Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Добрата храна свързва хората

| обновено на 04.02.16 в 16:02 БНР Новини
Снимка: Food Connection
Димитър Шопов е родом от гр. Панагюрище. Доскоро се е занимавал с медии и маркетинг, но в един момент решава да направи промяна в живота си и да замине за Барселона. Там прекарва няколко месеца в един ресторант на стаж и започва да трупа професионални умения в кухнята. Как се заражда идеята да създаде кулинарно училище в София научаваме от Димитър:




СнимкаИдеята е от няколко години. Тя е дълго обмисляна и през 2015 г. се отвори шанс да предприема тази крачка. Готвенето дълги години е било хоби за мен, като изключим този стаж в Барселона. Но професионалната кухня, 16-часовите смени не отговарят на моята креативност и мироглед. Ето защо реших, че формат като кулинарно училище е по-подходящ за мен. Тази дейност е свързана с постоянно създаване на нови проекти, свързване на хора, намиране на интересни лектори от страната и чужбина, съставяне на подходящи рецепти, които да се адаптират за курсистите
– разказва с ентусиазъм създателят на Food Connection.

Снимка

СнимкаКулинарното училище вече набира скорост и събира през зимните вечери любители на кулинарните експеримент. Те готвят, експериментират и после вечерят заедно с чаша хубаво вино. Димитър се старае темите да бъдат разнообразни, да обхване различни аспекти на гастрономията, различни течения в световната кухня.

Аудиторията е много разнородна. Това са предимно космополитни хора, които обичат да пътуват, отворени са към нови предизвикателства. Опитвали са различна кухня и искат да повторят изживяването и в София. Най-хубавото покрай този проект е да видиш как хората се стараят да научат и да постигнат нещо. Удовлетворяващо е да усетиш, че нещата, които правиш, имат смисъл – споделя Димитър.

Такъв проект обаче крие и много рискове. Всеки ден се инвестират средства, усилия и време в търсене на най-качествените продукти. Димитър се хвали, че притежава в колекцията си книга от прабаба си от 1904 г. с рецепти от Панагюрище, в която са описани продукти и подправки, изчезнали от българския пазар по времето на социализма, защото са „буржоазни”.

СнимкаДнес е различно, но дефицитът на качествени продукти в България е сериозен. Често му се налага да поръчва някои по-екзотични неща от чужбина.

Идеята на нашия събеседник е този проект да надскочи ограниченията, които предлага форматът на кулинарното училище. Желанието ми е то да се разраства, да има предаване със същия бранд, да се създаде социално ангажирана концепция, споделя Димитър.

Какво е  посланието му към всички, които обичат добрата кухня?

В превод Food Connection означава „храна и връзка”. Идеята ми е да свържа храната и хората в най-нормалната, най-топлата, най-истинската връзка, която съществува от хилядолетия, и се надявам добрата храна да свързва хората – каза в заключение Димитър Шопов

Снимки: Food Connection и Благородна Георгиева





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Рами Киуан

В Париж на олимпиадата Киуан победи поляк и ще се изправи срещу австралиец

Европейският шампион по бокс в категория до 75 кг Рами Киуан направи успешен олимпийски дебют и се прицели директно в златния медал на игрите в Париж 2024. В откриващия си мач от олимпийската категория до 71 кг националът от Червен бряг победи с..

публикувано на 28.07.24 в 16:11

60 метрова трапеза сближи съседи и столичани в София

„Донеси храна. Опознай съседа", под това мото община „Оборище“ организира „Голямата маса“. В събота общата трапеза затвори за коли централната столична улица „Екзарх Йосиф“. Опънатата 60 метрова маса събра съседи, но също гости и туристи. Край масата с..

публикувано на 28.07.24 в 15:41

Български момичета спечелиха медали на Европейската олимпиада по информатика

С 3 медала и почетна грамота се окичи българският национален отбор по информатика на четвъртата Европейска олимпиада по информатика за момичета. Надпреварата се проведе от 21 до 27 юли 2024 г. във Велдховен, Нидерландия, съобщи ръководителят на отбора..

публикувано на 28.07.24 в 14:14