Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Докладът на Европейската комисия за България – нищо ново под слънцето

Снимка: архив

Стана вече банално, дори досадно. От година на година, след влизането на България в Европейския съюз през 2007-а, слушаме една и съща песен със станалия натрапчив припев „реформирайте правосъдието, стига корупция, стига организирана престъпност”. Вчера Европейската комисия огласи официално поредния доклад по механизма за сътрудничество и проверка проследяващ напредъка на България в реформирането на съдебната система, както и в борбата с корупцията и организираната престъпност през изминалата година.

Оценките и препоръките бяха предизвестени, а констатациите си ги знаем вече наизуст – организираната престъпност просперира, процъфтяват също корупцията, включително по високите етажи на властта, задкулисието и клептокрацията. Колкото до правосъдието, след няколко турбуленции през последните месеци и неуспелите изцяло опити чрез конституционни промени да се реформира, неговото блато се върна към покой, поне засега. Както се казва „кучетата си лаят а керванът си върви”.

Не че например в Италия, Испания, Великобритания, и прочее страни от ЕС няма корупция и организирана престъпност, но там тези явления са в рамките на някакви допустими граници. А освен това от време на време някой министър, депутат, магистрат или друг от горните етажи на властта влиза в затвора или си подава оставката. За разлика от България.

Но да погледнем документа, написан виртуозно с езика на брюкселската дипломация. В него четем, че проблемите на съдебната власт в България не са решени, нивото на корупция остава високо, институциите са неспособни да се справят с предизвикателствата. Бавният напредък в борбата с корупцията по високите етажи на властта и по делата, свързани с организираната престъпност, продължава да подкопава общественото доверие в способността на българските органи да гарантират правосъдие, се казва още в доклада. А Франс Тимерманс, първи заместник-председател на ЕК, коментира, че през изминалата година България предприе някои важни стъпки, за да върне реформите на дневен ред. Сега е време да се премине към следващия етап, като стратегиите за съдебна реформа и за борба с корупцията бъдат последвани от действия и доведат до конкретни резултати.

Както обичайно, второто правителство на Бойко Борисов, на власт повече от една година, направи свой, оптимистичен прочит на доклада. На нарочна пресконференция вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова заяви, че като цяло мониторинговият доклад на ЕК е обективен, не само заради констатациите на проблемите, които има страната, и с които всички сме наясно и работим по възможностите за тяхното отстраняване, но и по отношение на позитивните знаци, които комисията е разчела в нашите действия до този момент. Според нея, по отношение на борбата с организираната престъпност, за разлика от предишни доклади, бележките са много по-малко на брой. На амбразурата застана и вицепремиерът Томислав Дончев. Той изтъкна, че в доклада има ясни констатации, коментари, насърчавания или препоръки по отношение на всяка от властите и институциите. Дончев алармира, че има организирана съпротива срещу реформите и прозря че в такъв случай е редно да има и организирана подкрепа. Вицепремиерът Меглена Кунева също оцени като обективен доклада и обеща, че „2016 ще е годината, в която българите ще усетят действителен напредък в наблюдаваните области”. На кого да вярваме, на Брюксел или на родните управници?!

Не намирам за финал по-сполучливо заключение от думите на Николай Слатински, професор по национална и международна сигурност, депутат във Великото народно събрание след падането на тоталитарния режим в края на 1989 г.: Не очаквам властта тези дни да си направи харакири. Голяма работа, че четейки не редовете, а между тях, правейки контент анализ и осмисляйки контекста, всеки би разбрал, че с този доклад на ЕК тя е направена на пух и прах. Важното е какво мисли по въпроса властта. А тя мисли, че нищо не се е случило. Просто тя е случила. На народ….




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Делян Пеевски

Изпратиха до институциите доклад за корупция в Агенция "Митници"

Съпредседателят на ДПС и председател на парламентарната група на движението Делян Пеевски е изпратил до вътрешното министерство и агенцията за национална сигурност доклада за дейността на Временната комисия от 49-ия парламент за разследване на..

публикувано на 24.07.24 в 08:53

Българите пътуват с коли повече от своите балкански съседи

Българите изпреварват своите съседи, изминавайки зад волана средно годишно над 21 000 км, предаде БГНЕС. Зад тях по километраж са сърбите, които изминават годишно 20 028 км. Румънците изминават 20 338 км. Унгарци и хървати също пътуват по-малко -..

публикувано на 24.07.24 в 08:35

От северозапад започва ново захлаждане и превалявания с летни бури

В сряда  до обяд ще е слънчево. От северозапад мощно ще се заоблачи. Главно там ще има краткотрайни интензивни валежи с локални значителни количества и гръмотевични бури. Остава повишена опасността за градушки. Минималните температури ще са между 17° и..

публикувано на 23.07.24 в 19:05