Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екатерина Карабашева, която пребори анорексията и стигна до класация на „Форбс”: „Вярвайте в себе си и не се отказвайте”

БНР Новини
В първата годишна класация на Форбс „30 под 30 Европа”, която определя 300-те най-добри млади лидери, изобретатели и предприемачи на континента в десет категории, попадат четирима българи. Това са Екатерина Карабашева и Христо Тенчев в категорията за социално предприемачество – елитна група от способни личности с принос към обществото чрез предприемчивост и иновации. Андрей Новаков и Ева Паунова пък са в категорията „Политика”.

Екатерина Карабашева учи и живее в Берлин от седем години. Има бакалавърска и магистърска степен по „Медии и комуникации”. Тя е отличена за работата си по проекта Jourvie – приложение, което помага при терапия на пациенти с хранителни разстройства като анорексия и булимия. 80 милиона са засегнатите от подобни заболявания в световен мащаб, като повечето от тях са млади жени, но все повече се срещат и при възрастни хора и мъже. Терапията е успешна в половината от случаите, а смъртността е близо 17 процента. Само в Германия за лечение на болните от анорексия се отделят 195 милиона евро на година, а за булимия – 124 милиона евро.

Снимка

Участието в авторитетната класация обаче не е първото подобно постижение за Екатерина. Тя и екипът ѝ вече имат няколко награди в Германия за тяхната работа, но:

СнимкаТова е много радостна новина, изненада и признание за работата, която аз и моят екип сме свършили за тази кауза. Но, от друга страна, е и висока оценка на световно ниво и за България и съм много горда, че има още три български имена в този списък, защото това показва, че ние, българите, сме способни да постигнем много, където и да сме по света.

Идеята за създаването на приложението идва от собствения опит на Екатерина в борбата ѝ с анорексията и сблъсъка ѝ с различните проблеми по време на лечението:

Приложението взема отделни елементи от терапията и ги прехвърля в дигитална форма. По този начин те стават по-достъпни за младата група сред пациентите. Това са елементи като воденето на хранителен протокол, в които се записва всеки ден какво е ял човек, как се е чувствал, какви мисли са минавали през главата му. Други елементи са например мотивационни стратегии за справяне с трудни ситуации. За съжаление и до ден-днешен голяма част от терапията се провежда на хартия, т.е. всички тези елементи – протоколите и стратегиите, се пишат, което е много неудобно, непрактично и на моменти недискретно. Затова едно приложение за мобилен телефон е всъщност много добро решение за това тези елементи да бъдат винаги под ръка и под дискретна форма. Приложението е на пазара вече от около година и досега е получавало изключително добри отзиви от потребителите. Напоследък получаваме все по-добри оценки и от терапевтите, които забелязват, че техните пациенти използват приложението и искат и самите те да се включат в програмата.

26-годишната Екатерина в момента е консултант по различни проекти в сферата на здравеопазването и определя, че това ще бъде областта, в която ще продължи да се развива. Но държи да продължи да работи в подкрепа на хората с хранителни разстройства, като желае да помогне и на българските пациенти:

Много ще се радвам да се свържа с организации в България, с дейности в тази сфера, за да работим по проекти заедно.

Съветът, които дава на младите предприемачи в България, е да вярват в себе си и в идеята си, и да не се отказват колкото и да е трудно в началото:

Чудесно е, ако човек има подкрепата и разбирането от близки и приятели, но дори понякога да се сблъска с неразбиране, е много важно да остане верен на себе си и да продължи да работи върху това, в което вярва.

Снимки: личен архив на Екатерина Карабашева




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Награждаване във Велдховен

Нционалният ни отбор по информатика – с отлично представяне на олимпиадата за момичета в Нидерландия

С три медала и почетна грамота се окичи българският национален отбор по информатика четвъртата Европейска олимпиада по информатика за момичета, провела се от 21 до 27 юли 2024 г. Във Велдховен, Нидерландия, информира ръководителят на отбора Румен Михов...

публикувано на 27.07.24 в 19:50

Слънчева неделя с лек ветрец

През нощта ще бъде ясно и почти тихо. В неделя ще бъде слънчево. Дневните температури ще се повишат и максималните ще са предимно между 31° и 36°, в София – около 32°. Над планините ще бъде слънчево. Вятърът ще е слаб от изток, по най-високите части –..

публикувано на 27.07.24 в 19:05
Сестри Стоеви, архив

Сестри Стоеви записаха първа победа в бадминтона в Париж

Сестрите Габриела и Стефани Стоеви започнаха с победа участието си на олимпийския турнир по бадминтон, като се наложиха в драматична среща с резултат с 2:1 гейма срещу сестрите от Хонконг Нга Тин Еюн и Пюй Лам Еюн. Следващият мач на българките е на 28..

публикувано на 27.07.24 в 17:27