Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България и Черна Гора актуализират договорно-правните си отношения

БНР Новини
Игор Лукшич и Даниел Митов
Снимка: БГНЕС

Черногорският вицепремиер и министър на външните работи и европейската интеграция Игор Лукшич направи работно посещение в България. Гостът сам определи визитата си като свидетелство за високото значение, което Черна гора отдава на връзките с България. И наистина, България е първата страна, която шефът на черногорската дипломация посещава през 2016 г. Случайно или не, в първия ден на разговорите на Лукшич в София черногорските медии обявиха, че правителството в Подгорица е предложило, вече официално, неговата кандидатурата за генерален секретар на ООН.

Разговорите в София определиха двустранните отношения като традиционно добри, но нуждаещи се от осъвременяване на договорно-правната им основа. Решимостта на двете държави да преодолеят изоставането в това отношение бе потвърдена от подписването на двустранна Спогодба за социална сигурност. С документа не само се отменят безкрайно остарели регламентации в тази сфера, приети в средата на миналия век, през 1957 г., но се отваря и вратата за свободно придвижване на граждани на двете страни при запазване на социалните им и здравни осигуровки в родината. Смята се, че спогодбата ще улесни Черна гора в преговорите й за членство в ЕС по глава 19, свързана със свободното движение на граждани, а в този смисъл подписването й може да се интерпретира също като подкрепа за европейската перспектива на страната. Предстои България и Черна гора да подпишат подобни споразумения също в областта на образованието, туризма и инвестициите.

Визитата на Лукшич в София съвпадна и с момент, в който перспективата Черна гора да бъде приета в НАТО е високо чувствителна тема. След като през декември 2015 г. малката балканска държава бе поканена да се присъедини към алианса, Русия предупреди, че ако това се случи ще прекрати всичките си проекти в нея. Половин месец преди началото на преговорите за присъединяване, на разговорите с Лукшич в София външният министър Даниел Митов увери, че когато споразумението за членство в НАТО бъде подписано, България ще е сред първите страни, които ще го ратифицират. Така правителството в София потвърди известното си вече становище, че членство на Черна гора в НАТО „не е заплаха за Русия, ще засили демократизацията и стабилността на балканската държава и така ще допринесе за стабилизацията и демократизацията на целия регион”.

Министър Митов обеща на черногорския си колега и съдействие в секторите на правосъдието и енергетиката.

Визитата на черногорския министър в България се вмества и в една по-широка от двустранните контакти рамка. Днес, във втория ден на тази визита, София е домакин на неформална среща на външните министри на страните участнички в Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа. Събирането в българската столица на външни министри и други висши представители от региона показва, че повече от 20 години след учредяването си, процесът за сътрудничество в ЮИЕ продължава да е жив и да укрепва взаимодействието на участниците в справянето с най-важните предизвикателства, без значение дали страните са членки или не на ЕС и НАТО. А едно от тези предизвикателства днес е справянето с проблемите, свързани с безпрецедентните миграционни потоци, преминаващи през региона.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Фестивал на изкуствата, в който и публиката е участник, се открива в София

"Аз съм София“ - така се казва новият градски фестивал на изкуствата и емоциите, който ще се проведе от 17 до 23 септември в пространството пред НДК в центъра на българската столица. Той е част от програмата "София празнува 17 септември", посветена на..

публикувано на 17.09.24 в 07:25

София – повече млада, отколкото древна в очите на чуждестранните туристи

"Света София" – църквата, от която идва днешното име на българската столица, обикновено остава в сянката на катедралния храм "Александър Невски" . Той се извисява в центъра на едноименния площад и с бялата си фасада, блестящите си златно-зелени..

публикувано на 17.09.24 в 05:45

Спектакълът "Бурята" на Народния театър "Иван Вазов" се представя на фестивал в Тбилиси

Спектакълът "Бурята" с режисьор Робърт Уилсън на Народния театър "Иван Вазов" е представен като "най-важното събитие" на тазгодишното издание на Международния театрален фестивал в Тбилиси, Грузия. Представленията ще бъдат на 17 и 18 септември, съобщават..

публикувано на 17.09.24 в 05:00