Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българо-руската междуправителствена комисия възобнови дейността си

БНР Новини
Снимка: mi.government.bg

С голяма доза оптимизъм приключи в София 15-та сесия на Междуправителствената българо-руска комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество, свикана след петгодишно прекъсване. Двете страни обявиха намерението си да дадат тласък на отношенията си, които през последните години отбелязаха спад поради различни причини като световната криза, санкциите и контрасанкциите между Европейския съюз и Русия. Бе обсъден потенциалът за развитие на двустранните отношения в търговско-икономическото, инвестиционното и регионалното сътрудничество в енергетиката, туризма, строителството, селското стопанство, корабостроенето, научно-техническата сфера, образованието и др.

Основна тема в обсъжданията, разбира се, бе енергетиката, която е приоритетна в българо-руските икономически отношения. Ето какво каза енергийният министър Теменужка Петкова:

Русия е наш много важен партньор в областта на енергетиката. Тя е наш основен доставчик на природен газ, петрол, ядрено гориво. От друга страна, България е много надежден и успешен транзитьор на руски газ за Гърция, Турция и Македония. Ние представихме на руската страна нашата концепция за изграждане на газоразпределителен център на територията на България, запознахме я с предимствата на проекта и с това, че той е предоставен за разглеждане на партньорите ни от Европейската комисия, тъй като проектът трябва да съответства изцяло на европейското законодателство.

Този въпрос представлява интерес както за Русия, така и за България. Единственото, което засега ни въздържа да сме оптимисти, това е липсата на съгласувателни документи от страна на Европейската комисия, без които реализацията на проекта ще бъде затруднена. Знам, че българската страна предприема активни стъпки за получаването на съответните документи. Мисля, че когато те бъдат налице, ще можем да си сътрудничим ефективно в тази насока, – сподели съпредседателят на комисията от руска страна Сергей Герасимов, първи заместник-министър на правосъдието на Русия.

На срещата бе подписан договор между АЕЦ „Козлодуй” и консорциума „Русатом сървис” – „Риск инженеринг” за удължаване на срока на експлоатация на 6-ти блок на АЕЦ „Козлодуй”. Ето какво каза Сергей Герасимов по темата за изграждането на газопровода „Южен поток”:

Сигурно в близко време трудно може да се намери някаква развръзка по проекта, освен ако не бъдат предприети някакви извънредни стъпки. Както е известно, понастоящем проектът е закрит не по инициатива на Русия. „Южен поток” бе един от водещите проекти, който би могъл да даде ускорение на отношенията ни като цяло. За съжаление, той не се състоя. Но нашите взаимоотношения не приключват с това. Имаме куп други интересни решения, които ще реализираме.

Друга важна тема в двустранните отношенията е туризмът. Бе подчертано, че ще се работи за увеличаване на българо-руския обмен на туристи, особено на фона на кризата в руско-турските отношения. Относно възможностите за намаляване на дисбаланса в двустранните търговско-икономически отношения заради санкциите и контрасанкциите министър Лукарски посочи, че в областта на взаимодействието между малките и средни предприятия от двете страни е постигната договореност за изграждане на съвместни предприятия за консервиране на плодове и зеленчуци, както и такива за изграждане на оранжерии в Русия по българска технология, където да се отглеждат плодове и зеленчуци, еквивалентни на онези, които страната ни понастоящем не може да изнася за Русия поради санкциите. От своя страна Сергей Герасимов посочи:

Струва ми се, че един от начините, който може кардинално да повиши износа на продукция от България, това е двустранното снемане на санкциите. Именно те доведоха до стопирането на процесите, целящи изравняване на салдата ни, тъй като санкциите засегнаха главно онези продукти, които се изнасят от България.

Герасимов подчерта, че двустранните отношения би трябвало да са на много по-високо ниво от това в момента. Още повече, че експортните позиции на Русия и България не са конкурентни, а се допълват взаимно.

Следващата сесия на Междуправителствената комисия по предложение на руската страна ще се проведе през 2017 г. в Русия.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимката е илюстративна

Обявено е частично бедствено положение заради пожарите в България

Заради два големи пожара областният управител на Хасково Мехмед Атаман обяви частично бедствено положение в общините Ивайловград и Тополовград , съобщи пресцентърът на областната администрация в Хасково. На 12 юли около 14:40 часа са възникнали две големи..

публикувано на 12.07.24 в 19:15

Оранжевият код за много горещо време остава в сила за цялата страна

В събота  ще е слънчево и горещо. След обяд ще има заоблачаване, но само на отделни места на изток ще превали за кратко. Минималните температури ще са между 18° и 23°, в София 18°. Максималните ще са от 35° до 40°, в столицата 35°.  По Черноморието..

публикувано на 12.07.24 в 19:05

България днес - 12 юли 2024 г.

В "България днес" на 12 юли ви разказваме за едно българско село във Варненско, което е пример за оцеляване по български. В рубриката "По съседски" правим обобщение на по-значимите събития от Балканите през отминаващата седмица. Говорим за..

публикувано на 12.07.24 в 19:00