския лев, съобщи депутатът Цончо Ганев от "Възраждане". "Това е инициатива, която предишният парламент..

публикувано на 10.07.24 в 12:28